Głośniki komputerowe (zakup)

0

Chce sobie w niedalekiej przyszłości zakupić głośniki do kompa. Przedziałka cenowa raczej nie gra roli. Myślałem o tych dwóch
logitech z-5500 lub jego następca logitech z906.

Jedynie co mnie martwi to, że są z plastiku. Jak wiadomo (lub nie) drewno jest lepszym materiałem pod głośniki. I nie wiem czy będą bardzo dobrze grać.

Chce kupić głośniki które będą mi służyć na lata.

Myślałem o bezprzewodowych jakiś, ale chyba nie ma jeszcze fajnych na rynku w rosądnej cenie.
Także myślałem żeby złożyć jakoś własny zestaw głośników, ale nie za bardzo wiem jak to później podłączyć do kompa.

Zaczyna poszukiwania w tym temacie, wiec stwierdziłem, że tutaj na pewno ktoś mnie naprowadzi na dobrą ścieżkę;)

1
fasadin napisał(a):

Także myślałem żeby złożyć jakoś własny zestaw głośników, ale nie za bardzo wiem jak to później podłączyć do kompa.
Imho najlepsza opcja. Potrzebujesz tylko 2 składników:

  1. głośników
  2. wzmacniacza

Powinny być spasowane pod kątem impedancji (zazwyczaj 4Ω albo 8Ω).
Ja tak mam, choć i tak planuję niedaleką zmianę głośników - chwilowo mam tymczasowe od jakiegoś zestawu kina domowego.

A jak to podłączyć?
komp <= jack === chinche => wzmacniacz <= podwójny przewód => głośnik

Ten podwójny przewód generalnie dowolny o ile nie jesteś szalonym audiofilem. Ot, 2 żyły zaciśnięte na końcu w głośniku i wzmacniaczu.

1

Ja mam Microlab Solo6C (miałem kupić Solo7C, ale wtedy byłem studentem i nie chciałem wydawać relatywnie dużych pieniędzy). Do tego niedawno kupiłem M-Audio Audiophile 2496 i ekranowane kable RCA (z pozłacanymi stykami, hehe).

Zestaw, mimo że dość tani, gra bardzo czysto i w zupełności nadaje się do mieszkania w bloku (jak komuś zależy na basie to Solo7C dają trochę więcej basu). Głośniki są 16.5 cm, więc siłą rzeczy imprezy we własnej chacie się nimi nie napędzi - jak chcesz robić imprezy to i tak trzeba zainwestować w zestaw ze wzmacniaczem, zintegrowane 5.1 Logitecha czy Creativa, obojętne za jąką cenę, będą kiepsko grać (dudnienie i ogólnie nierówna charakterysytka).

Nigdy nie widziałem, żeby ktoś miał poprawnie rozłożony zestaw 5.1. Najczęściej było to tak, że wszystkie 5 pierdziawek stało na jednym stoliku, co jest totalnym bezsensem. Nawet jak ktoś próbował rozkładać pierdziawki 5.1 po pokoju to i tak były nierówno, bo jedna pierdziawka była na półce, inna na szafie, inna na parapecie, etc Zresztą do muzyki stereo (czyli praktycznie każdej) najlepiej nadaje się zestaw stereo. Pierdziawki 5.1 dają za to dobry efekt w filmach ze ścieżką dźwiękową w formacie 5.1 oraz być może w grach.

Zastanawiałem się nad kupnem wolnostojących kolumn, ale w sumie nie będę miał jak wykorzystać dużej mocy w mieszkaniu w bloku (no chyba, że olałbym sąsiadów, ale wolę nie robić wiochy), a obecny zestaw gra wystarczająco czysto.

3

W sumie to nawet przez głowę mi nie przeszła myśl, że pytanie nie dotyczy jedynego sensownego zestawu, czyli systemu stereo.
Dla mnie dwie dobre kolumny są po stokroć więcej warte niż jakieś zestawy 17.6 czy inne cuda wianki.

