Wymiana podzespołów pod gierki

0

Witam,
zastanawiam się czy nie ulepszyć kompa bo mam ochotę pograć w jakieś lepsze gierki.
Mam do Was pytanie jakie podzespoły wymienić (ale nie tak na PRO) aby mi te nowsze gierki poszły tybu Battlefield 3.
Mam procka Quad8300, płyta główna Gigabyte s-series, grafika Radeon hd 4650 1Gb, dysk - nie wiem jaki ale o pojemność mi nie chodzi.
Stawiam na grafikę ale czy np. dysk wymieniać na szybszy czy coś w tym stylu? Czy płytę gł. też?
Doradźcie.

0

grafikę.

ile masz ramu?

0

Podkręć proca i wymień gry w które chcesz grać. Niektóre gry bardziej "lubią" nVidię, a niektóre AMD. nVidia też z reguły mocniej inwestuje w gry i "wkupuje się w łaski" programistów tworzących gry, przez co wiele gier chodzi od początku dobrze na nVidii, a na dopracowanie sterów AMD pod nowe gry trzeba poczekać ze dwa - trzy miesiące. Poszukaj kilku benchmarków, np na PCLab, AnandTech, TechPowerUp, HardOCP, itd i przyjrzyj się szczególnie wynikom w dokładnie tych grach, które cię interesują. Do tego proca (ma raczej niską wydajność na jeden wątek, a gry raczej dalej wymagają dużej wydajności na jeden wątek) nie brałbym karty droższej niż 500 zł.

A z nVidią trzeba trochę ostrożnie, bo pod jedną nazwą karty potrafią sprzedawać znacznie różniące się konstrukcje.
Dla przykładu: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Nvidia_graphics_processing_units#GeForce_500_Series
GeForce 560 ma kilka wersji:

  • GeForce GTX 560 SE,
  • GeForce GTX 560,
  • GeForce GTX 560 Ti,
  • GeForce GTX 560 Ti OEM,
  • GeForce GTX 560 Ti 448 Cores Limited Edition,
    Tak więc łatwo zostać nabitym w butelkę. U AMD takie sytuacje są raczej rzadkie, a już na pewno w przypadku mocniejszych kart.
0

Ramu 3 giga.

Gry - preferuje tylko strzelanki właśnie takie jak na silniku FrostBite np. BattleField3, MoH, i MW3.

Ogólnie mam latencję jak wezmę większe ustawienia w grafice w grze.
Nie wiem jak się proca podkręca. Masz jakiś link do tematu?

0

Nie napisałeś jeszcze jaki monitor. MoH i MW2 działają u mnie na 1680x1050 na full detalach płynnie na Radeonie HD 5770 (to w zasadzie to samo co HD 6770). Jeśli chodzi oo BF3 to np tutaj jest wykresik: http://pclab.pl/art48716-10.html albo http://www.anandtech.com/show/5541/amd-radeon-hd-7750-radeon-hd-7770-ghz-edition-review/17
Może więc HD 6770? Jest tani, a pograsz na nim na ustawieniach High z np wygładzaniem MSAA x2 + MLAA (ja tak robię teraz w AC2: Brotherhood i jest OK).

Podkręcaniem kiedyś próbowałem się zająć, ale zrezygnowałem :p Zresztą i tak mam procka z dobrą wydajność na wątek (Core 2 Duo E8400). Wątpię, żeby był wąskim gardłem w grach.

0

Monitor 1440x900. MW2 też mi lata na full detalach. MoH single też dopiero przy multiplayerze mi tnie na większych. O Battlefield 3 już nie wspomnę. W MW3 na single smiga cud miód a na multi tnie (tzn. latencja straszna na większych detalach).
Właśnie to wygładzanie MSAA(już od x2) mi na maxa tnie w MoHu a w Battlefield 3 już nie wspomnę :P
Czyli polecasz Radka 6770? Widzę na tym wykresie nie jest źle tym bardziej że MSAAx8 to już chyba coś.
Jakiego producenta najlepiej http://www.skapiec.pl/site/cat/14/filtr/_0_83857_0_0_0_0_0_0_0_0

0

Tak w ogóle jaki masz budżet?

