Problem z komputerem

0

Hmmm... mam problem, mój kolega wezwał mnie do swojego
komputera. Pojawia mu się komuniakt przy stracie:
Disk Boot Failure czy jakoś tak... (Czyli to co jest jak się
ma dyskietkę w stacji A przy uruchomieniu kompa)
Jak mi wyjaśnił jego mamie komputer się zawiesił ale nie dało
się go zresetować, więc go zostawiła na kilka godzin :))

No więc wziĄłem kilka windowsów , innych płyt i dysków startowych.
Pojechałem do niego, odpaliłem z dysku, wpisałem c:
pojawiło mi się: nieprawidłowe określenie dysku.
Uruchomiłem ScanDisk, no i wypisał że na dysku nie ma
zadnych błędów :), uruchomiłem FDISK, a tu komunikat który zobaczyłem
pierwszy raz w życiu: Niewykryto stałych dysków.
No i żeczywiście przy stracie, komputer nie stwierdza instnienia
twardego dysku ani stacji CD-ROM. (Otworzyłem go i był :))

Czy ktoś wie, w czym może leżeć problem, lub może wie
jak to nprawić, czy jak to się stało?
Zgóry dziękuje za wszelkie sugestie.--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

No cóż nie napisałeś dokładnie czy BIOS wykrywa ten dysk , jak nie to kombinuj ze zworkami , poruszaj taśmami od dysku może nie łączą , ewentualnie sam ustawa w biosie wszystkie dane dysku , hmm... jak masz duży dysk to przełącz w BIOSie na LBA. No sprawdź FDISkiem czy partycja c jest partycją aktywną no cóż jeszcze można sprawdzić czy Master Boot Record nie jest uszkodzony tylko nie zabardzo pamietam jak to sie robiło chyba fdisk /mbr . :(

Napisz jak ci poszł. Powodzenia {browar} --Wiem że nic nie wiem ;)
Pozdrowienia Chodek

0

Chodek napisał:
No cóż nie napisałeś dokładnie czy BIOS wykrywa ten dysk , jak nie to kombinuj ze zworkami , poruszaj taśmami od dysku może nie łączą , ewentualnie sam ustawa w biosie wszystkie dane dysku , hmm... jak masz duży dysk to przełącz w BIOSie na LBA.

Co do biosu to się nie orientuje ale na początku, przy uruchamianiu kompa
jest taka lista różnych RZeczy jak ram dyski procesor, więc przy dyskach (oprócz
stacji A 1.44 ) wszystko wypisuje NONE

No sprawdź FDISkiem czy partycja c jest partycją aktywną no cóż jeszcze można sprawdzić czy Master Boot Record nie jest uszkodzony tylko nie zabardzo pamietam jak to sie robiło chyba fdisk /mbr . :(

FDSIK pisze że nie ma dysku, więc nawet nie uruchamia się menu Fdiska,
i ten program odpada :(((

&gtNapisz jak ci poszł. Powodzenia {browar}

Dzięki za dobre chęci :)--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

Może jeszcze jedna sugestia dziala ten dysk na innym kompie? Jak dziala to kombinuj w biosie , możesz jeszcze przełożyć szelke na drugi kontroler i sprawdzić.--Wiem że nic nie wiem ;)
Pozdrowienia Chodek

0

Witam
Przede wszystkim sprawdziłbym jakie sš ustawienia w Biosie. Mówisz ,że comp padł w trakcie pracy , czyli
wyglšda jak by ten dysk padł nagle. Ponieważ zuzycie baterii podtrzymujšcej nie spowodowałoby zawieszenia
systemu a tylko kłopoty z ponownym rozruchem , jesli ustawienia w biosie (chodzi o kanały IDE) sš
nieprawidłowe to przyczynš może być wirus - ostroznie z przekładaniem do innego kompa.
Po drugie piszesz ,że znikł tez jednocześnie CD-ROM. Spotkałem się kiedyś z takim problemem ,że przy pracy
w jednym kanale dwóch urzšdzeń , jedno jako master a drugie jako slave ,wypadłš zworka z urzšdzenia slave ,
zrobiły się dwa mastery i oba znikły z pulpitu.
Najbezpieczniej wydaje mi się wyłšczyć wszelkie twarde dyski i CD-romy, podpišć zamiast nich jakiś niewielki
dysk zastępczy i spróbować najpierw go z dyskietki ustawić pod F-Diskiem,sformatować , później dopišć CD-
Romy i spróbowac postawić system.
Pzdr.
W.
--Pzdr.
W.

