Qt Creator

0

Witam otóż zaczynam swoją przygodę z QT . Sciaglem QT Creator i klikam nowy projekt - Libaries - Biblioteka C ++ Wyskakuje bład :No valid Qt versions fount "Please add a Qt version in Tools > Options > Build & Run (qt Creator > Preferences > Build I Run on Mac OS ) or via the maintenance tool of the SDK "

O co w tym chodzi i jak mam to naprawić ?

Z góry dziękuje za odp.
Pozdrawiam

0

Ściągnąłeś samego Qt Creatora czy Qt SDK? Bo on sam nie wystarcza, potrzebujesz przede wszystkim biblioteki Qt!

Tools -> Options -> Build & Run -> Zakładka Qt Versions. Co tam masz? Jeżeli nie ma nic w auto-detected to musisz samemu dodać: klikasz Add i pokazujesz gdzie jest qmake.

0

Nie mam tam nic ;( klikam add i jaki plik mam dodac ?

0

Masz tu linka do SDK. http://qt-project.org/downloads jeżeli siedzisz na windzie pobierz te co waży 1.7GB i będzie miał spokój z tego typu problemami a i oczywiście wszystko co potrzebujesz pod ręką ;)

0

http://qt-project.org/downloads - pobierz Qt SDK w zależności od systemu jaki masz i zainstaluj, skonfiguruje się samo.

0

Mozesz sciagnac Qt Creatora 2.5.2 najnowszego do tego biblioteki oznaczone numerkiem 4.8.3 bo sam creator to za malo. Biblioteki pod mingw lub jesli masz zainstalowane visual studio 2010 to pod vs 2010. Stad dociagasz sobie kompilator mingw. Potem wbijasz w opcje w "Wersje Qt" dodajesz qmake z folderu z bibliotekami .../bin/qmake.exe. Po zainstalowaniu mingw w "Zestawy narzedzi" bierzesz Add->MinGW i wskazujesz sciezke do zainstalowanego folderu .../bin/g++.exe jako debugger z tego samego folderu podajesz plik gdb.exe i tyle. Mozesz kompilowac programy normalnie i uzywac debuggera.

Ps. No i nie trzeba sciagac 1.7GB kobyly a jedynie kilkaset mb.

0

Cale sdk ma stare wersje bibliotek i creatora to raz. Zajmuje duzo wiecej i instaluje sie dlugo. Pod msvc i tak nie bedzie bez zainstalowanego visuala

Nie musi zajmować dużo, jeśli odhaczysz rzeczy których nigdy nie będziesz używał.

bo nie znalazlem samej instalki msvc pod windowsa.
Mówisz o samym kompilatorze MSVC++ bez środowiska Visual Studio?
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=8279
z „koniecznym” update'em:
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=4422

i nie musi sciagac kobyly
od tego jest web installer..

0

Temat stary, ale jako, że tytuł pasuje to postanowiłem tutaj napisać.
Po wielu męczarniach z C::B oraz wxWidgets, które mimo wszystko nie chce działać na moim komputerze postanowiłem zobaczyć QT Creator. Pobrałem Qt 5.0.1 libraries i Qt Creator 2.6.2 z kompilatorem MinGW pod Windows (800+ mb instalka). Odpaliłem, stworzyłem pierwszą aplikację konsolowa:

#include <QCoreApplication>
#include <QDebug>

int main(int argc, char *argv[])
{
    QCoreApplication a(argc, argv);

    QDebug() << "Hello world";
    
    return a.exec();
}

i uruchamiam. Oczywiście nie udało się odpalić bez błędów:

1532: Uruchamianie kroków budowania dla projektu nienazwany...
1532: Uruchamianie "C:\Qt\Qt5.0.1\5.0.1\mingw47_32\bin\qmake.exe" C:\Users\Rafał\Documents\ProjektyQtCreator\nienazwany\nienazwany.pro -r -spec win32-g++ "CONFIG+=debug" "CONFIG+=declarative_debug" "CONFIG+=qml_debug"
Cannot find file: C:\Users\Rafał\Documents\ProjektyQtCreator\nienazwany\nienazwany.pro.
1532: Proces "C:\Qt\Qt5.0.1\5.0.1\mingw47_32\bin\qmake.exe" zakończył się kodem wyjściowym 2.
Error while building/deploying project nienazwany (kit: Desktop Qt 5.0.1 MinGW 32bit)
Podczas wykonywania kroku "qmake"

