Nagły spadek wydajności kompa

0

Podczas grania komputer nagle spowalnia, mam 2 FPSy. Gra działa płynnie, i co pare minut na ~15 sekund FPSy spadają, zużycie procka 100%. Otwarte procesy zaczynają zużywać więcej pamięci. Komputer mam dobry, wcześniej działało poprawnie, kiedyś jednak miałem podobny problem lecz pokazałem LOGI z OTL na innym forum i pomogli naprawić usterkę. Teraz problem wrócił, czyściłem dysk systemowy, defragmentowałem, użyłem ccleanera, antywirus, antymalware etc. i dalej to samo. Nie mam już zupełnie innego pomysłu jak mogę to naprawić.

LOGI OTL:

EXTRAS.TXT
http://www.wklej.org/id/1068678/

OTL.TXT
http://www.wklej.org/id/1068679/

SS z HDtune:
http://screenshooter.net/4343431/vueonbc

0

jaka to gra ? Moze "gubić" pamięc

0

Nie wiem czy to jest takie istotne, bo to że akurat gram pozwala mi ten efekt zauważyć, a widać to nawet przy zwykłej flashówce. Po prostu coś sprawia że nagle wszystkie programy zużywają więcej pamięci i procesor nie wyrabia.

1

A temperatury?
Jak zgrzejesz komputer (Flash potrafi przymulić lepiej niż pełnoekranowa pełnoprawna gra ;p) to Ci obcina cpu do ułamków jego nominalnej mocy, wszystko klatkuje, zużycie procesora z Twojej perspektywy rośnie - po prostu gdy nagle zamias 2GHz masz dostępne 500Mhz to najgłupsza rzecz nagle zjada 10% CPU.
Szczególnie teraz gdy są upały takie rzeczy mogą się dziać, jeżeli ktoś nie przemyślał chłodzenia.

0

SS z programu do śledzenia temperatur:

http://screenshooter.net/7292676/jgjxxun

0

Zgadnij co oznaczają płomienie :P

A poważnie to Speedfan trochę przesadza z ikonkami, ale tak:
Jeden rdzeń: 75 stopni. To już dużo.
Temp1: cokolwiek to jest - 73 stopnie - też dużo.

Jeżeli takie coś masz podczas normalnej pracy z komputerem to pora zacząć się martwić - jeżeli w trakcie grania (niżej zaznaczyłem, że u mnie po zminimalizowaniu gry - temperatury prawie od razu wracają do "normy") - to nie jest tak źle, ale nad lepszym chłodzeniem można pomyśleć.

U mnie to wygląda tak (podczas pracy z Win):
http://i.imgur.com/Jcz2OjN.jpg
Oraz tak (podczas grania - szybko to spada po zminimalizowaniu gry):
http://i.imgur.com/F5TOwWM.jpg

Koło 80 chyba zaczyna się zamulanie - niedawno czyściłem komputer z kurzu, więc póki co się nie zdarzają spadki. Jak ty balansujesz na tej granicy to mogą się zdarzać spadki - tak jak u mnie.

0

Poczyściłem dzisiaj kompa w środku ale to i tak nic nie dało, zamula dalej. Już nie mam siły...

0

A zmieniły się temperatury?
Może warto wymienić pasty (tylko poczytaj jak ją nakładać i miej na uwadze, że za równo za dużo jak i za mało spowoduje, że chłodzenie będzie słabe). Może po prostu przez te upały komputer nie wyrabia na domyślnym chłodzeniu (zdarza się, że kwestia chłodzenia jest pomijana wręcz przy składaniu zestawu komputerowego, jakoś to działa jak jest normalna temperatura, a teraz już nie)?

0

http://screenshooter.net/7292676/yxysfvf
Nie specjalnie.

Wczoraj wyłączyłem jeszcze antywirusa, komputer działał płynnie do dzisiaj popołudnia. Potem znowu problem wrócił. Mam avire i wydaje mi się że ciągle coś skanuje w tlę, jednak w configu nie mam żadnych opcji żeby to pozmieniać. Jak na razie wyłączyłem tworzenie logów.

0

Te temperatury masz podczas grania czy po prostu klikania w Windowsie?

Edit: Nigdy się nie dowiadywałem ile tak naprawdę powinny wynosić temperatury, to znalazłem sobie taki topic:
http://www.forumpc.pl/topic/160819-max-temperatura-procesora/

Parę cytatów:

Maksymalna bezpieczna temperatura (...) dla procesora E5400 (...) wynosi 74.1 stopnia

ja osobiście (...) staram się nie przekraczać 65. Po co aż tak go męczyć ?

procka mam podkręconego na 3,5 ghz i jak gram w Bad Company 2 temp na razie nie przekracza 55 stopni

teraz temp w stresie nie przekracza 48 stopni.

Porównaj sobie te informacje do Twojej temperatury (69 stopni), która prawdopodobnie jest podczas pracy w Win, a nie podczas grania.

Mój procesor koło 80 stopni obniża taktowanie i nawet filmu na youtube nie da się obejrzeć płynnie czy przesuwać okien w windowsie, Twój zapewne robi to samo.

Oczywiście maksymalne temperatury są różne dla różnych modeli sprzętu oraz typu sprzętu (np. dysk twardy nie powinien przekraczać bodajże 50-55 stopni).

0

No ja screena dałem bez grania, ale podczas wzrasta o parę stopni tylko, nie przekracza 80.

0

Wygląda na popsute tego WMI Windowsa.

