Laptop - do programowania, pracy

0

Z góry uprzedzam - Tak, wiem takich tematów było dużo. Na nhl już też patrzyłem i pytałem, teraz chce się zapytać tutaj, bo im więcej opinii tym lepiej ;).

Chodzi mi o laptop do programowania, typowy pod to, w cenie do 2.5k. Nie zamierzam na nim grać.

Czy Dell w cenie 2500 zł, z takimi parametrami się opłaca:

  • Windows 7 64 bit
  • Intel Core i5-2430M (2,40 GHz, 3 MB pamięci podręcznej)
  • nVidia GeForce GT 525M z 1 GB pamięci
  • 4GB RAM
  • Podstawowa 6-ogniwowa bateria litowo-jonowa 48 Wh
  • Dysk twardy Serial ATA o pojemności 500 GB (5400 obr./min)

Czy też moze wystarczy taki, tańszy - 2300 zł:

  • Windows 7 64 bit
  • Intel Core i3-2330M (2,20 GHz, 3 MB pamięci podręcznej)
  • nVidia GeForce GT 525M z 1 GB pamięci
  • 4GB RAM
  • Dysk twardy 500 GB Serial ATA (7200 obr./min)

A może jeszcze coś innego, dobrego w odpowiedniej cenie, np. jakiś Lenovo czy Asus?;)
A i chce zaznaczyć, że chodzi mi tylko o 15tki.

0

Wiesz, ja mam i3 i nie ma tragedi. Pewnie jak wezmiesz i5 będziesz bardziej zadowolony, jednak ja bym brał karte integre - mniej ciepła i dłużej na baterii. Sam miałem quadro 150 i leciutko się grzała, ale było ok. Teraz mam ProBooka z Ati hd 6730 i powiem, że jak jej nie skręce to gotuje, podobnie jak kumpel miał asusa z ati z seri 5xxx też piekarnik. Generalnie jak nie grasz to polecam karty intela.

0

Mam też właśnie opcję podobnego Dell'a, tylko z kartą Intela HD 3000, i-5, tylko dysk większy bo 750GB - w sumie taki wielki mi nie jest potrzebny.
Długość trzymania baterii też byłaby dobra. Tylko nie orientuje się tak w tym wszystkim i nie wiem, które lapki teraz trzymają dłużej z niezłymi podzespołami, a których się nie opłaca kupować.

0

A w czym czesz programować? Jakie IDE? Jak VS, to kupuj lapka lepszego niż do gier :D

I nie kupuj lapka z Windowsem, szkoda kasy na ten system wliczony w cenę... Kupuj z Linuksem albo bez systemu.
No i jak nie ma być do gier, to czemu podałeś dwie propozycje z nVidią? Ja mam starego lapka z kartą intela X3100 i pod Linuksem go używam, spokojnie działa na nim np. Jedi Academy pod Wine, czy OpenArena, a także moje małe gry 2D z użyciem OpenGL :)

http://www.ceneo.pl/Laptopy;0112-0;017P0-249335P1-249395-249396-249397P2-249659P8-250094-250095.htm - skorzystaj z tej listy przy wyborze...

0

Głównie w .NET, więc Visual Studio na pewno.

0

Powiem , że ja mam HP i wykonanie pierwsza klasa. ProBook, jak mi płyta sie sfajczyła i konektor ( no... trochę z mojej winy ) to w ten sam dzien jak zgłosiłem przyjechał kurier, sam go zapakował i w ciągu 2 dni miałem go z powrotem. Jak się okazało nie mieli płyty do mojego modelu i musieli ściągać, więc włożyli płytę od modelu wyżej, żeby jak najszybciej oddać. Podobnie kurier zajechał i oddał. Generalnie HP jeśli chodzi o jakość i solidność to wielki plus.

0

http://www.swiat-laptopow.pl/hp-probook-4530s-15-6-intel-i5-2430m-2-40-ghz-2gb-320gb-intel-hd-3000-dvd-rw-suse-linux-lw860ear-odbior-osobisty-w-bytomiu-lub-najtansza-wysylka.html

To jest z seri 4530 ja mam 4520 ale kupowałem na początku roku. Polecam, pewnie można znaleźć wersje z 4gb ram i windowsem. Lepsze są EliteBook, ale to poza zasiegiem cenowym.

