Visual Studio 11

0

Na oficjalnym blogu Visual Studio podano trochę szczegółów o nowym wydaniu.

W skrócie:

  • środowisko Visual Studio 11 będzie wymagać Windows 7

  • .Net Framework 4.5 będzie wymagał co najmniej Visty

  • nadal będzie można kompilować dla .Net od wersji 2.0 wzwyż

  • skompilowane pod VS11 programy natywne w C++ będą wymagały co najmniej Visty do uruchomienia

  • można użyć multitargetingu, czyli środowiska VS11 a kompilatora z VS2010 aby kompilować dla XP

  • natywna obsługa WinXP ma się pojawić w patchu już po wydaniu VS11

  • wersje Express będą specyficzne dla architektury (np. Win8, WinPhone) a nie dla języka.
    Wygląda więc tak:

  • MS chce ubić Windows XP

  • MS nie obchodzi specjalnie nawet Vista

  • MS chce wcisnąć wszystkim Windows 8 i Metro

  • nie będzie C# Express ani C++ Express. nie jest jasne, czy "Express edition for Windows 8" będzie specyficzne dla Metro, czy może jednak będzie zawierać wszystko to co było w C#/C++ Express.
    Ale z drugiej strony nadal mamy .Net 2.0/3.0/3.5/4.0, co oznacza możliwość pisania programów nawet dla Win98.

0

update:

Visual Studio 11 Express for Windows 8 provides tools for Metro style app development. To create desktop apps, you need to use Visual Studio 11 Professional, or higher

0

Ja to jestem ciekaw do czego to wszystko zmierza. Jak już windows (i jego interfejs) jest robiony pod tablety tzn ze niedlugo bedziemy np grali w gry nie na klawiaturze tylko na dotykowych przyciskach na ekranie. Dramat.

1

Fajnie niech wprowadzają nowości.
Tylko niech nie zabierają expresów i zjeb** trochę z tym, że nie będzie dla c# ogólnie tylko na win8,windows phone... Coś im to przeszkadza?

0

http://www.microsoft.com/visualstudio/11/en-us/downloads

tu można bete pobrać jakby ktoś chciał

0

Zupełnie nie rozumiem w czym problem. Będzie sobie nowe Visual Studio 11, nikt nie każe go używać, a do programowania na normalne systemy pozostanie wersja 2010.

0

Na plus względem Bety, że zaczyna wyglądać już trochę lepiej, przynajmniej w wersji ciemnej:

http://blogs.msdn.com/b/visualstudio/archive/2012/05/29/visual-studio-dark-theme.aspx

0

Nie rozumiem czegoś. Przecież Metro nie jest dobre dla większości aplikacji.
Chcą wymusić kupno wersji Professional. Dobrze że 2010 jest jeszcze świeże i dobre.

Z drugiej strony fajnie jakby Win8 wszedł na tablety, a te stały by się popularne. NETowcy mieli by trochę roboty :)

0

Właśnie wydano Visual Studio 2012 Release Candidate.

0

Wy też po instalacji 2012 nie możecie odpalić projektów c++ nawet w 2010? Instalka vs 2012 usunęła chyba jakieś klucze.

0

Czy mi się wydaje, czy nie ma już szablonu projektu winforms w c++?

0

Czy mi się wydaje, czy nie ma już szablonu projektu winforms w c++?
Kiedy wróciło IntelliSense dla C++/CLI, to było zbyt piękne. Musieli czymś innym wyrównać.
Projekt WinForms utworzony w Visual 11 Beta otwiera się, kompiluje, ale nie można edytować formy.

0
othello napisał(a):

Czy mi się wydaje, czy nie ma już szablonu projektu winforms w c++?

U mnie da się taki projekt utworzyć i nie ma problemu z jego edycją... (macie jakąś inną bete?)

0

widać że to jest tylko sztucznie usunięta pozycja z okna tworzenia projektu, wszystko działa gdy zrobić kilka kroków ręcznie:

  • utworzyć projekt konsolowy C++ (CLR Console Application)

  • w opcjach projektu zmienić C/C++|Linker|System,Subsystem na Windows

  • zmienić C/C++|Linker|Advanced,Entry Point na main

  • dodać do projektu referencje do System.Windows.Forms i System.Drawing

  • dodać do projektu formę (Add|New item|Ui,Windows Form)

  • zmienić główny plik .cpp (z funkcją main) na mniej-więcej taki:

// ConsoleApplication3.cpp : main project file.

#include "stdafx.h"
#include "MyForm.h"

using namespace ConsoleApplication3;

[STAThreadAttribute]
int main(array<System::String ^> ^args)
{
	// Enabling Windows XP visual effects before any controls are created
	Application::EnableVisualStyles();
	Application::SetCompatibleTextRenderingDefault(false); 

	// Create the main window and run it
	Application::Run(gcnew MyForm());
	return 0;
}
0

Ehhh MS coś za bardzo kombinuje i z VS i Win8

0

Defakto jak będzie można tworzyć ten interfejs metro?
W HTML5, JavaScript lub XAML a logikę np w C# lub C++/CLI?

Bo skoro w HTML5 i JavaScript to będzie można korzystać tym samym z geolokalizacji np?

0

Teoria spiskowa na dziś: wiadomo, że Visual 2012 nie będzie miał Expressów na desktopa. Ale 2008 i 2010 Express wymagają rejestracji po 30 dniach — więc Microsoft może również starsze wersje w każdej chwili okaleczyć.

0

a wiadomo już kiedy będzie oficjalna premiera nowego VS i .net 4.5?
pytam bo wszędzie na stronach MS opisują zalety a nie ma żadnej daty(przynajmniej nie doczytałem)

0
Azarien napisał(a)

skompilowane pod VS11 programy natywne w C++ będą wymagały co najmniej Visty do uruchomienia
Według oficjalnych informacji, już po wydaniu wersji RTM ma wyjść hotfix przywracający kompatybilność z WinXP.
Oby nie za późno.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1