0

wejdz do biosu, jesli pisze cos takiego jak "auto detect all drives" to daj to, jesli nie to wejdz do pierwszego menu. tam powinny być ustawienia daty i godziny, potem 4 pozycje dysków i na dole dyskietka. poszukaj po ekranie , gdzies powinien pisac jaki klawisz jest do auto detekcji (ja mam f3) jesli dalej nie wykryje to oznacza że jest błędne podłączenie dysku. oczywiście wszystko zależy od rodzaju biosa jesli chodzi o menu.... jesli już będzie dysk i dalej będzie ten błąd to zrób tak jak mówił fdisk /mbr--Delphi 6
Pozdrowienia{hello} ,
Moderator Imperior

0

Dorwij LINUX Mandrake 8.0 lub nowszy i odpal instalator, automatycznie jeśli płyta jest w stacji odpali się, jeśli to nie działa to masz uszkodzony IDE-1, a na tym musi być jakiś dysk twardy, gdyby był to wirus to w biosie nie woidiał byś nawet IDE jeśli kabelek leży na Procesorze to mógł się przegrzać i spowodować awarię, wymień kabel, a ile lat miał twój dysk?--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.

0

Próbowałem odpalać płyty z AutoRunem ale CDROM nie zakręcił się ani razu.
Co do kompa i jego stanu techinicznego, to jest stary i zawsze ryczał
przy starcie i jak się co kolwiek robiło.
Jeżeli chodzi o Bios to nie wykrywa dysku.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi,
myślę że może serwis mu się na coś przyda :) --__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

piechnat napisał:
Hmmm... mam problem, mój kolega wezwał mnie do swojego
&gtkomputera. Pojawia mu się komuniakt przy stracie:
&gtDisk Boot Failure czy jakoś tak... (Czyli to co jest jak się
&gtma dyskietkę w stacji A przy uruchomieniu kompa)
&gtJak mi wyjaśnił jego mamie komputer się zawiesił ale nie dało
&gtsię go zresetować, więc go zostawiła na kilka godzin :))
&gt
&gtNo więc wziĄłem kilka windowsów , innych płyt i dysków startowych.
&gtPojechałem do niego, odpaliłem z dysku, wpisałem c:
&gtpojawiło mi się: nieprawidłowe określenie dysku.
&gtUruchomiłem ScanDisk, no i wypisał że na dysku nie ma
&gtzadnych błędów :), uruchomiłem FDISK, a tu komunikat który zobaczyłem
&gtpierwszy raz w życiu: Niewykryto stałych dysków.
&gtNo i żeczywiście przy stracie, komputer nie stwierdza instnienia
&gttwardego dysku ani stacji CD-ROM. (Otworzyłem go i był :))
&gt
&gtCzy ktoś wie, w czym może leżeć problem, lub może wie
&gtjak to nprawić, czy jak to się stało?
&gtZgóry dziękuje za wszelkie sugestie.

Napisałeś zbyt mało informacji o ustawieniach!
Przede wszystkim dysk musi być widziany w BIOS-ie, dobrze ustawiony(zależny ustawienie od typu dysku).
Później sprawdz w jakimś programie np. FDISK czy masz ustawioną partycje aktywną - jest to bardzo ważne.
Na końcu sprawdz czy masz nie uszkodzony Master Boot Record.
Ale z twych informacji - ciężko cokolwiek sensownego powiedzieć.
Napisz więcej - ustawienia BIOS-u.

Powodzenia ;)
--Pozdrawiam

FALCON ## &[email protected]&gt

0

&gtNapisałeś zbyt mało informacji o ustawieniach!
&gtPrzede wszystkim dysk musi być widziany w BIOS-ie, dobrze ustawiony(zależny ustawienie od typu dysku).

Jak już pisałem w Biosie się nie orintuje, wciskałem jakieś Detect All Drives
ale nic się nie pokazało, no i przy starcie kompa pokazują się takie:
Detecting HDD primary master ... NONE i tak dalej ze wszystkimi

&gtPóźniej sprawdz w jakimś programie np. FDISK czy masz ustawioną partycje aktywną - jest to bardzo ważne.

