Skype 3.6 właśnie zaczął wymuszać aktualizację

0

Od dawien dawna muszę używać Skype w pracy i moją karierę zakończyłem na wersji 3.6. Nowsze są dla mnie absolutnie nie do przyjęcia pod względem interfejsu.

Wszystko było cacy aż do dnia dzisiejszego.. Skype zaczął wymuszać aktualizację:

user image

Pytanie brzmi: jak namierzyć do jakiego adresu się odwołuje by pobrać info o aktualizacji? Chciałbym zablokować ten adres by dalej móc używać 3.6.

Proszę nie przekonywać mnie, że wersje nowsze nie są takie złe. Testowałem. Źle wspominam.

0

Korzystam z wersji 6.3 i jest okej ;)

Hmm a próbowałeś Opcje > Zaawansowane > Automatyczne aktualizacje > Wyłącz automatyczną aktualizacje?

2

jak namierzyć do jakiego adresu się odwołuje by pobrać info o aktualizacji?

Wireshark/tcpdump/cokolwiek.

Btw, skoro już wymuszają aktualizację, to zapewne odkryty został naprawdę poważny bug i lepiej mimo wszystko kosztem interfejsu mieć poczucie, że następnego dnia komputer się uruchomi bez chińskich exploitów na dysku :P

0

Tak, to mam oczywiście wyłączone.. (musiałem wyłączyć neta, by się upewnić, bo przy włączonym necie skype od razu wyskakuje to okienko, skype się wylogowuje i znika główne okno).

0

Ja się obawiam że to nie jest oddzielny adres do aktualizacji tylko serwer loginu Skype odmawia logowania i wyświetla taki piękny komunikat.

0

e4jh4yw chyba nie, bo jak odpaliłem Skype bez dostępu do netu i potem się wpiąłem w WiFi, to póki co Skype działa (tru tfu)

0

Skype jak raz dowie się, że jest aktualizacja - to potem już cały czas o tym wie, więc niewiele Ci da takie blokowanie teraz - i tak w końcu to wyskoczy. Mi już nieraz wymuszało. Ba, mając odznaczone wszelkie powiadomienia i autoaktualizacje u mamy na kompie - kiedyś ona do mnie dzwoni i mówi, że Skype się zrobił jakiś nieużyteczny. Się zaktualizował sam, bez pytania. Po deinstalacji i zainstalowaniu starej znowu - oczywiście też pamięta (nawet po deinstalacji nie zapomina), że jest nowsza wersja :/ I teraz mama korzysta z nowej, bo musiałbym albo ogarniać głęboko rejestry czy coś, albo robić format -.- Bez tego i tak mamie będzie wyskakiwać komunikat o aktualizacji.

0
Marooned napisał(a):

Proszę nie przekonywać mnie, że wersje nowsze nie są takie złe. Testowałem. Źle wspominam.

To już nawet nie chodzi o okienka, które zgadzam się że rzeczywiście są do !@%$ w nowej wersji, tylko jest jeszcze kwestia bezpieczeństwa. Skype po przejęciu przez Microsoft na pewno będzie celem ataków, jesteś pewien że chcesz korzystać ze starej, pewnie dziurawej jak sito, wersji?

http://tinyurl.com/caunw3h

2

@vpiotr:
Popatrz na to z innej strony - stare wersje skype brakiem obsługi czegoś mogą właśnie wyeliminować część bugów, szczególnie te, które jeszcze nie zostały odkryte. Bugi, które zostały odkryte w czasach 3.6 i załatane 10 lat temu - raczej nie będą celem ataków, bo liczba użytkowników będzie zbyt niska.

Ja sam korzystam z Acrobata 5.0.5, bo nowsze wersje to wkurzające g**no, z mnóstwem ficzerów, których nikt nie potrzebuje, za to startuje w mgnieniu oka i tylko jakieś 5% dokumentów nie chce się otworzyć (a 90% z nich po prostu ma ustawiony za wysoki jakiś target version czy coś). Do Acrobata najwięcej dziur było w okolicach wersji 9-10, ja używając wersji sprzed 2000 zapewne - jakoś nigdy nie nabawiłem się niczego przez acrobata.

Po trochu masz rację, ale za dużą panikę siejesz moim skromnym zdaniem.

0
dzek69 napisał(a):

@vpiotr:
Popatrz na to z innej strony - stare wersje skype brakiem obsługi czegoś mogą właśnie wyeliminować część bugów, szczególnie te, które jeszcze nie zostały odkryte. Bugi, które zostały odkryte w czasach 3.6 i załatane 10 lat temu - raczej nie będą celem ataków, bo liczba użytkowników będzie zbyt niska.