0

Ja wlasnie myslalem o jakis 5.1 (@Wibowit jak bede w rodzinnym domu to zrobie zdjecie jak mialem rozmieszczone fajnie glosniki) stad moj pomysl o logitechach. Nie mieszkam w bloku (moze bede, ale watpie).
Zapomnialem napisac najwazniejszego ze glosniki beda tylko i wylacznie do filmow, do sluchania muzyki/grania mam sluchawki, ale jak chce ogladac film z kims to lepiej na glosnikach niz na sluchawkach :)

W jaki wzmacniacz celowac do 5.1? (Bo mysle ze 7.1 to przesada). Fajnie jakby mialo pilot do sterowania glosnikami. Poprzednio mialem "pierdziawki" ale po rozlozeniu fajnie sie ogladalo film. Czy moze jednak kupic jakis gotowy zestaw skoro to ma byc 5.1? Ile mniej wiecej za fajny zestaw trzebaby bylo wydac? Nie mowie o super wypasnym. Tylko takim ktory by sluzyl przez lata

1

Skoro glosniki beda tylko i wylacznie do filmow to sprawa wygląda zupełnie inaczej niż założyłem po przeczytaniu pierwszego posta. W takim razie zestaw 5.1 ma jak najbardziej sens moim zdaniem, o ile będzie dobrze zgrany.

Najlepiej byłoby coś takiego: http://www.skapiec.pl/site/cat/29/comp/4394622 ale cena zapewne zaporowa. Są też zestawy tańsze, np: http://www.ceneo.pl/15440898 Do tego jakiś wzmacniasz 5.1 (chyba nie ma wzmacniaczy 5.1, są tylko amplitunery, co moim zdaniem jest bez sensu, kto dzisiaj słucha radia z zestawów głośnikowych?).

Jedna rzecz która rzuca się w oczy gdy porównuje się zestawy wolnostojące z pierdziawkami, to to, że w zestawach wolnostojących głośniki przednie (prawy i lewy) są zdecydowanie większe od pozostałych. Pierdziawki za to mają jednakową wielkość. Moim zdaniem większe głośniki przednie pozytywnie wpływają na jakość, gdyż człowiek lepiej słyszy dźwięki nadchodzące z przodu niż z tyłu, więc głośniki przednie mają większy wpływ na postrzeganą jakość dźwięku.

Dodatkową zaletą 'powiększonych' głośników przednich jest to, że w trybie stereo można wyłączyć te mniejsze i nie stracić dużo na sumarycznej wyjściowej mocy.

0

Kup jakąś starszą używaną yamahe, najlepiej starsze flagowe modele, za 500 dolarów dostaniesz takie. Wadą starszego sprzętu jest to, że brak hdmi, ale chcesz oglądać z pc więc nie ma problemu. Do amplitunera dokup dobry front, centralny i tyły. Wypada jeszcze kupić suba jakiegoś i filmy można oglądać.

0

Jak się nie gryziesz z kasą to proponuję skontaktować się z http://www.skleptonsil.pl/ i zamówić projekt + montaż. Zestawy do kina domowego są w rozsądnej cenie. Jeden zestaw (samodzielnie dobierany) już przerobiłem w rodzinie. Na drugi obecnie powoli sobie zbieram kasiorkę - cel właśnie kino domowe "z komputera".

0

Zabawa we wzmacniacze/amplitunery + osobne, wielokanałowe zestawy kolumnowe tak, aby taki "pełny" zestaw oferował naprawdę porządne wrażenia, to kwota rzędu kilku-kilkunastu tys. peelenów.
Więc jeśli nie chcesz tyle wydawać, a spodobały Ci się u znajomego Logitechy, to nie kombinuj za wiele i bierz:
http://www.logitech.com/pl-pl/product/speaker-system-z906?crid=47

Zakładając, że pomieszczenie nie jest jakieś bardzo duże, efekt powinien być zadowalający przy oglądaniu filmów, a stosunek jakości do ceny bardzo dobry. Co więcej - piszesz o ewentualnej przeprowadzce, więc taki kompaktowy zestaw będzie zdecydowanie łatwiej wziąć pod pachę, przenieść i zaaplikować w nowym lokum.
Poza tym - jak nie będzie spełniać taki zestaw Twoich oczekiwań, to można go zawsze odsprzedać, a strata będzie relatywnie niewielka na tym pułapie cenowym.