0

Wystarczający :P No w ostateczności wydał bym te 7 stów ale po co przepłacać. Chociaż rozumiem cię że grafika za dwa lata będzie Deprecated.
BF3 wystarczy mi na 2-3 lata zabawy tak jak to jest z MW2 - wypasiona gierka.

0

Skoro masz max 7 stów, to weź sobie jak chcesz HD6870 nawet lub HD6850.

0

Jestem otwarty na propozycje.
Niestety ma trochę duży pobór mocy (188 W czyli całe 80 W więcej w porównaniu do 5770 czyli de facto 6770) a mój zasilacz może tego już nie pociągnąć. Sprawdzę to.
Ale wsumie dobrego dałeś hinta 200 zł więcej a karta dwa razy lepsza.
http://nvision.pl/Radeon-HD-6850-i-Radeon-HD-6870-test-vs-GeForce-GTX-460-i-GTX-470--Articles-374-ndetails-1.html

0

HIS z chłodzeniem IceQ dobrze wypadł pod względem głośności i jest nawet tani. Kiedyś miałem HD4670 z chłodzeniem IceQ i był bardzo cichy. Generalnie polecam HISy z IceQ.

0

Mam pomysł: zaraz odpale płyte do mojej grafiki zobaczymy czy jest opcja do podkręcania :)

0

Nawet w sterach oficjalnych (Catalystach) od AMD jest opcja, nazywa się chyba OverDrive. Kiedyś bawiłem się podkręcaniem (w sumie zapomniałem już o podkręcaniu :P), różnica była, ale nie diametralna (bo nie bawiłem się napięciem i innymi duperelami). Musisz się psychicznie przygotować na zwiechy :]

0

Tutaj mam jakiś ASUS Smatr Doctor. Instaluje się strasznie długo razem z GamerOSD.
Umożliwia ręczną regulację rdzenia GPU i zegara pamięci :)

0

No standardowo w Catalystach też jest regulacja rdzenia i pamięci. Z tym, że tylko zegary, a napięć już nie. Nie wiem jak w ASUS Smart Doctor jest.

0

W sumie to miałem też problem z trybem idle po podkręceniu, mianowicie zegary nie spadały, przez co karta wyła non stop, a nie tylko podczas grania. Na to też musisz się uczulić. Niektóre wersje sterów mają bugi tego typu, niektóre nie.

0

Nie no ja jestem zadowolony. Mam całkiem nowy system postawiony. Czyż to nie będzie wspaniałe uczucie zapełnić go od nowa?
Nie no tak na serio to na serio miałem konkretną zwiechę ale spoko nie nażekam. Nawet się nie zmartwiłem. Myślę czy jest czego żałować i chyba nie tym bardziej że pliki mam zapisane w folderze /windows.old (gdyż nie miałem kopii zapasowych :( ) i jest spoko - workspace'a zachowałem i inne potrzebne rzeczy. Ale teraz AntyVir jakiś by się przydał. :/

Zrobiło mi się coś takiego że jak ustawiałem rozdzielczość ekranu na tamtych serach to przy ~1900x1000 wyłączył się system ( wielokrotne próby uruchomienia bez skutku) a na ekranie latała kontrolka z napisem:

  • "Input not supported" *

Joł.

0
xeo545x39 napisał(a)

Skoro masz max 7 stów, to weź sobie jak chcesz HD6870 nawet lub HD6850.
W wątku obok też już raczej postawiłem na HD6870, ale jeszcze nie wiem jaka firma. Kolejna rozkmina. Jeśli cena nie będzie znacznie wyższa, to chciałbym zamówić z jednego sklepu, już zmontowanego, a np. w esc.pl nie mają XFX, którego wybrałem sobie na morele.net.

0

Dzisiaj byłem w sklepie to HD6850(Asus) kosztuje 610zł. Nie tak żle.
Mam jeszcze jedno pytanie: co prawda HD6870 jest b. dobra ale na jakich waszym zdaniem ustawieniach taki (przykładowy) Battlefield3 by mi poszedł na HD6770?
Bo po prostu chciałbym mieć porównanie - co myślicie?

