Wyłącznie Internetu w Samsung Galaxy Pocket

Odpowiedz Nowy wątek
Karolqa
2012-05-05 11:11
Karolqa
0

Hej! Mam od dzisiaj telefon Samsung Galaxy Pocket z Androidem. Nie znam się na tym systemie wcale, ale może ktoś z Was wie, jak wyłączyć tu Internet? Chodzi mi o to, żeby żadne aplikacje nie pobierały mi kasy z konta, nie łączyły się nawet w tle z Internetem i nic nie pobierały, bo zbankrutuję :( Moja koleżanka nieświadomie nabiła sobie na tym całym Androidzie abonament 200 zł bo nie wiedziała nawet, że coś się samo pobiera o_O

Telefon ma być tylko do odbierania/wysyłania smsów, czasem odbierania mmsów i dzwonienia;) Ewentualnie może zostać włączone Wi-Fi, bo za to się chyba nie płaci?

Proszę o porady, jak to wyłączyć wszystko :D

Pozostało 580 znaków

2012-05-05 11:15
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 35 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Nie wiem jaki tam jest Android; ja u siebie mam 2.2.1 i robię to tak:
Ustawienia->Sieci zwykłe i bezprzewodowe->Ustawienia Wi-Fi->[ menu ] Zaawansowane->Zasady usypiania Wi-Fi->Nigdy

Flame: imho używanie smartfona wyłącznie do dzwonienia to jak używanie superkomputera wyłącznie do grania w Mario Bros :]


edytowany 2x, ostatnio: Patryk27, 2012-05-05 11:19

Pozostało 580 znaków

2012-05-05 11:16

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

poszukaj w opcjach czegoś takiego jak "Dane w tle" i to wyłącz.
Nie, za Wi-Fi się nie płaci :)

Pozostało 580 znaków

Karolqa
2012-05-05 11:21
Karolqa
0

Nie każdy ma potrzebę używania smartfona inaczej. A że do wyboru miałam tylko jakieś MaxComy, zdecydowałam się na to.

Czy mam wyłączyć tylko 'dane w tle' ? czy coś jesszcze?

Pozostało 580 znaków

2012-05-05 11:30

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Możesz jeszcze w ustawieniach sieci bezprzewodowych>ustawienia sieci komórkowej wyłączyć przesył danych. Czy dokładnie tak to się nazywa u Ciebie to nie wiem, ale pewnie podobnie.


Pozostało 580 znaków

szypi
2012-05-05 12:57
szypi
0

No ja mam w Galaxy Pro "Tryb sieci danych" - cokolwiek by to znaczyło ale właśnie to uruchamia internet. Uruchamia się to przyciskiem na boku od włączania telefonu.

Pozostało 580 znaków

2012-05-05 13:43

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0
Patryk27 napisał(a):

Nie wiem jaki tam jest Android; ja u siebie mam 2.2.1 i robię to tak:
Ustawienia->Sieci zwykłe i bezprzewodowe->Ustawienia Wi-Fi->[ menu ] Zaawansowane->Zasady usypiania Wi-Fi->Nigdy

Chyba nie zrozumiałeś pytania, przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem.

Co do tematu, wydaje mi się że wpisanie bzdurnego apn w konfiguracji połączenia z internetem powinno spowodować że internet komórkowy nie będzie działać. Dodatkowo, poszperaj w android markecie, jest sporo aplikacji które pozwalają odciąć całkowicie internet inny niż wifi.

Pozostało 580 znaków

Karolqa
2012-05-05 14:14
Karolqa
0

@othello: ale za dostęp do MArketu też chyba będę musiała zapłacić?

Teraz jest to Google Play, ale tak - także trzeba zapłacić chyba, że masz internet z Wi-Fi. - Patryk27 2012-05-05 14:16
Płacisz z neta a nie za dostęp do marketu. Jeśli masz w domu router to połącz się z routerem i wtedy nic nie płacisz. - othello 2012-05-05 14:40

Pozostało 580 znaków

2012-05-05 15:02
Moderator

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 1 dzień temu

0

Jeżeli Galaxy ma interfejs jakkolwiek podobny do Ace'a (a z tego co wiem to ma), to z prawej strony telefonu jest guzik do wyłączania. Jeżeli naciśniesz go długo pojawi się menu, a w nim "Tryb sieci danych" z opisem, czy jest włączony czy wyłączony. Tutaj sobie przełączasz zależnie do potrzeb. Gdy jest włączony u góry ekranika pojawia się mała ikonka 3G.

Pozostało 580 znaków

2012-05-05 23:58

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Nie wyłączaj "dane w tle", wyłącz tylko "tryb sieci danych" - nadal będziesz mieć w pełni sprawny telefon w miejscach gdzie znajdziesz wifi

zmiana APN - po pierwsze, jest głupia - może się zdarzyć naprawdę kryzysowa sytuacja w której będziesz potrzebować Internetu za wszelką cenę (zdarzyło mi się parę razy) i wtedy zostaje tylko dzwonić do kogoś przed komputerem
po drugie - raczej nie możliwa w nowych telefonach bo z tego co zauważyłem ustawienia się same "naprawiają" po jakimś czasie - wydaje mi się że operator rozsyła stale ustawienia sieci i w nowszych telefonach nie trzeba tego nawet potwierdzać ale nie znam się na tym; w każdym razie coś takiego zaobserwowałem już kilka razy


Pół giga extra na dropboxie? Pół giga extra na dropboxie! Tyle wygrać! >>Klik here<<
edytowany 1x, ostatnio: unikalna_nazwa, 2012-05-06 00:03

Pozostało 580 znaków

2012-05-06 21:53

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0
unikalna_nazwa napisał(a)

może się zdarzyć naprawdę kryzysowa sytuacja w której będziesz potrzebować Internetu za wszelką cenę (zdarzyło mi się parę razy) i wtedy zostaje tylko dzwonić do kogoś przed komputerem

..albo wejść w ustawienia i zmienić apn z 'dupa' na 'internet'. Zresztą, co to niby za "kryzysowa sytuacja" może zaistnieć? Z całym szacunkiem, niektórym to bez kitu już sie chyba w d... przewracac zaczyna...

unikalna_nazwa napisał(a)

wydaje mi się że operator rozsyła stale ustawienia sieci i w nowszych telefonach nie trzeba tego nawet potwierdzać ale nie znam się na tym; w każdym razie coś takiego zaobserwowałem już kilka razy

Uff to dobrze że nie mam najnowszego telefonu, nad którym nie mam kontroli... że operator wysyła ustawienia konfiguracyjne to wiadomo od dawna, ale żeby to się działo bez mojej wiedzy, łącznie z zastosowaniem tych ustawień? wtf? To chyba raczej brandowany firmware chyba tylko takie niespodzianki robi? Ale nie twierdzę że tak nie jest (bo nie wiem) - jeśli jednak rzeczywiście tak jest to nie jest nic dobrego.

edytowany 1x, ostatnio: othello, 2012-05-06 21:54
o nawet nie wiedziałem że nazwa apn jest taka łatwa. co nie zmienia tego że jednak po roku czasu nawet tak łatwą nazwę można zapomnieć ;) / zazwyczaj polegało to na sprawdzeniu numeru telefonu na stronie internetowej lub w mailu - przepraszam że mi się w dupie przewróciło że zapomniałem zapisać numeru / zapisałem w komórce która się rozładowała - unikalna_nazwa 2012-05-06 23:00

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0