Windows 7 - problem z instalacją

0

Cześć. Próbuję zainstalować Windows 7 na moim komputerze (ma jakieś 4-5 lat). Ciągle wyskakuje mi błąd: Cannot boot from CD – Code 5. Postanowiłem skorzystać z tego poradnika http://www.techdug.com/windows-7-install-cannot-boot-from-cd-code-5-problem-and-solution i wszystko szło ok, aż do momentu, w którym z SmartBootManager mam wybrać CD0. Niestety nie mam tam takiego numeru, co widać na załączonym zdjęciu. Macie jakieś pomysły ?IMG_6210.jpg

0

Windows 7 oryginalny? ;)

0

Problem w tym, że tak...

0

Nic się tam na dole nie chowa jak zjedziesz niżej?

0

Nic ;/ Znacie może jakiś inny sposób ?

0

Może uszkodzony nośnik? Ściągnij pirata z sieci, ale zamiast crackować go po instalacji, podaj swój oryginalny klucz - o ile wiem, w takim wypadku nie łamiesz licencji bo ważny jest oryginalny klucz a nie płytka z której insalowałeś. Albo skorzystaj z triala dostępnego od MS - tez powinien dać się aktywować na oryginalnym kluczu.

Jeszcze inna możliwość to uszkodzony napęd cd lub jakiś inny problem sprzętowy - czy inne płyty bootują sie bez problemu?

0

Inne bez problemu. Ten problem jest chyba dość często spotykany przy starych płytach głównych z tego co wyczytałem. No ale ja takiego złoma znowu nie mam (2x2,5, 3GB ramu)

0

@Endrju, źle mnie zrozumiałeś. Miałem na myśli to, że ludzie instalują W7 na kompach o kilka lat starszych i o wiele słabszych... Chciałem zainstalować 7 żeby odpalić gierkę :P

0

Tak, na starszych płytach MSI lub ASRock...

1

Tutaj jest jakieś rozwiązanie, które podobno działa. Może spróbuj.
http://www.unawave.de/windows-7-tipps/code5-error.html
Edit: to rozwiązanie jest jakieś głupawe, trzeba mieć Vistę i jej ukraść bootmanagera. :-/

Poza tym na tym UltimateBootCD są też inne boot managery, może spróbuj innego.

0

Visty akurat nie posiadam :/
No nic, chyba wrócę do XP..

0

To wersja ściągana z MSDNAA?

0

Spróbuj zainstalować ten system z pendrive programem WinToFlash wybierasz tylko płytę/plik .iso później podłączasz pendrive i powinno być coś takiego jak USB-HDD (chyba jak nie to inne próbuj)

0

a próbowałeś np tego http://forum.dobreprogramy.pl/zrobic-gdy-win7-sie-nie-bootouje-code-error-t336798.html ? albo jakiegokolwiek innego rozwiązania jakie można znaleźć w google w parę sekund?

0

albo skoro mówisz że masz xp-ka to zainstaluj system spod niego; wtedy się nie musi płytka bootować

0
gdfgdfg napisał(a):

albo skoro mówisz że masz xp-ka to zainstaluj system spod niego; wtedy się nie musi płytka bootować

jak to zrobić ?

1
Windows7Problem napisał(a):
gdfgdfg napisał(a):

albo skoro mówisz że masz xp-ka to zainstaluj system spod niego; wtedy się nie musi płytka bootować

jak to zrobić ?

Włącz komputer, zaloguj się do XP, włóż płytę z 7 do napędu, postępuj zgodnie z instrukcjami.

0

Zainstalowałem windowsa 7 na dysku, ale na innym komputerze (dużo starszym). Tutaj windows działa. Natomiast po przełożeniu dysku na drugi komputer (nowszy, tu gdzie miałem problem z instalacją) - w miejscu gdzie powinienem wybrać windowsa (np. jak mam dwa), jest długi lag na jakieś 15s a po tym pojawia się bluescreen i jest napisane, żeby zrobić chkdsk /r. Zrobiłem na drugim kompie, nic nie znalazło i dalej nie działa. Nie wiecie co może być przyczyną ? Płyta główna to GIGABYTE ga-965p-ds4. Win XP dziala normalnie.

0

Zapewne inne płyty, które Ci się bootują to są płyty CD, a nie DVD. Dzieje się tak dlatego, że płyta główna ma sterownik jedynie dla CD.
Kiedyś stanąłem przed podobnym problemem. Rozwiązałem to w dość problematyczny na tę chwilę sposób. Uruchomiłem Smart Boot Manager z dyskietki, a dopiero z SBM bootwałem DVD :) Zapewne da się go jakoś zapodać bez dyskietki.

