DELL Inspiron 15QR vs Toshiba Satellite P 750-11N

0

Zastanawiam się nad kupnem laptopa w cenie maksymalnie do 3000zł, optymalnie za 2700zł, cel przeznaczenia - do domowego użytku, amatorskiej grafiki, nie będą odpalane gry. Wybrałem dwa (trzy) laptopy które wpadły mi w oko, parametry na które zwracałem główną uwagę to procesor, najlepiej i7, ale w takiej cenie nie ma za dużo ofert, następnie kartę graficzną, matrycę 15 i optymalnie bez systemów bo mam Windowsa 7.

DELL Inspiron 15QR (2600zł)
Procesor : Intel Core i7-2670QM with TurboBoost up to 3.1 GHz
Matryca : 15.6'' HD (LED) 1366 x 768
Pamięć : 4096 DDR3 1333MHz
Dysk twardy : 640GB SATA 5400
Grafika : NVIDIA GeForce GT 525M 1024 GDDR3
System : Linux

Toshiba Satellite P 750-11N (2800zł)
Procesor : Intel Core i5-2410M up to 2.9GHz with TurboBoost
Matryca : 15.6'' HD (LED) 1366 x 768
Pamięć : 4096 DDR3 1333MHz
Dysk twardy : 750GB SATA 5400
Grafika : NVIDIA GeForce GT 540M 1024 nVidia Optimus
System : Microsoft Windows 7 Home Premium (64 bity)

Toshiba Satellite L750-12Z (2450zł)
Procesor : Intel Core i5-2410M up to 2.9GHz with TurboBoost
Matryca : 15.6'' TFT HD TruBrite z podświetleniem LED 1366 x 768
Pamięć : 4096 DDR3 1333MHz
Dysk twardy : 500GB SATA 5400
Grafika : NVIDIA GeForce GT 525M 1024 GDDR3
System : Bez systemu

Chciałbym się pokierować czynnikiem jakoś do ceny, który z tych 3 polecacie, może zauważyliście jakieś wady, kruczki?

0

To lepiej idź z tym na www.nhl.pl

0

Tam też napisałem.

0

ja to bym brał tego della, tylko nie znam się w ogóle na kartach graficznych także tego ci nie powiem ;/

-----DODANO Argumenty----------

Po pierwsze masz i7 (ktorego zaden inny nie ma) po drugie nie ma tak jak inne wyświetlacza TFT (ten wyświetlacz to ja mam w moim wave 533 - smartfon)

0

Ok, poproszę jeszcze o krótkie argumenty dlaczego przy odpowiedzi.

0

Dell się okazuje bardzo dobry w parametrach i7, GF GT 525 i dysk z prędkością 7200 obr/min, jednak ma ogromną wadę grzeje się i chodzi głośno (*), tak samo Toshiba. To znaczy odpowiednio w przypadku przeciążenia mamy temperatury ~ 95/95 stopni na rdzeniu CPU i GPU odpowiednio, a w Toshibie ~87/69, przy czym w niej jest i5.

(*) www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Inspiron-Q15R.52327.0.html

Rozważania ograniczyłem do procków i7, dołożyłem jeszcze sensownego ASUSa i Toshibe z i7, tylko one mają prędkość dysku twardergo 5400 obr/min, co jest małym minusem. Zastanawiam się czy ta temperatura w Toshibie i Dellu jest tak tragiczna, że powinienem je odrzucić.

Dalej rozważam poniższe modele (wszystkie z i7):

  • Notebook Toshiba Satellite P750-13F (3100zł)
  • Asus X53SV-SX887 (2700zł)
  • Dell Inspiron Q15R (2600zł)

Asus X53SV-SX887 (2700zł)
Procesor : Intel Core i7-2670QM with TurboBoost up to 3.1 GHz
Matryca : 15.6'' HD (LED) 1366 x 768
Pamięć : 4096 DDR3 1333MHz
Dysk twardy : 500GB SATA 5400
Grafika : NVIDIA GeForce GT 540M 1024 GDDR3
System : Microsoft Windows 7 Home Premium (64 bity)

Notebook Toshiba Satellite P750-13F (3100zł)
Procesor : Intel Core i7-2630QM with TurboBoost up to 2.9 GHz
Matryca : 15.6'' TFT HD TruBrite z podświetleniem LED 1366 x 768
Pamięć : 4096 DDR3 1333MHz
Dysk twardy : 640GB SATA 5400
Grafika : NVIDIA GeForce GT 540M 2048 nVidia Optimus
System : Microsoft Windows 7 Home Premium (64 bity)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1