Kiedyś miałem coś podobnego.
Po uruchomieniu gry po pewnym czasie zaczynało strasznie zamulać, wtedy sprawdziłem jaki to proces tak żre, no i tam był odpalany jakiś standardowy moduł MS.

Zabijałem go ale on zaraz od nowa startował i tak dookoła.
To była chyba robota performance monitora, który się jakoś sypie po instalacji tych różnych śmieci pt. .net framework - ma to pełno wersji i poprawek.

A w sumie to wina tego WMI - to totalny szmelc. Dzieło jakichś vizualych 'programistów', no i pewnie robione na tych 'frameworks' - szmelc na szmelcu daleko nie zajedzie.

Można jakoś resetować, naprawić to WMI - z dysku instalacyjnego.

0

Wnioskujesz to tylko po objawach ?
Ten program da radę naprawić WMI http://www.sciagnij.pl/programy/p/Windows-Narzedzia-Optymalizacja-Repair_WMI/309418 ?

btw. na innym forum polecono mi zmienić zasilacz który ponoć spala komputer:
obecnie mam: DR-8400BTX 400W

a teraz kupiłem CL-500W-SILENT. Ale ponoć on też jest do niczego i napisali żebym zwrócił. Co w y o tym myślicie ?

0

Wątpię, żeby w stresie miał Ci nie osiągać 80 skoro podczas pracy masz 72. Zresztą zmierz sobie w momencie kiedy zaczyna zarywać (tu uwaga, bo możliwe, że gra się wtedy minimalizuje np. 30sekund - do tego czasu procesor się wychłodzi poniżej 80 jeżeli nie będzie miał stresu). Zresztą tak czy siak powinieneś zainwestować w chłodzenie, bo takie temperatury są zdecydowanie za wysokie (ja też mam za wysokie, ale w laptopie mam mniejszą swobodę działania + za 2 tygodnie i tak zmieniam komputer).

0

btw. na innym forum polecono mi zmienić zasilacz który ponoć spala komputer

Daje zbyt gęsty prąd? :(

0

Ja tam nie wiem co z nim nie tak.

0
kuba-rozpruwacz napisał(a):

Ja tam nie wiem co z nim nie tak.

To znaczy że "ekspertyza" w sprawie zasilacza jest bez sensu, takie rzeczy należałoby oprzeć na odpowiednio wykonanych pomiarach prądu wyjściowego.

0

ogólnie wypowiedzi na temat mojego obecnego zasilacza w google są niepochlebne.

0

A może coś co chwilę zawala pamięć RAM, da się to jakoś sprawdzić ?

0

No to może zrób standardową reanimację kompa w trzech krokach?

  1. Wyczyść go.
  2. Wymień pastę termoprzewodzacą.
  3. Reinstalka :)

w 90% działa pozostałe 10% to uszkodzenia sprzętu.

0

Zrobiłem dwa screeny, obserwowałem kompa i jego temperaturę.
Temperatura nie zmieniała się i wynosiła 57 stopni ciągle.

Na początku włączyłem menagera i obserwowałem czy obciążenie dojdzie do 100%, włączyłem muzykę z YT jednak obciążenie wahało się pomiędzy 8-20.
http://screenshooter.net/9215382/nduruup

Potem odpaliłem grę, LEAGUE OF LEGENDS, na początku obciążenie było dobre, 20-30%. W pewnym momencie jednak dosięgnęło 100%, FPSy spadły do 1. Po paru sekundach ustało, jednak proces powtarza się co chwilę.
http://screenshooter.net/9215382/xfnsvsh

Postanowiłem sprawdzić jeszcze inną grę, efekt był taki sam. Można z tych informacji wyciągnąć jakieś wnioski ?

0

Która temperatura? Trochę tych wskaźników masz.

edit: patrząc po poprzednich ss - zakładam, że gpu. obserwuj Core (szczególnie to pierwsze) i CPU.

0

GPU do 69
Core do 72
Przy obciążeniu 100%

0

no to jest chyba wystarczający dowód na to że chłodzenie jest ujowe. Wymień pastę to raz (czyszcząc przy tym płytkę stykową radiatora i procesora alkoholem); Dwa sprawdź stan wiatraka i radiatora I jeżeli ogólnie jest zły lub sam wiatrak jest kiczowaty (jak np. stock cooler - ten który jest wysyłany razem z prockiem - najtańszy jaki może być) to go wymień.

0

Spróbuj obniżyć takty i napięcie procesora oraz powyłączać w BIOSie jak najwięcej technik skalowania taktowania (na czas testów). Wtedy temperatura w stresie powinna spaść, a dodatkowo fluktuacji częstotliwości powinno być mniej. Wtedy sprawdź czy dalej masz to okresowe przymulanie kompa. Jeśli dalej będzie to wtedy to chyba nie temperatury przeszkadzają.

0
kuba-rozpruwacz napisał(a):

GPU do 69
Core do 72
Przy obciążeniu 100%

Może wentylator w ogóle nie działa, albo i nawet gorzej.

GPU na osobnej karcie też się pali?!
Chyba nie jest zintegrowana - na płycie...

Tam listowałeś procesy i tam widać jakieś śmieszne procesy, np. lolClient - co to jest?

0

Pewnie te czujniki są skopane... znaczy płyta zrypana.

Sprawdź ręcznie temperaturę - dotknij tego radiatora palcem.
70 C powinno nieźle parzyć.

0

Dzisiaj wymieniłem zasilacz ale to nic nie pomogło, komputer jest zimny :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1