Idealny MacBook Pro dla programisty?

0

Cześć!
Ostatnio będąc w Wielkiej Brytanii udałem się na zakupy do Apple Store. Przyglądałem się między innymi MacBook'om. Na pierwszy rzut oka nie bylem w stanie rozróżnić wielkości ekranu 13" i 15" bo były one niemal identyczne (różnica może 2cm), dopiero po umiejscowieniu klawiatury zdałem sobie sprawę, który jest który (udało mi się nawet zapytać jednego z obsługi klienta, czy ten, który właśnie oglądam to 15" czy 13" bo ekran był super). Postanowiłem, że w najbliższym czasie kupię własnie MacBooka 13" bo jeśli chodzi o wielkość ekranu i parametry techniczne to on po prostu mi odpowiada.
Dzisiaj jednak na stronie Apple natrafiłem na coś, co lekko mnie zdezorientowało. Otóż 13" wersje posiadają procesor jednie dwurdzeniowy. Ja obecnie mam czterordzeniowy (Dell XPS 15").

Po dość głębokim namyśle postanowiłem napisać tutaj, na forum i się poradzić. MacBooka będę używał głównie do:

  • Programowania (większe i mniejsze projekty różnie to bywa);
  • Przeglądania internetu;
  • Używania jakiś standardowych aplikacji typu Microsoft Office

Czyli generalnie zwyczajna praca programisty . I tutaj pojawia się moje pytanie czy ten procesor mi do tego wystarczy (nie znam się tak dobrze na sprzęcie)? Ogólnie zależy mi na tym, żeby nie było żadnych lagów, crashów i kompilacji dość sporego projektu trwającej 15 minut.

Wiem jak to wygląda na Windowsie gdzie praca nie raz komfortowa nie jest i tutaj większa ilość rdzeni jest wręcz zalecana aby mieć. Wiem też, że w Apple sprawa wygląda inaczej bo tam po prostu wszystko działa świetnie tylko własnie zmartwił mnie teraz troszkę ten fakt. Czy jesteście mi w stanie doradzić coś na ten temat?

Ewentualnie dam te 2000 więcej i dołożę do 15" ale naprawdę wolałbym 13" gdyż jeśli chodzi o wielkość ekranu to różnica nie jest kolosalna.

0

Skoro nie ma takiej różnicy to po co tak bardzo chcesz 13?

Wiem jak to wygląda na Windowsie gdzie praca nie raz komfortowa nie jest i tutaj większa ilość rdzeni jest wręcz zalecana aby mieć

Widzę mocny fanboj Apple. Kup se jak najdroższego Appla, jak już stwierdzisz, że jednak nie jest tak fajnie to kupisz sobie drugi, normalny komputer, na pewno Cię stać :P

0

@Sergio1992 dla ustalenia uwagi: rozumiem ze masz zewnętrzny monitor > 21"? Bo mam nadzieje że nie myślisz o programowaniu na 13'" ;]

1

Do iProgramowania wystarczy, w sam raz do starbunia.

1
Sergio1992 napisał(a)

nie bylem w stanie rozróżnić wielkości ekranu 13" i 15" bo były one niemal identyczne (różnica może 2cm)

Yyy.. różnica między 13" a 15" to 2" po przekątnej, a po krawędzi mniej.

Ewentualnie dam te 2000 więcej i dołożę
2000 czego?

Czy jesteście mi w stanie doradzić coś na ten temat?
Nie kupuj Maca.

0
Sergio1992 napisał(a):

MacBooka będę używał głównie do:

  • Programowania (większe i mniejsze projekty różnie to bywa);
  • Przeglądania internetu;
  • Używania jakiś standardowych aplikacji typu Microsoft Office

A do edycji zdjęć przed wrzuceniem na Instagrama? No i ten Office, przecież na OS X jest dużo lepszy od niego iWork.

Niedawno był podobny wątek: Macbook do programowania w Java EE

0
Sergio1992 napisał(a):

i kompilacji dość sporego projektu trwającej 15 minut.

Projekt kompilujący się 15 minut na najszybszym sprzęcie normalnie dostępnym obecnie na rynku na pewno nie jest "spory"

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1