Lenovo Ideapad Y560 + Linux Ubuntu

0

Witam.
Jakiś czas temu przesiadłem się z Win7 x64 na Ubuntu 12.04. Tak jak napisałem w temacie, mam laptopa firmy Lenovo, model Y560 z serii Ideapad. Linux całkiem przyjemnie chodzi (choć mógłby lepiej) i od kiedy mam zainstalowany ani razu nie włączyłem windy (dodam, że oba systemy mam zainstalowane obok siebie). Zastanawiam się ostatnio odnośnie sterowników. Instalując Win'a oczywiście wszystkie stery zainstalowałem tak jak trzeba, mogłem je pobrać ze strony Lenovo. Po instalacji Ubuntu, żadnych sterów nie instalowałem, niby wszystko mi chodzi w laptopie, ale czy nie trzeba nic pobrać do lepszej wydajności sprzętu? Jeżeli trzeba to może znajdzie się ktoś kto doradzi skąd je pobrać. Na stronie Lenovo jest kilka linuxów do wyboru - Ubuntu niestety nie ma. Próbowałem dziś pobrać stery pod jakiś inny linux, ale wyszukiwanie sterowników kończyło się na 0, cały dział do pobierania niesamowicie się zacinał i ciężko było coś tam wybrać. Wcześniej używałem jedynie Knoppixa bootowalnego z płyty i jest to tak na prawdę mój pierwszy Linux, który zainstalowałem. Czy sterowniki zrobione pod inny Linux będą dobrze działały pod Ubuntu? Trzeba je instalować czy jest to zbędne? Pytania mogą wydawać się idiotyczne, ale proszę o wyrozumiałość dla nowego usera Linuxa :)
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi.

0

Ubuntu jest bazowane na Debianie, który używa paczek .deb i te mogą czasem zadziałać. Ale jak ogólnie system działa to nie ma co zmieniać, bo możesz popsuć :] W zasadzie jedyne co warto wypróbować, o ile chciałbyś np zagrać w coś wymagającego na Linuksie (obecnie takich rzeczy jest bardzo mało, ale Steam dla Ubuntu jest na horyzoncie) to instalacja własnościowych sterowników do grafiki, ale to powinno zostać wykryte za pomocą apletu Dodatkowe sterowniki/ Additional drivers. Zapewne twój laptop ma Optimusa od nVidii i nie wykrywa tej karty od nVidii i lata na integrze od Intela. Jak na razie nie ma otwartych sterowników do Optimusa, a ja nie znam prostego rozwiązania.

Jak sprawdzałem jakieś pół roku czy rok temu fglrx (tzn Catalysty pod Linuksa) to pulpit działał pod nimi gorzej niż pod otwartymi sterownikami, tzn pod flgrxami był screen-tearing i brak idealnej płynności, a pod otwartymi było w porządku. Tak, że jak działa dobrze to nie ma co grzebać.

0

Proste rozwiązanie do Optimusa jest. Bumblebee + bbswitch i lata w miarę przyjemnie (nawet ze sterami od NVidii).

0

To, że Ubuntu jest bazowane na Debianie to słyszałem. Możliwe, że z czasem przesiądę się na Debiana, ale na razie chcę trochę na Ubuntu posiedzieć.
Jeśli chodzi o system to faktycznie w miarę działa, czy do pracy czy do Internetu, ale wydaje mi się spadła wydajność laptopa. Szybciej się nagrzewa, ciągle wiatrak buszuje, szybciej pada mi bateria. Pod Win7 tego nie było, laptop chodził płynnie. Teraz wydaje się troszkę oporniejszy.
Sporadycznie potrafi mi się przyciąć przeglądarka gdy np. odpalam flashową stronę i dosyć często automatycznie przygasza mi się ekran. Ustawiłem sobie odpowiednia moc oświetlenia i powyłączałem wszelkie automatyczne zmiany, a i tak kilkanaście razy w ciągu dnia (czasami nawet co parę minut) potrafi się przygasić prawie do zera. Nie wyłącza się całkiem ale przygasza do najniższego poziomu. Gdzieś w Internecie wyczytałem, że to może być jego oznaka na przeciążenie, ewentualnie wymagana jest wtedy aktualizacja sterowników. Od kilku dni szukam na to rozwiązania i niestety nic nie znalazłem na ten temat.
Skoro laptop działał idealnie wręcz na Win 7 to chyba nie powinien mieć tutaj żadnych problemów. Siódemka chyba ma większe wymagania co do sprzętu?