0

Nie o to chodzi... Windowsa juz mam na dysku - nagralem go na innym kompie, ktory jest o kilka lat starszy i tutaj smiga ok (wlasnie z niego pisze). Natomiast kiedy daje dysk do tego nowszego kompa, to tam jest blad. Tutaj macie filmik (wiem, ze slaba jakosc ale widac cos :P) http://www.speedyshare.com/b5AGH/MVI-6214-2.AVI Chyba wyznacze nagrode za pomoc, bo juz 2 dzien sie mecze i nic..

0

Tak. Podczas instalacji Windows sie uruchamia ponownie chyba 3 albo 4 razy, i mi po pierwszym razie wyskakuje taki blad, dlatego zainstalowalem na drugim kompie no ale jak widac to nic nie dalo :/

0

Tak, też tak próbowałem i ten sam rezultat :/ Nie, nie mam xp.

0

Jakie zmiany ? Mógłbyś dać linka ?

0

@Windows7Problem, czy wpisałeś w Google kod błędu z bluescreena?
Czytałeś to: http://support.microsoft.com/kb/822052 ?

Próbowałeś podłączyć dysk pod inny kontroler? Może coś nie tak ze sterownikami SATA?

0

@somekind, próbowałem zmienić kilka rzeczy w biosie, tak jak tam jest napisane, ale nic nie dało :/

To nie jest raczej wina dysku, bo kolega przyszedł ze swoim, na którym też ma Win 7 i jest ten sam błąd. (u niego oczywiście działa)

0

Więc pewno na płycie jest niekompatybilny z Windows kontroler.

0

Niedawno ktoś ze mną polemizował, że Windowsa da się przenieść zawsze bez problemu na inny sprzęt. Ciekawe jak to skomentuje? Wystarczy wszak naprawa systemu, a naprawa odbywa się już bez konieczności bootowania z płytki. Więc czemu nie działa?

I mam jeszcze dowcip na koniec: ciekawe co na pomoc techniczna Microsoftu? Kupiony legalnie system nie da się zainstalować - czy w takim wypadku pomoc techniczna pomoże i czy jeśli się go zainstalować nie da, to można go zwrócić dostając kasę z powrotem?

Więc pewno na płycie jest niekompatybilny z Windows kontroler.

Zapewne, ale zawsze mi się wydawało że nowsze Windowsy obsługują więcej sprzętu niż te starsze. XP działał. A nie jest to żaden stary kontroler dla którego już można było zaprzestać wsparcia, bo autor pisze że komputer w miarę nowy.

0

Masz opcję pracy w AHCI? Zobacz czy ona coś zmienia?

Edit: logika którą się kierowałem przy pisaniu tego posta: być może to coś zmieni, warto wypróbować wszystkie opcje. Skoro Windows może mieć problem z kontrolerem, to może pomoże na to (w końcu uniwersalny standard) AHCI, tudzież po prostu zmiana tego na różne opcje. To oczywiście zasługuje na minusa. :-|

0

@Enrju, tak. Próbowałem w IDE, AHCI, RAID/IDE. Ciągle ten sam błąd.

0
  1. Czy do tej płyty masz najnowszy możliwy bios?
    Jeżeli nie, to zrób to ponieważ bios i sterownik do kontrolera dysków współpracują ze sobą. Jest to szczególnie istotne kiedy próbuje się instalować nowszy system. Bluescreeny są często objawem niezaktualizowanego biosa wymaganego do pracy z nowszą wersją sterownika.
  2. Próbowałeś wyciągnąć ze sterowników do tego kontrolera wersję do bootowania i ją zainstalować na pierwszym ekranie instalacyjnym Win7? Sterownik domyślny czasem nie pozwala dokończyć instalacji jeżeli nie ma prawidłowo dopasowanego sterownika już na etapie instalacji. Jest to bardzo ważne na dyskach z sektorem 4KB oraz na kontrolerach raidowych różnych egzotycznych firm z Azji.
  3. Przy okazji sprawdź w setupie biosu/kontrolera, czy nie wisi Ci jakaś pusta lub niepełna macierz typu raid0 bo przy restarcie może dostać wyższy priorytet i wtedy nie ma możliwości zabootowania. W sekwencji bootowania ustaw tylko CD/DVD i po nim jeden konkretny dysk na którym instalujesz oraz wyłącz próby bootowania z innych urządzeń.
    To tyle co mi teraz przychodzi do głowy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1