Identyfikacja problemu w zepsutym laptopie

0

Ostatnio wspomniałem, że padł mi laptop i teraz zastanawiałem się jak zidentyfikować co się dzieje, żeby ewentualnie wymienić zepsutą część.
Laptop: Lenovo T530

Objawy:

  • Po włączeniu zasilania, światełko zasilania i inne światełka świecą się,
  • przez kilka sekund chodzi wiatraczek, po czym przestaje (światełka dalej są),
  • jeśli nie wyłącze lapka to po dłuższym czasie robi się gorący (nie sprawdzałem dokładnie po jakim ale myśle że z pół godziny chodził).
  • na ekranie nic się nie wyświetla, nie miga ani nic, przez chwilę przy włączaniu miga lampka przy kamerze oświetlająca klawiaturę,

Na początku myślałem, że to coś z ekranem i że system mimo to działa, aczkolwiek skrót klawiaturowy Fn-Spacja normalnie powoduje zapalenie/zgaszenie lampki, a że skrót nie działa to raczej nie o to chodzi.
Wydaje mi się, że albo program w biosie wpadł w jakiegoś while(1);.

  • Problem pojawiał się wcześniej kilkukrotnie, jednak po około 15 minutach (raz trwało to około godziny) samo się naprawiało (najczęściej się to działo jak laptop był zimny, a rozgrzanie go naprawiało problem) i miałem spokój na dłuższy czas (ostatnio pojawił się ten problem kilka miesięcy temu),
  • Problem występował przed i po upgradzie kości RAM (czyli zakładam, że jest to niezależne od RAM).

W komputerze są dwie karty graficzne, jedna wbudowana w i5, druga osobno. Możliwe, że np. ta druga się zepsuła i to jest sygnał, że nie może odpalić, aczkolwiek wyciągnięcie karty jest dość czasochłonne, bo trzeba wszystko z laptopa wyjąć.

Zaglądałem do środka i sprawdzałem czy coś się nie odłączyło, ale wydaje się, że wszystko jest ok.

Jak mogę sprawdzić co się zepsuło? Ja stawiam na problem z płytą główną i jest to najprawdopodobniej software-owy problem z BIOSem, aczkolwiek jest to mój strzał.
BIOS-a updatowałem kilkukrotnie i problem występował przed i po każdym updacie.

0

Jeżeli chodzi o sprawdzenie tej drugiej karty graficznej to możliwe, że w BIOSie możesz wybrać która karta ma działać, wtedy mógłbyś wybrać tą pierwszą tylko.

0

Tylko, że nic się nie wyświetla i prawdopodbnie BIOS się w ogóle nie odpala

0

skoro rozgrzanie lapka pomaga to raczej nie problem software'owy. zakładam, że już po gwarancji? w google tematy przejrzałeś?

Wydaje mi się, że albo program w biosie wpadł w jakiegoś while(1);.

niekoniecznie. dużo (większość? wszystkie?) komputery na pierwszym etapie bootowania jak i w biosie mają użycie CPU na poziomie 100%. nie wiem dlaczego. stąd też to rozgrzewanie się.

0
dzek69 napisał(a):

zakładam, że już po gwarancji? w google tematy przejrzałeś?

Tak, po gwarancji. Na googlu znalazlem podobne objawy i przy zepsutym CPU i plycie glownej i tak na prawde bez sprawdzenia podzespolow w innym lapku ciezko zdiagnozowac. Pisali tak:
Zeby sprawdzic czy dziala plyta glowna to odlaczyc wszystko co niepotrzebne (szczegolnie wszystko na PCI) i wyjac RAM. Wtedy powienien zaczac pikac ze mu RAM brakuje. U mnie sie nic nie stalo, ale w sumie to nie jestem pewien czy mam ten pipsztyk co pika w biosie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1