To też racja, z tym że nie zawsze się da. Formaty, protokoły się zmieniają i może się okazać że taka staroć, owszem, bezpieczna, ale nie działa ze światem zewnętrznym.

0
vpiotr napisał(a):

może się okazać że taka staroć, owszem, bezpieczna, ale nie działa ze światem zewnętrznym.
Ale póki działa... :)

0

Ciekawe, czy taka wymuszona aktualizacja obejmuje Skype na Linuksa :D

0

No niestety.. TCPView pokazuje, że Skype przy połączeniu łączy się na kilku portach, ale tylko jeden ma zewnętrzny IP (zmienny na ostatniej oktawie). Albo Windows Firewall nie działa, albo zablokowanie go nic nie daje.

Jedyny sposób póki co, to rozłączenie z siecią, włączenie Skype i połączenie z siecią. Wygląda na to, że Skype testuje coś przy starcie oraz później raz na jakiś czas™ - ostatnia próba dała mi ze 2..3h spokoju zanim znów się okienko pojawiło.

Chyba czas odkurzyć Idę...

0

Szczerzę, ja przywykłem do nowej wersji Skype. Pierwsze wersje od Microsoftu były nieźle zbugowane (ciągle coś psuli), ale teraz jest ok. Oczywiście najpierw trzeba sobie ustawić UI według własnego gustu, bo domyślne ustawienia UI są przekombinowane.
Kontakty mam pogrupowane projektami w jakich brałem udział, więc w razie potrzeby mam włączony taki widok, w którym widać tylko te interesujące kontakty.

Jedynie co mnie denerwuje, to przekombinowane copy-paste, zaznaczam fragment a Skype dokleja i jakiś kretyński nagłówek: kto i kiedy to wysłał.

1
Spine napisał(a):

Ciekawe, czy taka wymuszona aktualizacja obejmuje Skype na Linuksa :D

A zgadnij :P Ja używam czasem wersji linuksowej. Interfejs niezmienny od 5 lat ;) (ach przepraszam, raz zmieniono ikonki). Co dziwniejsze, za czasów MS były aż 2 aktualizacje(!)

Kiedyś musiałem użyć Skype na Windows, jak zainstalowałem to sie przeraziłem. Wersja linuksowa uboga, ale nie pojmuję jak można było wymyślić takie g**no jak oficjalny skejp na Windowsa, chyba z gg konkurować chcą kto zrobi gorsze g**no.

0

Nom, bez Microsoftu przez bardzo długi okres czasu Skype miał wersję 2.x, teraz jest już 4.x :D

1

Szkoda, że to jedyna zmiana. Oprócz nowych ikonek i ładniejszego okna rozmowy. Ale i tak wole to niż nową wersje dla Windows.

0
Spine napisał(a):

Ciekawe, czy taka wymuszona aktualizacja obejmuje Skype na Linuksa :D

Ani mi się śni przejść na 4

Do rozmów wideo używam pidgina na XMPP, nieźle sobie radzi, jak druga osoba też ma pidgina. Czasami potrzebuje parę sekund na włączenie kamery, WebRTC na horyzoncie.
Pidgin ma też plugin do połączenia się przez Skype-API, piszesz w oknie pidgina, używasz Skype, wymóg jest taki, że Skype musi być włączony.

0

Powinieneś przejść na Skype 4 bo trochę rzeczy poprawili "pod maską" głównie kwestie związane z poprawą obsługi PulseAudio i jakością rozmów wideo, nowe okno rozmowy jest wygodniejsze.

0

Skype 4.2.0.187 jest ok, sam go używam od paru lat.

0

Co prawda nie rozwiązałem jeszcze problemu inaczej niż włączanie Skype bez neta, co daje mi kilka godzin spokoju, ale tak w temacie nieco.

http://www.h-online.com/security/news/item/Skype-with-care-Microsoft-is-reading-everything-you-write-1862870.html

3

Update.
Dzięki naszemu tajnemu Szpiegowi z Krainy Deszczowców poznałem program Fiddler, który jasno pokazał, że Skype na starcie odpytuje:
http://ui.skype.com/ui/0/3.6.0.248.231/en/getlatestversion?ver=3.6.0.248&uhash=<jakiś hash>

Po zablokowaniu ui.skype.com w /etc/hosts znów można cieszyć się urokami ostatniej sensownej wersji ;-)

