Szukam laptopa do programowania (3000zł)

0

Witam
Jako że wiele ‘poradników’ o laptopach jest nieaktualizowanych postanowiłem zwrócić się z pomocą do was. Laptop ma służyć przede wszystkim do pracy.

Kwota przeznaczona na zakup:

  • 2600 – 3000 zł (chciałbym dokupić monitor więc fajnie jakbym zamknął się ze wszystkim w 3000zł)
    Główne zastosowanie
  • programowanie, głównie w javie, mobilne, późniejszym okresie może webowe, nie interesuje mnie sprzęt do grania ponieważ gram naprawdę sporadycznie, dla rozrywki oglądam filmy
    Matryca:
  • do 15,6, matowa, dobry poziom PPI
    Złącza:
  • HDMI, 4xUSB,
  • ‘normalny’ odstęp między złączami
    RAM:
  • min 8GB
    Karta graficzna:
  • chcę pracować na dwóch monitorach więc musi obsługiwać dodatkowy monitor (laptop + monitor)
    Marka
  • nie znam się na markach, każdy zachwala co innego ale jeszcze nikt nie narzekał na dell’a
  • interesuje mnie dobre wykonanie i niezawodność
  • dobra obsługa serwisowa, bez robienia w ch**a ;) (może napisalibyście jak wygląda u poszczególnych firm)
  • gwarancja
    Kultura pracy:
  • cichy, bez zbyt mocnego nagrzewania się

Poniżej osobiste preferencje, rzeczy drugorzędne:)
Klawiatura

  • Ctrl w prawym dolnym rogu
  • szeroki backspace i enter
    Dysk
  • min. 500GB, prędkość obrotowa 7200

Laptop przeważnie będzie pracować na zasilaczu, nosić go będę jakieś 2-3 razy w tygodniu.
Oczywiście nie są to sztywne ramy, których się trzymam i wszystko może ulec zmianom, ponieważ wiem, że budżet nie jest duży i nie wszystko da się mieć za te pieniądze. Jednak chciałem opisać jak najbardziej szczegółowo tego czego potrzebuje i liczę na waszą wiedzę.

1

Kwota
Za 3000zł każdy laptop będzie dobry do programowania. Jeżeli uciągnie Twoje programy to uciągnie edytor, w którym je piszesz..

Zastosowanie i RAM
Do javy jak najwięcej :P

Matryca
15 i FullHD nie testowałem. Na 17 jest znośnie, ale im gęściejsze piksele - to niekoniecznie lepiej. Wszystko staje się coraz mniejsze, a nie ma tak dobrze, żeby wszystkie programy ogarniały zmiany DPI w systemie (zazwyczaj się dzieją cuda jak wyjeżdżanie tekstów poza boksy, nieklikalność przycisków itd). Bez ujrzenia na oczy bym nie ryzykował tej konfiguracji.

Złącza i obsługa wielu monitorów
Każdy będzie takie miał. Mamy 2014 rok.

Marka:
Bierz Della, gwarancja NBD.

Kultura pracy
Delle są zazwyczaj ciche, choć nowe laptopy prawie wszystkie tak mają.
Ja w lapie mam i7, i nawet ograniczony do 15-30% mocy nie zamula i da się pracować. Mój Dell jest tyle nietrafiony, że szybko się kurzy - kiedyś przy 100% rzadko w ogóle uruchamiał wentylator, teraz go muszę przystopować trochę, bo inaczej czasem szumi.

Dysk
Nie udawaj, że do programowania potrzebujesz 500GB :P tylko weź SSD (dysk to aktualnie zawsze najwolniejszy element systemu). MEGA przyśpieszenie i komfort pracy.
A jak koniecznie chcesz dysk to sobie dokup osobno i wymontuj CD-ROM, zamiast niego wstaw dysk na dane.

Laptop przeważnie będzie pracować na zasilaczu, nosić go będę jakieś 2-3 razy w tygodniu.

To po co "do 15 cali"? Nie lepiej 17? Wygodne to jest. 13 bym kupował jakbym nosił codziennie. 15 bym już nie kupił. To taki kompromis do niczego :p

budżet nie jest duży

3k za laptopa to już dużo, chyba, że porównujesz ceny do MakBuków.