Pozdrawiam,
:)

0

kupilem logitechy z906. Jestem w pelni zadowolony z nich (uzywam do ps3 i do filmow). To ze moge podlaczyc wiele urzadzen tez jest dla mnie wielkim plusem.
Jezeli chodzi o sluchanie muzyki, to odradzam. Srodkowe pasmo jest bardzo plytkie.

Takze dziekuje za wszystkie rady i udzielanie sie w tym watku (btw nie mialem problemow z okablowaniem, nic nie jest pod dywanem itd)

0

A co byście polecili według takich założeń?

  • system stereo
  • 90% czasu: muzyka (od klasycznej do metalu); czasem youtube, ogólnie net i z rzadka gry
  • kolumny niezależnie od wzmacniacza (bym mógł je podwiesić na wysokości nie tracąc dostępu do wzmacniacza), sensownych rozmiarów (ani nie pierdziawki ani nie półmetrowe do zdmuchiwania obrazów ze ścian)
  • kolumny drewniane (jakoś nie kupuję plastikowych puszek stojących koło zdania "dobry dźwięk")
  • wzmacniacz małych gabarytów - miejsce na biurku ma wysoką cenę
  • nie wiem jakie są ceny za takie zestawy, ale wolałbym się zmieścić w powiedzmy +/-600zł - nie jestem szalonym melomanem kupującym złote kable, ale z drugiej strony wolę ciszę niż słabej jakości dźwięk - wiadomo, gdzieś po środku, jakiś kompromis

I na koniec istotny wymóg, ale nie wiem jakie są możliwości. Muszę mieć możliwość podpinania słuchawek (głównie na konferencje skajpowe - bywa, że szefo dzwoni z zaskoczenia, więc walka z kablami nie może trwać kwadransa). Mam gniazdo słuchawkowe w klawiaturze (dobry dostęp), które jest podpięte równolegle - ma to ten minus, że po wpięciu słuchawek impedancja maleje, więc i głośniki i słuchawki są cichsze niż jeden odbiornik. Ma to jednak plus, bo sobie mogę niezależnie ściszyć na klawiaturze (i na słuchawkach, bo akurat mam takie z potencjometrem). Problemem jest jednak wymóg sięgnięcia do wzmacniacza (obecny duży stoi na ziemi) by wyciszyć głośniki. Rozwiązaniem innym byłoby gniazdo dla słuchawek we wzmacniaczu (zakładając nowy, mniejszy, w okolicach monitora), które odetnie głośniki, ale wtedy musiałbym się wpinać słuchawkami do wzmacniacza, a nie klawiatury i zapewne tracę niezależną kontrolę głośności. A może producenci wymyślili na to jakieś sensowne rozwiązanie?

Od 10 lat w zależności od miejsca zamieszkania i konfiguracji chaty miałem dwie wersje:

  1. takie uber tanie pierdziawki 20cm z wystawy z NRD (to w sumie nawet nie żart...) z wbudowanym wzmacniaczem (po ciemku lewą ręką lepiej płytki lutuję)
  2. Unitra at9100 + 2x Unitra Tonsil zg40c (1987 rok, wymienione niskotonowe)

Wzmacniacz z 2) co prawda raz na 2 lata ląduje w serwisie bo zaczyna trzeszczeć (ciężko mi stwierdzić, czy kondensatory wysychają tak szybko czy co.. w ogóle wewnątrz jest taki ciekawy, już chyba niespotykany, podwójny kondensator elektrolityczny z 3 wyprowadzeniami), ale cały system nadal zostawia daleko w tyle wszelkie nowości za grube tysiące, gdzie główne głośniki mają 5cm szerokości (buahahaha).
Zestaw drugi generalnie przeniósł się do salonu by razem z rzutnikiem robić za wyborne kino domowe.