Nie mogę za bardzo zrozumieć. Czepia się, że nie znajduje pliku nienazwany.pro ale ten plik istnieje w katalogu projektu. Ma ktoś pomysł co mu nie pasuje?

1
Qt-project.org napisał(a)

Qt Creator 2.6.2 is included in the Qt 5.0.1 binary packages.

WIęc nie potrzebujesz osobno ściągać Qt Creatora. Może odpalasz tego osobno zainstalowanego, zamiast zintegrowanego z Qt?

0

Pobrałem jeden plik, który miał wszystko w sobie http://qt-project.org/downloads -> Q5: Qt 5.0.1 for Windows 32-bit (MinGW 4.7, 823 MB)
Odpalam normalnie ze Startu QT 5.0.1 i tam Qt Creator. Powinienem jakoś inaczej to robić?

0

Tak sobie myślę, może to wina minga?

0

Ale jak korzystałem wcześniej z C::B do czystego C/C++ to również używałem MinGW i było wszystko okey. Poza tym właśnie odpaliłem stary projekt C na tym samym C::B na którym nie działa mi wxWidgets i wszystko jest ok. Ale Qt ma swój własny wbudowany MinGW.
Jakieś pomysły? :)

1

Na qt minga nie używam, bo przyznam, że na qt nie udało mi się uruchomić go, a nie pisze nic na linuxa wiec nie zmartwiło mnie to. kompiluje za pomocą msvc2010.

0

Zainstalowałem właśnie na 2 laptopie z systemem XP i tam również nie działa. Przy kompilacji tego samego kodu powstaje 13 błędów i kompilator się wykrzacza.

edit:
Właśnie zainstalowałem u siebie wersję Qt 5.0.1 for Windows 32-bit (VS 2010, 481 MB). Ten sam problem co z MinGW. Ręce po prostu opadają... @mr_jaro, Ty używasz właśnie tej wersji czy w jakiś inny sposób łączysz MSVC2010 z Qt? Tak jeszcze się zastanawiam, czy przy instalacji nie trzeba dodawać zmiennych środowiskowych? Wydaje mi się, że jak kiedyś instalowałem osobny MinGW to musiałem to zrobić.
Może za dużo tego na raz instalowałem i coś się pomieszało. Zastanawiam się czy nie zrobić formata, bo to jest dziwne, że nic prawidłowo nie działa.

1

osobiście używam jeszcze 4.8 ale to nie znaczenia. mam obok zainstalowane visual studio 2010 więc nie musiałem doinstalowywać kompilatora. pobrałem zwyczajnie qt creator, potem biblioteki for vs 2010, w qt creatorze w opcje->wersje qt dodałem nowy wpis wskazując plik qmake.exe w folderze z bibliotekami, w projekcie wybrałem wersje bibliotek tyle.

0

Ja ciągle męczę się z zainstalowaniem tego i dopatrzyłem się przy zainstalowanym Qt + msvc2010, że samo Qt w opcjach wywaliło czerwony wykrzyknik, że kompilator nie działa. Nie mógł znaleźć pliku qmake.exe. Zainstalowałem oddzielnie MinGW i chciałem dodać do Qt i też nie ma tam qmake.exe. No i błędy faktycznie dotyczą qmake.exe. Instaluje jeszcze raz Qt z MinGW i zobaczę jak to tam wygląda.

A czy VS2010 w jakiej wersji masz? Jakaś darmowa express czy płatna? Może i ja spróbuje to oddzielnie zainstalować nie korzystając z już zrobionych paczek. Bo już nie mam pomysłów innych... Cały czas piach w oczy i nie wiadomo z jakiego powodu...

