60 Mbps na wifi

Odpowiedz Nowy wątek
fasdfasd
2014-03-11 11:34
fasdfasd
0

Witam, mam tani ruter i kartę wifi na PCI, oba z jedną antenką w standardzie N 150 Mbps
Max co udaje mi się wyciągnąć to 30 Mbps, czyli połowa tego za co płacę

Czy wystarczy wymienić ruter na taki z dwoma antenkami, czy muszę również wymienić kartę w komputerze?
Dodam że mam również laptopa, który również odbiera max z prędkością 30 Mbps

A może wystarczy tylko zmienić antenę? Czy zakładając że kupiłbym lepszą antenę to lepiej ją wkręcić do rutera czy komputera?

Aha, uprzedzam że nie ma włączonego żadnego QoS który rodziela sygnał na laptop i komputer, a także że 60 Mbps faktycznie jest osiągalne gdy wepnę się do rutera po kablu

Pozostało 580 znaków

2014-03-11 11:47

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 1 dzień temu

Lokalizacja: Redmond, WA

2

Musisz mieć router który ma 5GHz dual band i to samo Twoja karta Wi-Fi w kompie. Proponuje najpierw sprawdzić czy Twój komputer ma kartę 5Ghz, jak nie to musisz ją wymienić (jeśli to laptop to przed kupieniem sprawdź czy da się w nim w ogóle ją wymienić, bo niektóre firmy mają blokadę np.: Lenovo). Na karcie/wi-fi 2.4Ghz najwięcej udało mi się wyciągnąć 40mbs


░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░
edytowany 1x, ostatnio: krwq, 2014-03-11 11:48

Pozostało 580 znaków

2014-03-11 12:14

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 12 minut temu

3

Max co udaje mi się wyciągnąć to 30 Mbps, czyli połowa tego za co płacę

<głos rozsądku>Masz tam serwery jakieś z wielkim ruchem, że 60 czy 30 megabitów to wielka różnica? Bo jeśli tak, to nie podłącza się ich przez wifi...

edytowany 2x, ostatnio: Azarien, 2014-03-11 12:15
torrenty pewnie :P - Shalom 2014-03-11 13:52
takie terabajtowe :-) - Azarien 2014-03-11 14:03

Pozostało 580 znaków

gsdg
2014-03-11 13:51
gsdg
0
Azarien napisał(a):

<głos rozsądku>Masz tam serwery jakieś z wielkim ruchem, że 60 czy 30 megabitów to wielka różnica? Bo jeśli tak, to nie podłącza się ich przez wifi...

nie, ale często kupuję gry na steamie, które ciągną z pełną prędkością i różnica między "zagram za 6h" (jutro) a "zagram za 3h" (dziś) jest dość spora i szkoda żebym płacił za drugie a otrzymywał pierwsze
wcześniej byłem podpięty kablem, teraz nie jest to możliwe

router nadaje w standardzie 2,4GHz, konkretnie jest to ten model:

http://www.chip.pl/testy/akce[...]615n/specification?switch_t=t

według testów praktycznych na tej stronie 60 Mbps jest do uzyskania, ale mierzone w trybie duplex to ma się rozumieć upload + download?

karta: http://www.chip.pl/testy/akce[...]615n/specification?switch_t=t zdaje się też odbiera tylko 2,4GHz czyli oba urządzenia do wymiany?

Pozostało 580 znaków

gsdgsdg
2014-03-11 13:56
gsdgsdg
0

sorry, link do karty jeszcze raz: http://www.agito.pl/karta-sie[...]ystkie&utm_content=638669

Pozostało 580 znaków

2014-03-11 13:58
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 4 dni temu

Lokalizacja: Rzeszów

0

duplex: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dupleks_(telekomunikacja)

raczej nie wyciśniesz z tego 60MBit, spodziewałbym się ok 40Mbit/s ale raczej nie ciągle (zależy ile sieci masz dookoła i jak daleko jesteś od routera).


Pozostało 580 znaków

2014-03-11 14:33

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0
krwq napisał(a)

Musisz mieć router który ma 5GHz...

Alez oczywiscie ze nie musi miec router, ktory nadaje w pasmie 5GHz.

Sam posiadam router TP-Link TL-WDR3500. Moze nadawac jednoczesnie w pasmie 2.4 oraz 5GHz. Uzywam 2.4 bo moja karta w lapku nie obsluguje wyzszego pasma i te 60Mb mam. Ważna jest tez oczywiscie karta WiFi w kompie. Kumpel w tanim lapku della ma jakas karte gdzie nie slabo zbiera sygnal i mu strasznie spada transfer. Sam router sobie poradzi, ew. mozna dokupic troche mocniejsze antenki jesli siedziesz w innym pokoju i sa grube sciany.