0

@szypxx to zależy od innych podzespołów, ale szacując, że masz jak ja to mówię "na równi" z kartą, pójdzie ci na nisko-średnich przy 1680x1050 z przyzwoitym fps.

0

Może więc HD 6770? Jest tani, a pograsz na nim na ustawieniach High z np. wygładzaniem MSAA x2 + MLAA

No właśnie, a jak bym chciał MSAA x4 albo więcej(dostępne w BF) to wydajność spadła by o połowę? Po prostu zastanawiam się jak by to było.

1

Przy MSAA 4x już mogłoby być niegrywalne. W AC2: Brotherhood przy MSAA 4x płynność mi generalnie znacznie spada w stosunku do MSAA 2x (mam HD5770).

Twój procek ma generalnie słabą wydajność na wątek. Core 2 Quad to 2x Core 2 Duo sklejone na jednym chipie, a więc skalowanie może być trochę niefajne. Samego cachu na parę rdzeni jest relatywnie mało. Gdybyś podkręcił go na 3 GHz to wtedy jest sens brać lepszą grafikę, np wspomnianą HD6850.

0

Generalnie to ja mam tylko taką rozterkę że chcę się cieszyć płynnością gry w grach. Jeśli przez dwa lata HD6770 mogła by dać radę to tym lepiej bo proca wymieniać nie będę - dopiero ze zmianą kompa :) (Ewentualnie moge zmienić na Dual Core E6300 ale to nie byłby najlepszy pomysł;)

0

Podobno pod koniec 2013 lub początkiem 2014 ma wejść nowa generacja konsol, więc pewnie cały obecny sprzęt ze średniej półki nie będzie wydalał przy portach gier z tej nowej generacji konsol. No chyba, że te konsole to będą x86 + standardowe GPU, wtedy konwersja będzie trywialna i nie będzie narzutu z powodu kiepskiej optymalizacji.

A zanim wejdzie nowa generacja konsol to i tak na HD6770 gry będą wyglądać znacznie lepiej niż na obecnej generacji. HD6850 powinien znacznie lepiej sobie za to radzić z wygładzaniem, w końcu ma dwa razy więcej ROPów i dwa razy szerszą szynę danych, ale do końca się nie znam na tym.

0

[głośno myślę]
Może po prostu kupic lepszą grafikę HD6850 a jak za dwa lata będę zmieniał kompa to mi ona zostanie najwyżej. Bo nie przewiduję żeby potrzebna mi była na dłużej - ile można grać ;P Chociaż wtedy po co zmieniać kompa :P

A konsole to nie dla mnie - chyba tylko do NFS. Kumpel kupił ostatnio kinecta - troche poskakaliśmy i tyle - żaden jak na razie zbytni fun.

0

Jak preferujesz granie na średnio-wysokich w najnowsze tytuły, to niestety HD6850 nie wystarczy na 2 lata. Owszem za te 2 lata, będzie ciągnął wszystko co wyjdzie, ale pytanie czy na średnich co najmniej? Przykładowo moja 8800GT (kupiona pod koniec 2007r.) radzi sobie do dziś b. dobrze tak myślę, nie ma tytułu, którego by nie uciągneła na min-średn. Jedyny taki mały wyjątek to BF3, w którego mogę sobie popykać na niskich.

0

Chyba trochę przesadzacie w temacie.
6 lat temu kupiłem notebooka z ATi na pokładzie. Dziś spokojnie mogę pograć w Portala2 czy StarCrafta2. Ok, nie mam full rozdziałki, nie mam 60fps, ale gra jest spokojnie grywalna w 90% czasu grania (czasem przytnie).

Dlatego pisanie, że potwory typu HD6... za 2 lata nie udźwigną nowej gry jawi mi się jako absurd. Ok, może będzie trzeba zjechać z 1920x1200 na 1200x.., może 4xAA na 2xAA, ale czy to tak bardzo ujmie grze by rzec, że "nie da się grać"?

0

Ja już zdecydowałem, kupuję HD6850.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1