Dlatego pora na coś nowego do kompa, z mniejszymi gabarytami, ale nadal z pazurem.

Na necie polecają Microlab Solo 7C, ale są za duże (nieco mniejsze od obecnych) i wzmacniacz mają w głośniku i nie ma opcji podpięcia słuchawek.
Gdzie indziej na necie znalazłem też głos za M-AUDIO AV40 Są to monitory studyjne z wbudowanym wzmacniaczem. Gniazdo słuchawkowe z przodu, więc zapewne zamiast podwieszać musiałyby stać na biurku - do przeżycia przy tych rozmiarach. No ale.. nie jestem znawcą tematu i nie wiem na ile jest różnica pomiędzy zestawem głośnikowym ze wzmacniaczem, a monitorami. Na forum mp3store ktoś napisał Nie wiem czy słuchałeś kiedykolwiek studyjnego sprzętu, ale niewielu osobom się podoba taka prezentacja, bo też po prostu nie jest w żaden sposób atrakcyjna., więc może to zły kierunek.

Wizualnie myślałem o takim klimacie, ale tu zbędne dla mnie rzeczy podbijają cenę (odtwarzacz CD, podpięcie pod ajfony etc).

Co byście dodali w tym temacie?

0

Ja mam bardzo "klasyczną" konfigurację. Kolumny ZG30C114 produkcji Tonsil rodem z PRL, wzmacniacz Unitra PW 8010 oraz najnowsza z tego zestawu (kończy w przyszłym roku 10 lat) karta Sound Blaster Audigy 2 ZS.

W kolumnach są fabryczne głośniki wysokotonowe GDWK 9/40/3. Niskotonowe były kompletnie zniszczone i wsadziłem tam GDN 20/40 (oryginalnie były trzydziestki). Same kolumny jakoś się jeszcze trzymają, wymieniłem jeszcze gąbkę.

Rewelacyjnie to nie gra, ale jak na sprzęt o wartości ~300zł trzyma jakiś poziom.

http://imgur.com/Kwrginr
http://imgur.com/V80eM5G

0

Ten Unitra PW 8010 wygląda spoko (opinie też pochlebne), choć duży jack na słuchawki, więc kwestia przejściówki. Ale może jednak coś nowszego? Bo takiej daty wzmacniacze mogą mieć ten sam problem co mój, wymagają częstszych przeglądów.

Kolumny na oko wielkości moich, a do tego pomieszczenia (3,2 x 2,6) szukam jednak czegoś mniejszego - wielkości na oko tego co podlinkowałem w poście.

0

Ta unitre pw 8010 mialbym do oddania. jedynie koszt przesylki ktos by musial sobie pokryc :) choc na pomieszczenie 3 x 2 metry to jest troche za duza . uzywana z z kolumnami tonsila podobnymi do tych co rev zapodaj a takze z jakimis anglikami podlogowymi i mocno gra... za mocno jak na 9m2 pokoj

0

Ja swój headset (Creative Fatality) mam podłączony bezpośrednio do karty dźwiękowej. Dekoder kablówki mam podłączony zarówno do karty dźwiękowej (jako wejście liniowe) jak i wzmacniacza (dzięki czemu mogę oglądać TV/słuchać radia na headsecie przy wyłączonym wzmacniaczu i kolumnach przy włączonym).

0

Póki co nadal rozglądam się za czymś nieco nowszym. Szukając "zestawu" trafiam głównie na głośniki z wbudowanym wzmacniaczem. Chyba pora przestać szukać "zestawu", a po prostu poszukać niezależnie głośników i wzmacniacza. Tu mogę niestety opierać się tylko na opiniach innych.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1