No i jak juz koledzy pisali wszystko zalezy od ilosci sieci i odleglosci od routera. Z tego samego pokoju spokojnie bedzie full predkosc. Ja przy 3 scianach cienkich i jakichs 10 metrach mam 40-60MB. Zalezy od pory dnia. Wieczorem wszyscy korzystaja z neta to troche zaklocen pewnie jest na tym paśmie i troche spada predkosc.

Pozostało 580 znaków

2014-03-11 14:47

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 49 minut temu

0

Dla mnie WiFi jest dobre tylko dla: tablet, telefon, laptop. Dla komputerów wolę pociągnąć kabel. Poza tym WiFi w bloku jest skazane na niskie transfery im więcej sieci w pobliżu tym gorzej.
Pasmo 5GHz jest dobre bo wymaga drożnych routerów, a co za tym idzie mało kto używa tego pasma, wiec kary za sąsiedztwo z innymi sieciami są małe (na dodatek zapewnia lepszy transfer).

Ze swojego doświadczenia powiem, że różnica miedzy routerem wifi noname a markowym topowym modelem jest co najmniej jeden rząd wielkości (w tych samych warunkach uzyskiwałem takie właśnie różnice), wiec jeśli kabel nie wchodzi w rachubę, to warto zainwestować w dobry router wifi.
Dobrze jest też wyłączyć autonegocjację prędkości transferu, wiele razy pozbyłem się lagów, gdy ustawiałem ściśle określony transfer (w granicach rozsądku).


Jeśli chcesz pomocy, NIE pisz na priva, ale zadaj dobre pytanie na forum.

Pozostało 580 znaków

gfgsdg
2014-03-11 15:33
gfgsdg
0
dzek69 napisał(a):

duplex: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dupleks_(telekomunikacja)

wiem co to dupleks, pytanie co znaczy 66 Mbps w teście przy pozycji "Wydajność 802.11n - duplex 2,4 GHz [Mb/s]"
czy to znaczy że download jest 66 Mbps czy download+upload?

Krycho napisał(a):

No i jak juz koledzy pisali wszystko zalezy od ilosci sieci i odleglosci od routera. Z tego samego pokoju spokojnie bedzie full predkosc. Ja przy 3 scianach cienkich i jakichs 10 metrach mam 40-60MB. Zalezy od pory dnia. Wieczorem wszyscy korzystaja z neta to troche zaklocen pewnie jest na tym paśmie i troche spada predkosc.

urządzenia są praktycznie w tym samym pomieszczeniu. Właściwie router stoi w przedpokoju, odległość to <10m i antenki się widzą (mimo to kabel niestety nie wchodzi w grę). WiFi analyzerem w telefonie znalazłem całkowicie wolne pasmo, zresztą sąsiednie sieci mają straty rzędu -85dBm więc dużo nie przeszkadzają
Włączyłem test prędkości na dwóch urządzeniach jednocześnie, przy czym lapka postawiłem przy samym routerze i sumarycznie z obu testów na raz też wychodzi 30 Mbps
Z tego wynika że to router nie wydala - mam nadzieję że wystarczy wymiana tylko jego

Pozostało 580 znaków

2014-03-11 17:00
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 4 dni temu

Lokalizacja: Rzeszów

0

czy to znaczy że download jest 66 Mbps czy download+upload?

raczej suma tych transferów, ale pewien być nie mogę

odległość to <10m i antenki się widzą (mimo to kabel niestety nie wchodzi w grę)

ja po prostu siedziałbym na tych 30Mbps, a gdybym chciał ściągnąć grę (nie robi się tego codziennie po 20 razy) to bym puścił kabel i przez środek pokoju na te 3 godziny a potem go zwinął.

wymiana samego routera na kolejny 2,4 to takie trochę kupowanie kota w worku - ja bym kupił od razu 5 i kartę do tego


Pozostało 580 znaków

2014-03-11 17:41

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 49 minut temu

0

A jeszcze jedno jak masz jakieś urządzenia bluetooth (lub twój sąsiad) to one też zakłócają komunikację WiFi w paśmie 2.4GHz. W jednym przypadku to myszka Bluetooth potrafiła mi nawet zwiesić router (noname).


Jeśli chcesz pomocy, NIE pisz na priva, ale zadaj dobre pytanie na forum.
edytowany 1x, ostatnio: MarekR22, 2014-04-29 11:16

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0