"Mało ważąca" dystrybucja Linuxa - łatwa instalacja i konfiguracja?

0

Witam,
rozwijając temat wątka - szukam możliwie jak najlżejszą dystrybucje Linuxa, na której szybko, łatwo i przyjemnie (np. przy użyciu jakiegoś menadżera paczek) zainstaluje środowisko Qt, server MySql + Workbench , python + django..

Aktualnie mam te wszystkie rzeczy uruchomione pod Ubuntu, jednak nie wydaje mi się, żeby był on "lekki".

Dlaczego istotna jest dla mnie "lekkość" - ponieważ chciałbym postawić tego Linuxa na wirtualnej maszynie, której obraz miałby możliwie jak najmniejszą objętość..

ps. Raczej chciałbym uniknąć instalowania takich dystrybucji jak Arch (bo jest tutaj więcej roboty, ale to nie jest decydujący wyznacznik), ponieważ swojego czasu jak z niego korzystałem to miałem problem z poprawnym działaniem mysqlWorkbench (kompilowany z repo AUR..)

Pozdrawiam!

0

Debian albo Mint. Chcesz lekkości to wybierz lekkie środowisko.
PS
Nie lepiej Ci postawić serwerek mysql na wirtualnej a programować itd.. na fizycznej maszynie? albo po prostu zainstalować Linuxa na fizycznej?
Pozdrawiam

0
karolinaa napisał(a):

Debian albo Mint. Chcesz lekkości to wybierz lekkie środowisko.

Dlaczego uważasz że Debian to berdziej lekkie środowisko niż Ubuntu?

adamError, linuxa można sobie tak dopasować żeby był odpowiednio lekki, wystarczy trochę znajomości.

0

Debian, Mint to dystrybucja a nie środowisko.
http://en.wikipedia.org/wiki/Desktop_environment
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_X_Window_System_desktop_environments
Uważam, że gdy chcemy lekki, wydajny, funkcjonalny system na miarę - instalujemy coś lekkiego z samą konsolą (np. Ubuntu minimal cd, Debian, Gentoo, Arch, Slackware) i doinstalowujemy potrzebne paczki przez menadżer pakietów. Gorszą alternatywą są gotowe rozwiązania, ale to jeszcze nic przy przypadkach gdy ludzie instalują Ubuntu, Minta, Fedore czy Windowsa a później zabierają się za odchudzanie.
"http://www.damnsmalllinux.org/download.html - init0" -jądro 2.4 ? w przypadku Adama a nawet i użytkowników Pentium2 nie ma co się torturować tą karykaturą. Debian bez problemu zadziała a przy tym jest łatwiejszy i znacznie bardziej funkcjonalny ;)

0

@_matej , @karolinaa - chodzi o to, aby postawić wszystko to o czym pisałem w pierwszym poście w możliwe najkrótszym czasie, bez większych nakładów pracy i zachowując jednocześnie możliwie największą "lekkość", gdzie słowo to najbardziej pasuje do stwierdzenia - "zajmuje możliwie najmniej miejsca dyskowego", aby obraz VM był jak najmniejszy.. (dlaczego ? bo taki obraz będę musiał przesłać na serwer..).

Na razie rozumiem Waszą (karoliny) sugestię tak, że mam postawić minimalną dystrybucję debiana i potem dołożyć lekkie środowisko graficzne LXDE i resztę wymaganych paczek ?

ps. Dla Debiana 'minimalną' instalacją jest netinst -> http://www.debian.org/CD/netinst/ ?

1

Tak. Wejdź sobie na debian.org - masz tam w górnym prawym rogu "Pobierz Debiana 7.3". Następnie normalnie instalujesz, http://www.debian.pl/staff/install/33-wybor_oprogramowania.jpg w tym kroku niczego nie zaznaczasz. Po instalacji logujesz się na roota i doinstalowujesz środowisko i potrzebne aplikacje.

1

Lekka dystrybucja to archLinux, bo nie ma niepotrzebnych rzeczy i instalujesz tylko to co potrzebujesz do pracy(np. samemu instalujesz GUI jeśli musisz z niego korzystać.) :p a tak to, xubuntu oparty na interfejsie graficznym xfce stronka http://xubuntu.org/ - jest łatwy w instalacji i GUI nie pobiera za dużo zasobów.

Jest fajna ankieta na temat jaki linux jest dla ciebie : http://jakilinux.org/jaki-linux/quiz/

1

Debian Stable (7.3) lub Testing (Jessie) wraz z openboxem/blackboxem pobiera ok.80-90 MB. Przy czym zalecam instalację Archa ze względu na "czystość" systemu, AUR (takie repo userów) - dostępnych jest tam masa pakietów, wspaniała wiki itd.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1