1

Nie wiem czy to Ci pomoże, ale ja miałem tez problem z tym QT Creatorem i MinGW:

http://4programmers.net/Forum/C_i_C++/211709-problem_z_odpaleniem_programu_na_qt_creator?p=923507#id923507

Tylko, że ja miałem Windows 7.

1

ehhh, jeszcze raz, wszystko poplątałeś. Rozumiem, że masz zainstalowane visual studio 2010 tak? czyli problem kompilatora, masz z głowy, działa tam to i w qt musi. nie ważna jest wersja visuala, ważny jest sam kompilator, który wszędzie jest identyczny, a możesz go pobrać nawet samego wraz sdk for windows 7. Ale kompilator mamy wiec idziemy dalej, pobierasz paczkę bibliotek, odpowiednią do kompilatora, czyli w tym przypadku oznaczoną jako vs 2010. instalujesz ją, najlepiej na dysku c. pobierasz możliwie najnowsza wersję qt creatora. instalujesz go również na c. Przy pierwszym uruchomieniu powinien wykryć zainstalowane w systemie biblioteki i kompilator, jeżeli nie wykrył lub sie nie dodały wpisy w nim trzeba to zrobić ręcznie. Wchodzisz w narzędzia->opcje zakładka zestawy narzędzi i tu powinien być kompilator już na liście, jeżeli go nie ma będziesz musiał dodać go ręcznie. Wchodzisz w zakładkę wersje Qt tutaj powinna być wykryta wersja bibliotek. Jeżeli nie ma musisz dodać, klikasz dodaj i musisz wskazać plik qmake.exe znajdujący sie w "ścieżka do wnętrza folderu z zainstalowanymi wcześniej bibliotekami"/bin/qmake.exe teraz już powinno być wszystko ustawione. wiec tworzysz projekt.

0

@liske1, ja również mam Windows7. Mam poinstalowane z 7 różnych IDE, d tego różne kompilatory i może to też jest powodem tego całego zamieszania. Zrobiłem jednak to wszystko co napisałeś w tym drugim temacie i nic nie pomogło. Też myślę o formacie, bo mi się wydaje, że usunięcie z systemu tego całego barłoku mogłoby pomóc, ale na razie próbuje na inne sposoby.

@mr_jaro, ja miałem u siebie zainstalowany MS Visual Studio 2012 Express, ale wywaliłem dziś by trochę oczyścić system. W każdym razie mogę to wszystko od początku zrobić tylko napisz mi konkretnie które IDE najlepiej zainstalować... A później polecimy z resztą.

0

Qt 5.0.1 for Windows 32-bit (MinGW 4.7, 823 MB)

0

Jestem właśnie po formacie. Mam świeżutki Win 7 x64. Zaraz będę próbował zainstalować

Qt 5.0.1 for Windows 32-bit (MinGW 4.7, 823 MB)

1

Też miałem taki problem, tylko pod Linuksem. Z tym, że po zainstalowaniu Qt 5 ze strony (nie z repo) były takie same błędy, mimo, że instalacja była ok. I wcale nie chodziło o instalację, a o zmiany w Qt.

Trzeba zmienić:

plik *.pro:

QT += widgets zamiast QT += core gui

plik main.cpp:

#include <QtWidgets> zamiast #include <QtGui/QApplication>

i powinno być ok, u mnie bylo ;)

0

Gdzieś czytałem o tym już, że te <QCore/QApplication> to pozostałość po starszych wersjach Qt i też tam ktoś polecał zmienić na QWidgets, ale coś u mnie nie działało. Widzę, że u Ciebie jest QtWidgets. Za chwilkę będę instalował na nowo Qt i zobaczę czy to pomoże.

edit:
Problem rozwiązany. Format pomógł. Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy poświęcili mi swój czas w tym temacie, a szczególnie dla @mr_jaro (za aktywność w tym i wcześniejszym temacie o Qt).

Pozdrawiam i życzę bezbłędnych skryptów ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1