Router i mssql

0

Witam!
Często tworze aplikacje na różnych komputerach. W większości z nich korzystam z serwera mssql lub mysql.
Zazwyczaj stawiam na każdym komputerze kopie bazy danych i przenoszę pliki na pendrive. Ale znudziła mnie konfiguracja. Muszę teraz kupić nowy router wifi, pomyślałem więc, czy jest taka możliwość, żeby postawić niedrogi w utrzymaniu serwer sql na routerze, ewentualnie z niewielkim dyskiem co pozwoliło by mi na pracę na dowolnym komputerze z moimi niewielkimi projektami?
Jak to rozwiązać?
Mógł bym w sumie postawić serwer na jednym komputerze i się łączyć, jednak nie było by to zbyt opłacalne, pod względem ekonom ii i musiał bym za każdym razem uruchamiać "serwer" co by mijało się trochę z celem - jestem leniwy i mi się by nie chciało ;) Stąd pomysł na router z systemem i dyskiem. Co wy na to? Jak wy byście to rozwiązali? Może jednak 2 oddzielne urządzenia?
Moje wymagania:

  1. Wifi w domu
  2. Serwer MSSQL i MySQL (może być zamiennie)
  3. Mały dysk na projekty
  4. Ekonomia - małe zużycie prądu
  5. Będę pracował na localhoscie jednak czasami by się mogło przydać połączenie zewnętrzne (atut, niewymagany)
2

Router i jego parę mega ramu oraz w porywach 300MHz? Chybiony pomysł. Nawet jakbyś kupił jakieś pro routery Cisco to koszt wyjdzie taki, że to się mija z celem.
Kup jakiś stary, używany laptop - pochłania niewiele prądu (koszt utrzymania 24/7: ok 5-7zł/mies), od razu ma dysk, jest zdecydowanie szybszy obliczeniowo - wciąż będzie taniej niż przekombinowany router, który pewnie ostatecznie i tak się nie sprawdzi.

0

Hmm, a więc, po przeliczeniu:
(Przy działaniu 24h/dobe, przy stawce 0.67 za 1kWh)
Podstawa:

  • Laptop, około 70W,
    Koszt utrzymania wyniesie : 33,92 zł miesięcznie.
    Dodatkowo do tego:
  • Router WiFi, około 14W,
    Koszt utrzymania wyniesie: 6,78 zł miesięcznie.
    Łącznie: około 40zł/miesiąc
    Jest to rozwiązanie, ale czy da się taniej?:)

Minus:

  • Podpięty 1 dysk, brak raida, który mógł by być atutem ;)
  • Koszt utrzymania
    Plusy:
  • Oddzielne, niezależne urządzenia.
  • Prostota rozwiązania
  • Cena początkowa, rzędu 300 zł
  • Prawdopodobieństwo awarii "taniego" sprzetu
1

Na routerze nie postawisz SQL Servera, bo ten możesz zainstalować tylko na Windows. A na MySQL z resztą zabraknie zapewne pamięci RAM, której w routerach jest o wiele za mało na serwer bazodanowy.

Ja bym poszedł w kierunku taniego VPS, którego dzisiaj też możesz mieć za grosze.

1

kup sobie jakis terminal hp za 120zł, cichy -brak wiatrakow, proc 1ghz ram 512

0
Rev napisał(a):

Na routerze nie postawisz SQL Servera, bo ten możesz zainstalować tylko na Windows. A na MySQL z resztą zabraknie zapewne pamięci RAM, której w routerach jest o wiele za mało na serwer bazodanowy.

Ja bym poszedł w kierunku taniego VPS, którego dzisiaj też możesz mieć za grosze.

Oczywiście, jednak wymaga to stałego dostępu do internetu (co może być zawodne). Idąc tym tropem wystarczył by zwykły hosting + svn.

gdfgdgg napisał(a):

kup sobie jakis terminal hp za 120zł, cichy -brak wiatrakow, proc 1ghz ram 512

Ciężko znaleźć terminal z modułem wifi... nienawidzę kabli ;D
I chyba z tego powodu konfiguracja wszystkiego na początku by była problematyczna.

0

to dokup do tego jakis ap i juz

0

Jest to rozwiązanie, ale czy da się taniej?:)

Jak nie laptop to znajdź jakiś mały komputer, np. w obudowie Mini-ITX.

Poza tym na co ci wifi, skoro to będzie stało nieruchomo przez cały czas. Postaw koło routera i jeden kabel ci nie zaszkodzi.

1

Laptop 70W?
Jeżeli myślałeś o stawianiu serwera bazy na routerze to raczej nie myślałeś o i5 i 8GB ramu. 70W zasilacze mają mniej więcej takie laptopy. Co oznacza, że laptop jest się w stanie ładować i pracować w stresie i wtedy nie pobiera więcej niż 70W.
Jak kupisz jakiegoś dwurdzeniowego ~1,5GHz, 4GB to zasilacz będzie w granicach 30W, a sam idlujący większość czasu laptop bez świecącego ekranu powinien pobierać w granicach 10W (kumpel miał podobnego Della parę lat temu i jakąś appkę do szacowania zużycia - bodajże normalna praca przy lapku to było 18W, zostawienie idlującego lapka z włączonym ekranem (przyciemniony) - 11W).

Pomysły z routerem naprawdę odpuść - u mnie router ma 70-80% CPU i trochę się grzeje w momencie jak kopiuje pliki z/na podpięty do niego dysk USB.

Laptop używka o podobnej mocy to już przeżytek, skoro ja go kupiłem prawie 6 lat temu za 1600zł to używka po tych latach powinna kosztować grosze (poluj na lokalnych ogłoszeniach, na allegro będzie ciężko).

0

W sumie macie racje - najlepszym rozwiązaniem będzie postawić router + laptopa ;)
Sprawdzę jak będzie w praktyce. Lece na poszukiwania "tanich zakupów" ;P

0

Ja na Twoim miejscu nie kupowałbym laptopa a np. Arduino albo Raspberry Pi, pobierają jeszcze mniej prądu a do celów "nauczania się" w zupełności wystarczą :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1