Program do transmisji audio

0

Witam.

Poszukuję programu do transmisji audio. Nie żaden typu Skype, czy Shoutcast, tylko taki, że np. ja włączam u siebie serwer i ktoś inny łączy się bezpośrednio ze mną. Nie mogę nic takiego znaleźć... A zależy mi na dobrej jakości dźwięku i niskim pingu. Dlatego jeśli ktoś ma taki program, lub wie skąd ściągnąć, to prosiłbym aby tu napisał.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

0

a w czym Ci shoutcast nie odpowiada?

0

Przecież tam są opóźnienia rzędu 30 sekund, a mi są potrzebne mniejsze od 100ms, dlatego szukam programu - serwera i clienta - dzięki któremu inni będą mogli się połączyć bezpośrednio do mnie, a nie przez jakieś serwery shoutcasta...

0

No i będą opóźnienia. Albo coś w stylu SIP - ale to połączenie 1:1, albo w stylu shoutcast. Zresztą 100ms to nie osiągniesz i w skype, podejrzewam że będzie tam opóźnienie ~1 sekunda minimum.

Zresztą ci shoutcast niepotrzebny, wystarczy vlc

0

przecież możesz sobie to postawić U SIEBIE!!

0

Shoutcasta przecież stawia się na swoim komputerze, ale co z tego jak to idzie od ciebie, przez ich serwer i dopiero do odbiorców? Jak by było bezpośrednio to by nie było opóźnień 30 sekund.
Co to vlc - to jest niestety jednostronne. A mi chodzi o coś takiego, żeby np. 3 ludzi mogło komunikować się ze sobą na bieżącą, każdy z każdym, z tymże np. u mnie by stał serwer, a dwóch pozostałych podłączyło by się do mnie.

0
YoungProgrammer napisał(a)

Shoutcasta przecież stawia się na swoim komputerze, ale co z tego jak to idzie od ciebie, przez ich serwer i dopiero do odbiorców?
gdzieś ty to wyczytał?????

A mi chodzi o coś takiego, żeby np. 3 ludzi mogło komunikować się ze sobą na bieżącą, każdy z każdym, z tymże np. u mnie by stał serwer, a dwóch pozostałych podłączyło by się do mnie.
no to się zdecyduj o co ci chodzi bo co post to się okazuje, że coś innego. A co do pytania to wątpię abyś znalazł coś, co możesz postawić u siebie. Zobacz sobie np inSpeak albo TeamSpeak

0

Sprawdziłem tego InSpeaka - tam nawet nie ma ustawień jakości dźwięku.

Czy naprawdę nie istnieje prosty program typu:
(serwer): wpisuje ip, port, jakość dźwięku, włączam serwer,
(client): wpisuje ip, port, dołączam do serwera.
Wszystko. No, ew. trochę więcej opcji.
W InSpeak'u musiałem się rejestrować żeby uruchomić program, i tu już jeden minus. Poza tym jest tam milion niepotrzebnych ustawień. Potrzebny mi zwykły program, taki jak napisałem parę linijek wyżej. Nikt takiego nie zna/nie ma?

0

Ventrilo ?

0

O właśnie, znam ten program, ale całkiem o nim zapomniałem. Niestety, sprawdziłem go i opóźnienia w LANie około 0,5 sekundy. A ping na poziomie 3ms (sprawdzałem przez Start --> Uruchom... --> cmd --> ping adres_ip)...

0

ja [CIACH!] - to se kupcie karty w playu i dzwońcie do siebie...

0

To ma być po to, żebyśmy mogli sobie pograć - np. kumpel na gitarze basowej a ja na elektryku, więc opóźnienia musiały by być jak najmniejsze...

0

to może być dla Ciebie szok, ale... możecie się spotkać "w realu"

0

Jak do grania na żywo to 100 ms będzie nadal dużo za dużo.

0

Wiesz, że te opóźnienia są bo:

  1. łącza są niskiej przepustowości, więc nie da się przesłać wystarczająco szybko danych
  2. im większa jakość, tym więcej danych trzeba przesłać, więc problem #1 się pogłębia
  3. niektóre programy mają dauna i nie potrafią poprawnie tego zoptymalizować
    Suma sumarum kijem wisły nie zawrócisz, jakbyś miał do nich łącze 100Mbps albo 1Gbps (i oni do ciebie też), wydajną kartę sieciową i modem obsługującą tak duże przepustowości i wszyscy mielibyście mocne kompy to może 100ms dałoby się uzyskać, ale łącza 100Mbps se do domu nie podłączysz ot tako.

Rozwiązanie? Urządzić sobie studio w realu i tam sobie grać. U nas w Białym grupka ludzi nawet piwnicę pod gazownią wynajęła i tam się urządzili, żeby sobie o tako pograć.
Problem solved? Solved.

0

Dzięki za odpowiedzi. Takie coś jednak nie ma sensu, testowałem kilka programów i na każdym opóźnienia spore były.

Dzięki i pozdrawiam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1