Nagrywarka plds dvdrwbd ds-6e2sh scsi - czy nagra płyty DVD9?

0

Mam taką właśnie nagrywarkę, muszę nagrać coś, co nie mieści się na DVD5 (4.7GB). Tylko nie jestem pewny czy ta nagrywarka da radę nagrać płytę DVD9? Dzięki :)

0

To jest ten co czyta blue ray płytki (http://www.laptopdvdrw.com/philips-liteon-plds-ds-6e2sh-bd-combo-drive-p-38969.html), jak tak to nie ma problemu z nagrywaniem DVD9.

0

Rozumiem, dziękuję. Czyli jeśli kupię płytę BD-R (Blu-ray 25GB) to będzie też ok?

Jeszcze jedno pytanie - ile może +/- kosztować 1 sztuka takiej płyty? W sklepach internetowych ceny są za 10/25 sztuk, a ja potrzebuję jednej, orientuje się ktoś?:)

1

Czyli jeśli kupię płytę BD-R (Blu-ray 25GB) to będzie też ok?

TAk, ale pod warunkiem że nagrasz ją u kolegi, który ma nagrywarkę BD. DVD9 to koszt pomiędzy 5 a 10 zł, chociaż pewnie znajdziesz i taką za 50 zł. Jednak 2 warstwowe dvd są jeszcze bardziej zawodne od jednowarstwowych, warto brać to pod uwagę.

0

Jak pisze @othello, Twoj czytnik czyta płytki BD-R ale nie nagrywa na nie, ani na żadną typu BR. Ona tylko odczytuje dane z tych płyt.

0

Ok, dobrze wiedzieć, dzięki za info, a już miałem kupować płytkę Blu-ray ;) @othello: to na co w takim razie nagrać dane, których nie mogę podzielić a zajmują ok. 8.2GB?

0

Jak 8.2 GB to pozostaje tylko BluRay, na DVD9 też tego nie zmieścisz. Ja bym ci jednak radził przemyśleć kupienie dysku zewnętrznego. Z doświadczenia wiem, że jeśli nagrasz na płytę BluRay za 5 zł, to masz około 25% pewności że za rok tej płyty nie odczytasz.

A jeśli upierasz się na płytę, to kup płytę BluRay, ale dobrą (czyli taką za >20 zł), znajdź kogoś z nagrywarką BlurRay i tyle. U siebie odczytasz, tylko nagrywać BluRay nie możesz.

0

@othello, @Madaoo: Jeszcze właściwie tylko 1 pytanie. A co z DVD10 - da radę u mnie nagrać? Na wiki patrzyłem, i z rozmiarami nie powinno byc problemów (zmieści się)

0

wg wikipedii DVD10 to DS SL czyli DoubleSided SingleLayer... czyli to dwustronna płyta dvd

0

@misiakufal: ok, też to widziałem ;) Pytanie tylko, czy u mnie da się to nagrać?

Podzielić nie mogę, bo to jest bootowalna płyta recovery do mojego kompa, mam program, który ją tworzy i od razu nagrywa, dlatego nie mogę tego podzielić ...

0
lipiec2013 napisał(a):

mam program, który ją tworzy i od razu nagrywa, dlatego nie mogę tego podzielić ...
A nie możesz użyć jakiejś wirtualnej nagrywarki, która stworzy obraz ISO, który możesz podzielić i nagrać na kilka płyt?

0

@lukasz1235: no właśnie nie - program tworzy płytę, i od razu chce ją nagrać, nie ma opcji zapisu ... dlatego myślałem, że może DVD10 uda mi się nagrać u mnie?

0

Ale wybór nagrywarki masz? Więc doinstaluj sobie program, który "udaje" nagrywarkę i potrafi stworzyć obraz ISO. Podobno taką funkcję ma np. TotalMounter, ale nie miałem okazji go przetestować osobiście.

0

No co ty nie powiesz? A może trochę własnej inicjatywy?
http://lmgtfy.com/?q=tworzenie+iso+z+dvd

Można użyć wirtualnej nagrywarki (jeśli twój program do nagrywania udostępnia taką), może użyć jednego z setek darmowych programów które bezpośrednio zgrywają płytę do obrazu iso itd.

Inna sprawa natomiast czy warto tworzyc obraz iso. Bo obraz sam w sobie i tak będzie bezuzyteczny, skoro to miała być płyta bootowalna to i tak lepiej mieć to na fizycznym nośniku. Bo gdy zechcesz tego użyć i tak spotkasz sie znowu z tym samym problemem - będziesz musiał to koniec końców i tak nagrac na płytę.

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0