1

Kurczę, Dell powinien mi chyba odpalić jakąś prowizję za promowanie ich sprzętu ;)

Z takim budżetem i wymaganiami celowałbym w Latitude E5530 - powinieneś być w stanie spokojnie dostać sztukę (i to bliżej albo poniżej dolnej granicy budżetu) posiadającą:

  • matowe FHD,
  • 8 GB ram,
  • 2 lub 3 letnie NBD,
  • mozliwość dołożenia drugiego dysku,
  • brak dedykowanego GPU.

Z minusów:

  • plastik-fantastik, co prawda klapa matrycy jest taka, jak w wyższym modelu, więc jakiś stop metali i jest porządna, ale palmrest i cały dół to plastik, na szczęście się nie błyszczy, nie ugina, no ale nadal to plastik,
  • trackpoint działa poprawnie, w starych Thinkpadach był o poziom wyżej, nie, żeby chodził źle, ale jest po prostu poprawny,
  • dwa sloty na ram.

Z plusów:

  • NBD - co prawda odkąd Dell zaczął je dorzucać do kiepskich, konsumenckich modeli (Inspiron z NBD? heh...) nieco się pogorszyło, ale i tak nadal jest to kilka poziomów wyżej niż dowolny serwis D2D,
  • wykonanie - jak na ten budżet jest bardzo dobre, co prawda nie umywa się do choćby Precisiona, ale z kolei ile kosztuje Precel ;) Matryca nie lata, można go bez problemu przenosić jedną ręką, nie rozleci się po roku,
  • kultura pracy - na pewno mogłoby być lepiej (vide Precision), ale nie jest źle, to mocno subiektywne, więc może sprawdź jakąś recenzję, która to testuje (nbr) - przy czym ja każdemu swojemu sprzętowi i tak po kupnie zdejmuję fabryczne badziewie i kładę normalną pastę, w przypadku E5530 temperatura spadła o jakieś 4-5 stopni.

Z serwisem on-site są jeszcze Elitebooki, Probooki (ale HP nie miałem i nie mam porównania) i chyba Asusy, ale wydaje mi się, że Asus w Polsce już się wycofał z on-site dla indywidualnych klientów.

2

ja ostatnio wymieniałem w firmie na http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/notebooki/2012/12/asus-k56cm.aspx za ok 2.500 brutto + koło 100zł za dodatkowe 4GB RAM

  • matryca matowa 15
  • procesor i5 3317U 1,7GHz
  • RAM 8GB DDR3
  • HDD 750GB Toshiba MQ01ABD075 5400rpm SATA300
  • grafika Intel HD 4000 plus GeForce GT 740m
  • Win 8 na pokładzie
  • 2*USB2.0 + USB3.0 z możliwością szybkiego ładowania (cokolwiek by to nie było)
  • DVD RW
  • HDMI i D-Sub
  • akumulator 2950 mAh
  • WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth
  • ultrapłaski 21mm
  • gwarancja 2 lata

Na baterii podczas normalnej pracy z lekko przyciemnioną matrycą potrafi wytrzymać 5h. "Uruchamianie" w 2 sekundy, aluminiowa obudowa. Praktycznie nie słyszy się go podczas normalnej (nie mówię o katowaniu grami 3D) pracy , także nie odczuwa się aby się nagrzewał (przy 20C w pomieszczeniu wydmuchiwane powietrze może ma ze 30C). Pełna klawiatura wraz z numeryczną (brak osobnego inserta oraz pgup/pgdn daleko od strzałek), strzałki w miarę normalnym miejscu. Duży touchpad, rozpoznający gesty wieloma palcami (np. przesuwanie dwoma palcami góra/dół odpowiada scrollowaniu strony).

Ja go używam głównie do programowania. Raz odpaliłem na nim dotę2 i dał radę (znaczy grało się bardzo przyjemnie)

edit: sprostowanie co do zarzutu o insert i pgup/pgdn - są oczywiście na klawiaturze numerycznej ale jak wiadomo nie zawsze ona jest włączona

1

Miałem ostatnio ten sam problem (prawie identyczne wymagania).
Ja dodatkowo chciałem mieć HD przy 15.6", mało który laptop to ma w tej cenie.