0

A jak z procesorem? Lepiej coś tańszego z i-3, czy dołożyć do i-5?
Jest jeszcze kwestia rozstawienia klawiszy. Te Delle mają coś a'la klawiatury MAC'a, przerwy między klawiszami co nie jest zbyt wygodne przy kodowaniu. Przynajmniej nie jestem przyzwyczajony :P.

1

Zamiast dokładac do procesora, który nie zrobi prawie żadnej różnicy dołóż do dysku SSD :)

0

W pracy siedzę przy laptopie z i5 i 4GB ramu i stwierdzam, że jest to minimum dla Visual Studio 2010 Ultimate.

0

Z takich dwóch, co będzie wydajniejsze? Nie znalazłem nigdzie lenovo z i-5 bez grafiki, wszystko z i-5 ma grafę (w sensie, że niezintegrowaną).
http://primakomp.pl/p/79/80101/lenovo-g570-core-i5-2430m-2x2-4ghz-500gb-2gb-hd6370m-15-6-quot-w7hp-zdobadz-rabat-100zl-notebooki-notebooki-i-netbooki.html
http://primakomp.pl/p/1/80762/lenovo-g570-core-i3-2310m-2x2-1ghz-750gb-8gb-15-6-quot-bsy-sandy-bridge--notebooki-i-netbooki.html
Duży spadek wydajności baterii jest przy innej grafice niż zintegrowana?

0

W pracy siedzę przy laptopie z i5 i 4GB ramu i stwierdzam, że jest to minimum dla Visual Studio 2010 Ultimate.

Nie przesadzaj z tym minimum. Wąskim gardłem na pewno jest u ciebie dysk, a nie procek czy pamięć. Wsadzisz 16 GB i nie odczujesz wielkiej różnicy.

0
MarekR22 napisał(a)

przy budżecie 2.5k dysk SSD to rozrzutność. Poza tym zmusiłoby go to do stosowania 2 dysków, czyli laptopa z ekranem >17'' (tani SSD jest mały, a windows jest nienasycony).

Po co dwa dyski, 120GB jest wystarczające jeśli się nie gra. Jakieś 30-40 zajmuje Ci kompletny system ze wszystkimi VS, Office'ami itp. Więc masz 70 GB na filmy,muzyke co moim zdaniem jest zdecydowanie wystarczające, no chyba że przetrzymujesz całe X sezonów N seriali, to wtedy może byc mało. Ale przecież kupujesz za 30 zł kieszen i ten ze srodka lapka wyjmujesz (zazwyczaj 500GB+ teraz) i masz zewnetrzny dysk jak Ci brakuje miejsca.

Przesiadka HDD -> SSD da wieksza roznice niz przesiadka z i3 i 4GB Ramu na i7 i 16GB Ramu. Bo w obecnych kompach, zawsze dysk jest wąskim gardłem.

0

Dobra Panowie, po długich godzinach szukania odpowiednie wydają się te 4. A teraz pytanie, który będzie najlepszy? :)
http://sklep-notebooki.pl/NOTEBOOKI-Inspiron-N5050-12092011-9744.html
http://sklep-notebooki.pl/NOTEBOOKI-IdeaPad-B570-59-315826-9243.html
http://sklep-notebooki.pl/NOTEBOOKI-Satellite-C660-1NX-PSC1LE-00F00DPL-8702.html
http://sklep-notebooki.pl/NOTEBOOKI-Satellite-L750-16Z-PSK1WE-09F00NPL-9790.html

Mam nadzieję, że taka karta to VS, Microsoft Blend'a (WPF) uciągnie bezproblemu?;>

0
Azarien napisał(a)

W pracy siedzę przy laptopie z i5 i 4GB ramu i stwierdzam, że jest to minimum dla Visual Studio 2010 Ultimate.

Nie przesadzaj z tym minimum. Wąskim gardłem na pewno jest u ciebie dysk, a nie procek czy pamięć. Wsadzisz 16 GB i nie odczujesz wielkiej różnicy.

