Apache Open Office vs Libre Office

0

Hej! Mam pytanie... czy lepiej instalować użytkownikom w firmie Apache Open Office cz Libre Office ? Głównie chodzi mi o stabilność i kompatybilność z formatami MS Office. Wiem, że najlepiej by było kupować MS Office, ale oszczędności (wiadomo człowiek ma nad sobą kierownika, zarząd, radę nadzorczą)....
Ogólnie przeciętni użytkownicy niechętnie podchodzą do Open Office, no ale jest dyscyplina finansowa...
Zresztą, czy do napisania zwykłego pisma, paru tabelek nie wystarczy Open Office?

0

Używam Open Office na 2 kompach (Write, Calc) i oczywiście, że pakiet wystarczy do "napisania zwykłego pisma, paru tabelek". Ale jak mam potrzebę zaimportować większy plik CSV do arkusza i coś na nim podziałać, to Calc z OO pokazuje takie podstawowe błędy, których nie powstydziłby się Kopiczek. Do tego celu używam darmowego Excela (jeden plik ~56MB, Portable Excel 2003) - czuć różnicę mimo, iż ten produkt ma już 10 lat.

Z Libre Office nie miałem styczności poza zasłyszanym hasłem, że obecnie Libre ma wsparcie, a Open zostało pożegnane.

0

Hmmm... ostatnio zainstalowałem Libre Office, 4.0.1 i wydaje się być ok, ale opinie są różne... No nic, zobaczymy jak to w praktyce będzie...Kiedyś ktoś mi powiedział : "panie, wole MS Word 97 niż najnowszego Open Office, Writera " :D

0

Ten artykuł powinien wyjaśnić twoje wątpliwości: http://www.dobreprogramy.pl/LibreOffice-4.0-a-Apache-OpenOffice-przepasc-juz-nie-do-zasypania,Aktualnosc,39076.html

Jeśli potrzebujesz lepszego wsparcia dla plików MS, to OpenOffice wydaje sie być lepszy, ale znając życie - prawie nigdy tej różnicy nie zauważysz. Za to OpenOffice stoi w miejscu.

0

Obie wersje są wciąż rozwijane, choć Libre Office bardziej :)

Libre Office i Apache OpenOffice to dwie niezależne kontynuacje dawnego OpenOffice.org, upadłego w atmosferze wzajemnego poobrażania się deweloperów i managementu.

0
othello napisał(a)

@Marooned, straszej wersji już nie miałeś? 3.3.0 wyszło na początku 2011, no ja rozumiem że wtedy był może błąd i wierzę że nie kłamiesz, ale został najwyraźniej poprawiony (http://screener.tk/f/o/f/nsxpRw1.png). Chyba utyskiwanie na błąd który występował 2 lata temu i negowanie przez to całego LO to lekka przesada...

  1. A gdzie na neguję całe OO? Przecież napisałem, że używam (do prostych rzeczy - do poważniejszych się wywala).
  2. 2011 to dawno? Wspomniany działający Excel jest z 2003 ;-)
Ktos napisał(a)

Portable Excel 2003 ze zgodnością z licencją to chyba nie ma zbyt wiele wspólnego ;-)
Ale jaja... dostałem to od szefa (po tym, jak Calc się wywalał na dokumencie klienta) i nawet nie raczyłem sprawdzić, że to niezbyt formalna wersja... :D
Dzięki za oświecenie.

0

[sorki za podwójny post]
Czytając przytoczoną stronę prawie obudziłem domowników gromkim śmiechem.

Już dziś dokumenty .docx czy .pptx w OpenOffice.org wyglądają lepiej, niż w LibreOffice.
vs.

Przecież wśród najważniejszych atrakcji LibreOffice 4.0 wymienia się np. wsparcie dla skórek Personas z Firefoksa, integrację z pulpitem Unity w Ubuntu, możliwość podłączenia się do CMS-ów Alfresco czy SharePoint, integrację z książką adresową Thunderbirda, sterowanie prezentacjami za pomocą smartfonów z Androidem czy importowanie plików Visio i Publishera. To na pewno bardzo spektakularne zmiany (z ich pełną listą zapoznać się możecie tutaj), którym OpenOffice'owi może być trudno sprostać.

Sorry, ale co rzeszę sekretarek i innych standardowych użytkowników obchodzą skórki Firefoksa czy książka adresowa jakiegoś klienta poczty w przypadku, gdy zadaniem jest napisanie raportu albo stworzenie wykresu dla kadr? Jeśli kierować się opisem na tej stronie, to Libre przy Open wygląda jak Paint przy Photoshopie. Wymienili potężny argument "za" OO o ośmieszyli LO choć z kontekstu wydawać by się mogło, że intencje były dokładnie odwrotne.
(Zaznaczam, jeśli kierować się wspomnianym opisem.)

0

Spokojnie :) Mi chodzi głównie o :

  • stabilną pracę
  • jak największą zgodność z formatami MS OFFICE
    Chodzi o przeciętnych użytkowników i redukcje kosztów. Jeśli jedna licencja MS OFFICE 2010 STD MOLP kosztuje ok 1 500 zł i jest 100 komputerów to jest wydatek 150 000 zł... Chodzi o optymalizację kosztów. Na tych 100 komputerach nikt makr nie tworzy, czy bardzo skomplikowanych wykresów...
    Co najwyżej w Calcu (Excelu) proste formuły...
0

No tu akurat się zgodzę, że personas z firefoksa to żaden plus, zajmują się bzdetami zamiast tym, co jest przydatne. Mam jednak wrażenie, że OO rozwija się w takim mniej więcej tempie jak Skype na Linuksa albo MySQL. Developerzy LO przynajmniej coś robią, OO stoi w miejscu - może i niektóre dokumenty MS wyglądają lepiej w OO, ale ta różnica powstała zapewne kilka lat temu, a do dziś jakoś żadnych zmian w OO nie widzę.