0

PROSTA PROCEDURA POZOSTAWIENIA STARYCH PROGRAMÓW / STOP AKTUALIZACJI

Problem aktualizacji skype tkwi w systemie operacyjnym. Jeśli macie państwo windows7, to w menu start, w pozycji "Wszystkie programy" szukamy i wciskamy "Windows Update", bądź w pozycji "Wyszukaj programy i pliki", należy wpisać: "Windows Update"(ewentualnie wpisujemy i szukamy pozycji "aktualizacje).
Najpierw wyszukujemy po lewej stronie komendy "Zmień ustawienia" (dotyczy to całej konfiguracji naszych wszystkich aktualizacji)
W pozycji "Aktualizacje ważne" wyszukujemy i zaznaczamy: "Wyszukaj aktualizacje ale pozwól mi wybrać, czy je pobrać i zainstalować", poniżej zaznaczamy haczykami wszystkie cztery kwadraciki. Następnie strzałką w górnym lewym rogu wracamy do Windows Update.
Teraz wciskamy po lewej stronie "Wyszukaj aktualizacje"...proces wyszukiwania uaktualnia się....czekamy
Po zakończeniu szukamy tego co nas interesuje. W państwa wypadku pozycji z nazwą "skype"
Jeśli znajdziemy np. Aktualizacja Skype 5.10 dla Windowsa (KB2727727), najeżdżamy strzałką myszki na tą linijkę , naciskamy prawy przycisk myszy, pojawiają nam się dwie komendy, wybieramy "Ukryj aktualizację"
Oczywiście w samym programie skype w opcji dla zaawansowanych w pozycji "Kiedy dostępna jest nowa wersja skype.." wcześniej usunęliśmy haczyki, prawda?
Podobnie powinno to wyglądać w innych systemach operacyjnych.
Po przeprowadzeniu tych wszystkich procedur:
Problem powinien być rozwiązany :)

ps. dziwi mnie podejście komentujących wcześniej osób. Jeśli ktoś chce mieć malucha ponieważ ma może mały garaż bądź nie stać go na utrzymanie dużego auta, to nie można mu wciskać limuzyny na siłę.
To samo dotyczy aktualizacji "skype"

0

@Bryziu: Co się rzuca w oczy w Twoim poście / jest warte skomentowania:

  • "państwo"
  • Twoja rada chyba nie ma zastosowania do starszych Skypów - Skype dopiero od niedawna jest Microsoftu? Czy update jest taki mądry i sobie radzi?
  • Ja zawsze ręcznie instaluję aktualizacje i nigdy tam nie widziałem nic o Skype. Skype się aktualizuje z poziomu samego programu, nie z Windows Update
  • porównanie nowego Skype do limuzyny. wat? Przecież to chyba nie ma ani jednego nowego "ficzera" od kilku wersji (tj. między aktualną a 4.X), po prostu wygląda inaczej i jest mniej intuicyjne. Używałem 4.X przez kilka lat, od roku korzystam z nowej - niczego nie dostrzegłem.
0

Bryziu, Twoja porada jest całkowicie błędna dla Skype 3.x. Przeczytaj cały wątek jeśli chcesz zrozumieć dlaczego.
Opcja sprawdzania nowej wersji jest oczywiście wyłączona w Skype. Windows Update nie ma zielonego pojęcia o istnieniu Skype 3.x.

0

Internauto Marooned: Windows Update właśnie aktualizuje wszystko co posiadamy, cały system, aplikacje, przeglądarki itd. Siódemka właśnie została do tego stworzona, byś nie musiał jak np. w xp szukać sterowników do wszystkiego i aktualizacji. Jeśli pani która dodała post, ukryje aktualizacje w systemie jak to podałem w moim opisie. To wiadomo że ją automatycznie zablokuje i skype się nie zaktualizuje do innej wersji. Proces zostanie zahamowany. Czyli mówię co następuje: nie będzie już komend typu: Wersja skype musi zost....nie bedzie żadnego namierzania adresu itd. itp. Postąp na próbę i postąp dokładnie wg. moich wskazówek i wtedy napisz czy mam rację. Piszę i marnuję swój czas, by pomóc w zaistniałej sytuacji innemu internaucie.
Internauto dzek69: Jak można nie dostrzec zmian w starym jak nowym skype. Dla przykładu stwierdzam że nowy skype wcale nie jest lepszy od starego. Przykładem jest to, że ze starej wersji dodzwonisz się do niewidocznego użytkownika, a w nowej o tym zapomnij.

0

Informuję Cię zatem, że w Windows Update nie mam żadnych programów poza aktualizacjami rzeczy od Microsoft oraz sterowników.
Podtrzymuję zatem zdanie, że nie ma się to nijak do Skype 3.x (które nie jest Microsoftu).

0
Bryziu napisał(a):

Windows Update właśnie aktualizuje wszystko co posiadamy, cały system, aplikacje, przeglądarki itd.

Czy Ty twierdzisz, że Windows Update potrafi aktualizować Firefoxa albo 7zipa?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1