Jeśli już się odpowiednie pliki załadują do buforów dyskowych w RAMie to dostęp do nich będzie od tej pory błyskawiczny. A więc SSD da odczuć różnicę praktycznie tylko podczas pierwszego ładowania buforów dyskowych. Z drugiej strony, jeżeli zacznie brakować RAMu i system zacznie wjeżdżać na pamięć wymiany to nawet z SSD będzie wolniej, niż gdyby kupiono więcej pamięci i by jej nie zaczęło brakować. Jeśli ktoś restartuje w kółko kompa to oczywiście SSD da kosmicznego kopa, ale w innym przypadku niezbyt. Za każdym razem jak widzę jak ludzie chwalą SSD to chwalą je za przyspieszenie pierwszego ładowania aplikacji, bo w zasadzie rzadko kiedy mają okazję dać kopa w czymś innym.
Za cenę dysku 60 GB można prawie kupić 16 GiB RAM (a na pewno różnica w cenie między 4 GiB a 16 GiB RAM nie jest większa niż cena 60 GB SSD). A więc opłacalność zależy od tego ile razy dziennie się uruchamia/ restartuje kompa. Jeśli co najwyżej 2 - 3 razy to nie opłaca się wg mnie inwestować w SSD kosztem RAMu.

0

mogę się wtrącić i o jednym z nich napisać to co zauważyłem po niecałym tygodniu używania. Posiadam od poniedziałku Dell inspiron N5110 czyli bardzo podobny, rzeczy jakie mnie w nim denerwują to brak odstępów między klawiatura numeryczna i brak odstępów miedzy klawiszami F1...F12 dla mnie jest to strasznie uciążliwe w nocy nie mogę sobie wyczuć który wciskam. I walczę z problemem matrycy, nie wiem czy to jest wina samej matrycy czy karty graficznej. Kiepsko odwzorowuje barwy.

0

Za cenę dysku 60 GB można prawie kupić 16 GiB RAM (a na pewno różnica w cenie między 4 GiB a 16 GiB RAM nie jest większa niż cena 60 GB SSD). A więc opłacalność zależy od tego ile razy dziennie się uruchamia/ restartuje kompa. Jeśli co najwyżej 2 - 3 razy to nie opłaca się wg mnie inwestować w SSD kosztem RAMu.

16 giga RAM to już wystarczająco dużo, żeby coś próbować kombinować z kilkugigabajtowym RAM-dyskiem, na którym zmieszczą się używane aplikacje. Wtedy stracimy na czasie uruchamiana systemu (kopiowanie dużej ilości danych z dysku do ramu na starcie), ale samo działanie aplikacji powinno być mega szybkie.

0

Ile stracimy? Kilka minut dziennie? Można sobie kawę wtedy zrobić :) Nie trzeba zresztą RAM dysków. Windowsowy SuperFetch powinien częściowo załatwić sprawę (dla gier mi przynajmniej działa).

0

A odpowie ktoś na mój post?:P

0
allocer napisał(a)

Dobra Panowie, po długich godzinach szukania odpowiednie wydają się te 4. A teraz pytanie, który będzie najlepszy? :)
http://sklep-notebooki.pl/NOTEBOOKI-Inspiron-N5050-12092011-9744.html
http://sklep-notebooki.pl/NOTEBOOKI-IdeaPad-B570-59-315826-9243.html
http://sklep-notebooki.pl/NOTEBOOKI-Satellite-C660-1NX-PSC1LE-00F00DPL-8702.html
http://sklep-notebooki.pl/NOTEBOOKI-Satellite-L750-16Z-PSK1WE-09F00NPL-9790.html

Mam nadzieję, że taka karta to VS, Microsoft Blend'a (WPF) uciągnie bezproblemu?;>

Do przenoszenia nie polecam żadnego z nich :D

Miałem kiedyś Inspiron'a. Po kilku dniach przenoszenia miał nieźle poobijaną matrycę - przy takich modelach (bez zaczepu ekranu do "podwozia") trzeba się użerać z gąbką, chyba, że lapek ma wystarczającą szczelinę między ekranem, a klawiaturą - mój model (Inspiron 1525) miał lipną. Teraz mam Vostro A860 właśnie z takim mocowaniem. Już trzeci rok śmigam bez gąbki i ekran nie ma zauważalnych uszkodzeń ;)

0

Rozdzielczość zbyt mała. Sam teraz siedzę na 1366x768 (MSI Wind U270) i jak mi się naotwiera więcej okien w NetBeansie to się zwijają w szczeliny. Im większa rozdziałka tym lepiej, najlepiej 17 cali FullHD, ale jak masz ograniczony budżet to chociaż 1600x900 (spokojnie można taką piętnastkę złapać) + pasek zadań z boku.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1