Jakie IDE/Edytor używacie?

0

Visual Studio 2010
Notepad2/Notepad++

1

NetBeans4Life

0

do C/C++ visual studio ultimate/express. Java net beans a do wszystkiego innego GVim

0

ostatnio siedzę tylko w web więc Notepad++, lubię go: prostota i szybkość obsługi, nie to co jakieś kombajny, które zamulają
C/C++ dev-c++ (choć nie wiem czemu, nikomu to środowisko się nie podoba)
C# visual studio

0

Java: Eclipse;
C/C++: Code::Blocks, Visual Studio 2010;
Python: PyCharm;

0

EditPlus do codziennej pracy (webdev na php)
AVRStudio do C na AVR
Eclipse pod Androida (Java)

0

Tylko Eclipse, żeby nie tak duże zużycie pamięci byłby doskonały ;/

1

@munky który Eclipse zjada za dużo pamięci? Może naładowałeś mu wtyczek po prostu? Eclipse trzeba mieć osobne do osobnych celów i działa ok ;)-

2

Eclipse jest napisane w javie dlatego zapewnie zżera 2 razy więcej pamięci niż visual studio

3

A ZTCW kolejne wersje VS są systematycznie przepisywane coraz bardziej do C#. Czy VS2010 jest taki znowu lekki?

0

@Wibowit Jeśli chodzi ci o rozmiar to instalka 2 GB po zainstalowaniu nie licząc dodatkowych pierdół to sam katalog "Visual Studio" na innej partycji to zaledwie 1.7 GB a Task Manger pokazuję, że skrada mi 140 000 k pamięci(Private Working Set(?)) po a odpalany był jakaś godzinkę temu(pełen ekran jeśli to coś robi ;p)

0

A ja używam:

  • Microsoft Visual 2008 C# oraz 2005
  • Borland C++ Builder 6 Personal
  • NetBeans 7.2
  • Eclipse 4.2
  • Microsoft Visual Web developer 2008
  • Borland Delphi 7 Personal

plus zainstalowany serwer bazodanowy Microsoft SQL server 2005.
Oczywiście z niektórych edytorów / IDE korzystam częściej z innych zaś rzadziej.

0

Pod Windows:
Visual Studio 2010 Ultimate, Eclipse, NetBeans (w ostateczności), Notepad++, gVim, Aptana (chociaż to praktycznie Eclipse).

Pod Linux:
MonoDevelop, CodeLite, Eclipse, NetBeans (analogicznie, w ostateczności), Vim, Kate.

0

tylko idea ;)

0

Eclipse ( ps @Marooned AvrStudio nie jest fajne oprócz debuggera )
IntelliJ :)
Cała reszta w Vim, na razie udoskonalam go w ramach wolnego należnego czasu w pracy ;)

0

VS 2012 Ultimate
Code::Blocks
Notatnik
czasem Delphi 7 lub Borland C++ Builder ale ostatnio praktycznie w ogole

0

Ja korzystam z Eclipse same plusy minus to wielkość ;/

0

Ja korzystam z Visual C++ 2010 Express Edition

0

Ostatnio duzo Xcode.

0
Wibowit napisał(a):

A ZTCW kolejne wersje VS są systematycznie przepisywane coraz bardziej do C#. Czy VS2010 jest taki znowu lekki?

Trochę się ładuje:

  • VS 2010 10 s IDE + 20-25 s projekt (RAM: 164m Private / 189m Working)
  • Eclipse to w sumie jakieś 40 s z małym projektem PHP (RAM: 203m Private / 195m Working)

Potem jest w miarę sprawny, ale używam C++ które samo w sobie obciąża kompilator (te nagłówki goniące nagłówki...).
Można przyspieszyć stosując prekompilowane headery ale jakoś temu nie ufam - i tak co jakiś czas Build (a nie Rebuild) robi mniej niż powinien (Build i efektu nima, Rebuild - i jest).

0

Do Ruby i Pythona używam SciTE. Lekki, przyjemny edytor. Ale brakuje mi w nim podpowiedzi do składni, dlatego chyba doinstaluję PyScripter'a do Pythona. To też jest lekki edytor. Mam słabość do takich lekkich programów. Ewentualnie rozważam Geany, choć wygląda nieco dziwnie. Pozostałe IDE są bardzo rozbudowane i trudno je ogarnąć. Ale zależy kto do czego je potrzebuje. Ja nie mam wielkich wymagań, więc do napisania prostego programu w zupełności mi wystarczą proste edytory (Notepad++ ma za dużo cudacznych opcji). Z tym że nie wszystkie poprawnie obsługują polecenia wprowadzania danych np. poprzez "input" - Python i "gets" - Ruby. Kompletnie nie radzi sobie z nimi SublimeText. Dlatego go odrzuciłem. SciTE nieelegancko obsługuje polecenie "gets" w Rubim, ale można to przeżyć. Natomiast Geany radzi sobie z oboma poleceniami.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1