VisualStudio jak netbeans

0

Zazwyczaj piszę w netbeansie. Teraz mam coś do napisania w VS2010 i czuję się trochę jakbym pisał w notatniku, czy kedzie.
Środowisko jest popularne więc pewnie da się ustawić, tylko ja nie umiem, dla tego mam do Was kilka pytań:

Jak w VS2010 włączyć:

  • pokazywanie okienka z dokumentacją obok okienka z podpowiedziami?
  • podświetlenie w całym dokumencie wszystkich wystąpień zmiennej na której jest akurat kursor?
  • podpowiadanie nazw zmiennych/funkcji wcześniej przeze mnie zadeklarowanych?
  • automatyczne wyrównanie zaznaczonego kodu?
0
  • pokazywanie okienka z dokumentacją obok okienka z podpowiedziami?

Podpowiedzi, które pojawią się w dymku obok okienka Intellisense zależą od języka. W C++ bierze pod uwagę tylko komentarze nad i obok funkcji, a w C# sparsowaną ładnie xml documentation. Dodatkowo w przypadku funkcji i klas z bibliotek standardowych możesz wcisnąć F1 i zostanie ci otworzona pomoc z lokalnego źródła pomocy / msdn.

  • podświetlenie w całym dokumencie wszystkich wystąpień zmiennej na której jest akurat kursor?

http://visualstudiogallery.msdn.microsoft.com/4b92b6ad-f563-4705-8f7b-7f85ba3cc6bb

  • podpowiadanie nazw zmiennych/funkcji wcześniej przeze mnie zadeklarowanych?

Nie rozumiem. Możesz mi to jakoś zobrazować? Zawsze mi się wydawało, że IntelliSense podpowiada te rzeczy.

  • automatyczne wyrównanie zaznaczonego kodu?

Edit -> Advanced -> Format Selection (domyślnie CTRL-E, F, możesz oczywiście zmienić).

0

To jest ogólnie ciekawe, bo jak mam plik .cs w projekcie, to wszytko ładnie podświetla itd, a jak mam plik .cs który nie jest w projekcie, to ma kolorowanie składni, i to wszystko.

0
DużaTajemnicaWiedzy napisał(a):

To jest ogólnie ciekawe, bo jak mam plik .cs w projekcie, to wszytko ładnie podświetla itd, a jak mam plik .cs który nie jest w projekcie(taki brudnopis), to ma kolorowanie składni, i to wszystko.

Wielkie dzięki za odpowiedź.
Zwyczajnie przerzucę ten cs do jakiegoś projektu i po sprawie, i to chyba będzie najlepsze rozwiązanie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1