Zresztą, te personas w LO wyglądają tragicznie, tylko grafika podłożona pod menu i pasek narzędzi, a ta skórka nic więcej nie zmienia w gui. To niechby już lepiej zaimplementowali obsługę pełnych skórek z FF, które zmieniają cały styl GUI bo szczerze mówiąc, to całe to LO (tak samo jak OO) ma wygląd z epoki Windows XP (chyba wtedy było MS Office 97?) A pod Linuksami niespecjalnie dobrze chce integrować się z theme systemowym, zwłaszcza w KDE.

2011 to dawno? Wspomniany działający Excel jest z 2003 ;-)

Prawda, prawda, ale dobrym zwyczajem przed wytknięciem błędu byłoby sprawdzenie czy nie został on przypadkiem już poprawiony ;)

0

może i niektóre dokumenty MS wyglądają lepiej w OO, ale ta różnica powstała zapewne kilka lat temu

"kilka lat temu" (a dokładniej dwa lata temu) to oba projekty były jednym i tym samym OpenOffice.
A ponieważ pierwsza wersja Apache OO wyszła niecały rok temu, to wszelkie róznice powstają właśnie TERAZ, a nie kilka lat temu.

0

@Marooned, przepraszam za nieufność. Na windowsowym OO 3.3.0 jest jeszcze gorzej niż opisałeś. Dla pliku

"abc", "de,fg", "hij"
"use","345,987","test"

ilość kolumn zależy od ustawień importu - przy każdych ustawieniach wynosi co najmniej 5 (ewentualnie 1, jeśli przecinka nie ma wśród separatorów). Przy każdych ustawieniach "de,fg" jest interpretowane inaczej niż "345,987".

0

To teraz pytanie do bardziej doświadczonych i zorientowanych w temacie : co będzie stabilniejsze, bardziej zgodne z MS Office ? Libre Office czy Apache Open Office ? Czy nie można jednoznacznie na to pytanie odpowiedzieć?

0

A brałeś pod uwagę może Google Docs?

O tak mi opublikowało "Wasz test" na automatycznych ustawieniach: https://docs.google.com/spreadsheet/pub?key=0AsBJC50a4FkMdEhpUlNWUG5Tai1jejdWZ3BfQ1lOZ0E&output=html

Obsługuje *.doc, *.xls, pliki OpenDocument również... Dodatkowo wiele osób może jednocześnie pracować nad jednym dokumentem (fajny bajer, widzimy nawet w którym miejscu tekstu znajduje się czyjś kursor)... może akurat tędy droga?

0

Odpowiem z pozycji pracownika, używającego na co dzień w pracy pakietów biurowych. Testowałem oba pakiety i wybrałem oraz używam Apache Open Office. Wygrała mniejsza zasobożerność i bardziej "przyjazny" interfejs. Poza tym większych różnic pomiędzy pakietami nie zauważyłem. W typowych zastosowaniach nie miałem problemów z otwieraniem plików z MS Office, nie wiem jak przy dużych plikach z dużą ilością formatowań. Ze względów jw wybrałbym AOO, ale wybór LO też będzie dobrym wyborem. Zainstaluj oba pakiety i potestuj, może któryś bardziej przypadnie Ci do gustu.

0

Czyli jednak będę instalować Apache Open Office... :)

0

Taka ciekawostka: http://www.dobreprogramy.pl/WPS-Office-wyprobuj-Wstazke-w-nowym-chinskim-pakiecie-biurowym-na-Linuksa,Aktualnosc,40257.html#komentarze

Jak widać, Chińczycy skopiowali wstążkę i działa to podobno idealnie na Linuksach :) A z tego co napisali w artykule, jest to wszystko używalne i jest angielska wersja językowa, oczywiście przetestuję i kto wie czy LO nie poleci z mojego laptopa.

A gdyby tak ktoś jeszcze rozkminił te pliki qt.qm, wps.qm, wpp.qm i et.qm (tu najwyraźniej siedzi cała lokalizacja gui) to kto wie czy i nie dałoby się przygotować polskiej wersji językowej.

Więcej zrzutów tu: http://elementarni.pl/2013/03/04/wps-office-kolejny-pakiet-biurowy-dla-linuksa/#.UVWc_lfZIvk

0

Tak jak pisałem postanowiłem zainstalować najnowszego Apache OpenOffice (wersja stabilna), póki co nie ma problemów. Nie ma sensu instalować i płacić za licencje na MS Office, dla użytkownika który pisze proste pisma, tabelki i czasem jakiś obrazek wstawi....

0

Wcześniej pisałeś, że potrzebna Ci kompatybilność z MS Wordem... Z tego co teraz piszesz, to nawet tej kompatybilności Ci nie trzeba. Do samego pisania to Ci LyX wystarczy ;) A nawet może polubisz jego funkcje :)

0

Oj, trochę zamotałem. :-) Kompatybilność z MS Office jest bardzo istotna.... W tej kwestii Apache Office jest lepszy niż LibreOffice. Natomiast też jest ważna stabilność...
Tam gdzie jest potrzebny MS Office to jest... Natomiast na pewnych stanowiskach wystarcza Apache Office, żeby stworzyć dokument typu polecenie czy tabelka, albo podanie... No i od czasu do czasu otworzyć dokument (też dość prosty) zapisany w MS Office...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1