Zwykle jest tak:

  • 15.6": 1366x768 (trochę mało)
  • 17" i więcej: HD - lekko droższe
  • 15" z HD: dużo droższe

Z HD znalazłem tylko jednego lapka w tej cenie:
Acer Aspire E1-572G (są wersje HD i bez HD)

Za:

  • względnie mały (15.6") - da się nosić
  • lekki
  • dużo pikseli (HD) - lepsza dokładność fontów, możliwość upakowania wielu okienek

Przeciw:

  • marny plastik (potrafi się uginać gdy trzymasz w jednym ręku w miejscu napędu DVD)
  • matryca słabo wygląda pod ukosem - już przy niewielkim kącie obraz znika
  • słaby czarny kolor

Mniej niż 8GB do Javy bym nie brał. Ale to kwestia cierpliwości.
4 GB lapki są tańsze i lepszych firm.
Z takimi parametrami jak wymieniłeś i HD dobrej firmy to koszt min. ok. 5 tys.

0

Ja ze swojej strony odradzam marki Acer oraz Asus, sam mialem problemy, znajomy pomimo, że odrazdałem skusił się i już dwa razy reklamował.

1

Ja bym zwrócił uwagę na stację dokującą - bardzo wygodna sprawa. Użytkuję HP z serii EliteBook.
Jeśli niekoniecznie musi być nowy, to można by popatrzeć na ciekawe używki z dobrymi flakami. Będzie połowę tańszy - a X razy lepszy. No, ale nie każdy musi podzielać takie zdanie.

0

Kurde, dzięki bardzo za opisowe odpowiedzi :)

dzek69 - może jakieś propozycje? Co do dysku to miałem zewnętrzny 500 GB który niestety padł i chyba teraz z przestrogi chcę mieć trochę więcej niż 150GB jak to teraz mam na stacjonarnym. Do tej pory nie pracowałem za bardzo na laptopach i ciągle wydaje mi się że 17 to olbrzym :P

dsa - niestety nie znalazłem Latitude E5530 na moją kieszeń powyżej 4GB RAM :/

vpiotr - no właśnie 4GB to jednak mało, ekran nie musi być nie wiadomo jaki (za duże wymagania jednak podałem :) ) temu głównym ekranem będzie monitor zewnętrzny.

maciejmt - szczerze mówiąc też zastanawiałem się nad stacją dokującą.

Z chęcią poczytam jeszcze o innych propozycjach :) Co sądzicie o http://www.x-kom.pl/p/173356-notebook-laptop-15-6-dell-vostro-3560-i5-3230m-6gb-500-hd7670m-fhd.html?partnerid=100421822&sm12=MzI=&ts=1392292245&token=02123e51e15c965f36577727c4cb3c95 ? (jak wklejać odnośniki?)

0

wklejaj jak wklejasz, może być, po inne sposoby zajrzyj do pomocy, albo używaj pełnej odpowiedzi zamiast szybciej - tam są przyciski :p

co do rozmiarów - idź do media marktu czy czegoś takiego, tam stoją wyrozkładane laptopy - przyjrzyj się im z bliska, czy wydają się małe czy duże. duży monitor nigdy nie jest wadą, wadą dużych laptopów są problemy z przenoszeniem, więc dopasuj rozmiar do częstotliwości przenoszenia

0

A choćby taki: http://allegro.pl/dell-e5530-i3-3110m-15-6-fhd-8gb-500gb-hdmi-2ynbd-i3970562072.html, chociaż faktycznie, kupowałem jednego w ubiegłym roku i nie dość, że było ich więcej (zwłaszcza tych bez Win), to jeszcze w nieco lepszych cenach. Zarówno Vostro jak i Latitude mogą być wpięte do stacji roboczej.

1
HellWord napisał(a)

Szukam laptop do programowania (3000zł)

liske1 napisał(a)

Na marginesie potrzebujesz system czy bez ??

Dzizas, ludzie.

Szukam laptopa.
Potrzebujesz systemu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1