Odnośnie grafiki to u mnie siedzi ATI Mobility Radeon HD 5730. Tutaj jest specyfikacja: http://www.itsklep.pl/product-pol-7305-IdeaPad-Y560-i5-460M-4GB-15-6-LED-HD-500-DVD-ATI5730-1GB-W7H-59-048238.html

@add:
Właśnie sprawdziłem w Szczegółach ustawień systemu i w zakładce Grafika mam napisane:

Sterownik: Nieznany
Interface: Standardowy

0

Wydajność CPU na pewno nie spadła, bo do CPU nie trzeba sterowników, żeby działał na 100% mocy. Problemem może być GPU, bo otwarte sterowniki dalej są wolniejsze niż zamknięte. Problemem może być też oszczędzanie energii, bo to wymaga odpowiednich funkcjonalności w sterownikach, których może nie być w Linuksie.

Na http://www.phoronix.com/ jest sporo testów i porównań Linuksowych programów i sterowników - możesz sobie sprawdzić czego można od Linuksa oczekiwać.

Właśnie sprawdziłem w Szczegółach ustawień systemu i w zakładce Grafika mam napisane:
Sterownik: Nieznany
Interface: Standardowy

No ja mam tak samo, ale mimo tego aplet Dodatkowe sterowniki wykrywa moją kartę grafiki i proponuje mi fglrxy.

0

No i wszystko jasne :) Ja nie zaglądałem wcześniej do zakładki dodatkowe sterowniki w Ustawieniach systemu. Faktycznie wyszukało mi tam moją kartę. Właśnie pobieram sterownik + aktualizację :) Zobaczymy co z tego wyjdzie.

0

Co do nVidia Optimusa.

@Endrju

╭─hauleth@NIUNIOBOOK  ~ ‹ruby-1.9.2› 
╰─$ optirun glxspheres            
Polygons in scene: 62464
Visual ID of window: 0x21
Context is Direct
OpenGL Renderer: GeForce 310M/PCIe/SSE2
145.929354 frames/sec - 128.838108 Mpixels/sec
149.101696 frames/sec - 131.638905 Mpixels/sec
149.956545 frames/sec - 132.393635 Mpixels/sec
╭─hauleth@NIUNIOBOOK  ~ ‹ruby-1.9.2› 
╰─$ glxspheres 
Polygons in scene: 62464
Visual ID of window: 0x92
Context is Direct
OpenGL Renderer: Mesa DRI Intel(R) Ironlake Mobile 
30.159088 frames/sec - 26.626856 Mpixels/sec
29.945358 frames/sec - 26.438157 Mpixels/sec
29.979975 frames/sec - 26.468721 Mpixels/sec
0

Właśnie ponownie ściemnił mi się ekran z automatu. Strasznie denerwujące to jest. Nikt nie wie jak to wyłączyć? Chciałbym mieć ustawioną cały czas jasność tak jak sam ustawię, a nie system będzie mi zmieniał jak mu się podoba. Może jakiś plik konfiguracji edytować? Tylko jaki?
Druga sprawa to grzanie laptopa. Mam odpaloną jw tej chwili jedynie przeglądarkę. W jednej zakładce mam kinomaniak.tv, a w drugiej to forum. Laptop gorący, wiatrak śmiga cały czas. Ma ktoś radę na to? Na win7 musiałem jakąś wymagającą grę odpalić, np GTA 4, żeby komputer tak się nagrzewał.

0

Spróbuj zmniejszyć taktowanie GPU i/ lub poszukaj w Googlu o sprzętowym dekodowaniu wideo we Flashu.

0

Przede wszystkim zobacz jak tam Twoje zarządzanie częstotliwością pracy procesora (cpufreq):

cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor

Zobacz co tutaj się wyświetla.

Widzę, że ten laptop ma dwie karty graficzne. W normalnej pracy powinieneś korzystać z tej zintegrowanej. Upewnij się, że ta druga jest wyłączona kiedy jej nie używasz (to ma spory wpływ na temperaturę). Nie mam pojęcia czy Bumblebee/bbswitch działają z Radeonami, być może vga_switcheroo zadziała. Znajdź tego Radeona za pomocą lspci i potem:

lspci -vvv -s <adres radeona> | grep "Status: D"

Adres to te cyferki przed nazwą np: 01:00.0. Powinno być Status: Dx (...) gdzie x to jakaś liczba. 0 oznacza, że urządzenie jest włączone - 3, że wyłączone. (Nie ma to nic wspólnego z taktowaniem GPU i tym, że ono też dynamicznie się zmienia)

Nie wiem, czy Ubuntu ma jakąś specjalną konfigurację na laptopy. laptop-mode-tools to bardzo pomocne narzędzie, które pomaga w oszczędzaniu energii i być może nie ma go w standardzie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1