Fdisk się nie uruchamia, wyświtla tylko komunikat nie ma dysków.

&gtNa końcu sprawdz czy masz nie uszkodzony Master Boot Record.
&gtAle z twych informacji - ciężko cokolwiek sensownego powiedzieć.
&gtNapisz więcej - ustawienia BIOS-u.

Jak już pisałem chyba tylko serwis pomoże :(--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

Widzę ze zielony jesteś. Ok.
Sprawdz jak masz ustawiony ten dysk. Jesli w komputerku jest tylko jeden to sprawa prosta - ma być ustawiona zworka na master, jeśli masz dwa dyski to jeden na master(startowy) drugi na slave. Albo obydwa na master ale na różnych taśmach (portach).
Jeśli nie masz opisu zworek - to pozostaje Ci metoda prób i błędów - zmieniasz uruchamiswz kompa bios szukasz dysku - jeśli jest to ok. jeśli nie to wyłączasz zmieniasz zworkę i dalej od nowa komp Bios itd. Aż do momentu kiedy znajdziesz to ustawienie.
Jak komp wystartuje i masz w Tabeli Disk Master - jakis dysk (powinien być pojemności takiej jakiej jest - mniej więcej) to dopiero wtedy odpalasz FDISK-a i w nim ustawiasz partycję aktywną.

Pozdrawiam--Pozdrawiam

FALCON ## &[email protected]&gt

0

Nie czytałem wszystkich psotów a i odpowiadać na pytanie nie chce mi sie ;) (za dużo pisania) więc powiem w skrócie

dysk C: albo nie ma plików tyupu IO.sys itp. albo ma boot failure :) przez wiruska lub przez windowsa.....

Ja bym radził przenieść jego dysk na twój komp i zdiagnozować go! :]

0

Ppodłącz inny dysk i sprawdź IDE bo mógł ci się uszkodzić. Opsz dokładniej podłączenie dysków.--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.

0

Dobra miałeś mnóstwo postów odpowiadających. Ja tylko dodam, że jak gość nie mógł zrestartować to niechy wyciąga wtyczkę z gniazdka :) (póki mam dostęp do zasilania to jeszcze JA żądzę nie komputer :D )
Jak nie mógł wyłączyć kompa to możliwe, że miał wira :( W takim wypadku może mieć już zepsuty BIOS lub płytę (jeżeli reset nie działa dalej to zobacz także, czy nie ma problemów z zasilaniem)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

------------Reklama-------------
Szukasz pomocy?
Najszybsza pomoc dostępna na IRC:
serwer: warszawa.ircnet.pl
sieć: POLNet
kanał: #4programmers.net lub #4programmers

0

Jak to wszystko zawodzi to może jest uszkodony master boot sector dysku c, zdarza się to jeżeli np.: urzywasz progrmu do wybierania systemów operacyjnych i go nieprawdłowo odinftalujesz,
może po prostu siałd ysk??[email protected]

JS, VBS, CSS, HTML, (PHP)

0

Witam!

Było już mnóstwo odpowiedzi na ten temat...błędy bywają czasami dokuczliwe :[ więc polecam na początek sprawy zdjąć obudowę, odłączyć wszystko i podłączyć jeszcze raz - solidnie i POPRAWNIE !!! u mnie glupi windows nie wykrywal cd-rom-u a okazalo sie ze i on i dyskietka BYŁY odlaczone od kompa :-)
Wiec sprawdz tez czy reset jest podlaczony :-)--Pracuję w Delphi
+---------------------------+
Pozdrawiam
GG: 4079188
[email protected]

0

Sprawdź, czy dysk wydaje jakieś dziwne dźwięki.
Też mam problem ze starym 1,2Gb. dyskiem.
Jag włączałem kompa, to twardy wydawał z siebie dxwiek przypominajacy kapniecie wody (plum).
Ostatnio po włączeniu też tak zrobił, ale nie raz, tylko ze 30 - w szczegóności, gdy próbuje cos z niego odczytac, albo zapisac...
Ten dźwięk to chyba ustawiająca się głowica....
Ja bym to zrobił tak jak rosjanie:
pieprznij dyskiem o podłoge (byle nie za mocno) :D ------------------------------------------------------------
The Delphi has you ...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1