Komenda cmd w Windows 7

0

Cześć może ktoś pomorze chodzi mi o to ze jak chce wejść na pulpit przez wiersz poleceń to pokazuje ze nie ma pliku
a wiem ze jest w końcu wiem dla czego bo jest pod nazwą Desktop czy da się to jakoś naprawić z tymi nazwami w Win7???
Zamiast wpisywać C:\Users\Desktop zeby było C:\Users\Pulpit.

0

Po co ?
Desktop - 7 liter
Pulpit - 6 liter
Chcesz zaoszczędzić ?

0

POMORZE? A nie Kujawy albo Warmia? Zamiast zajmować się głupotami bierz się za słownik ortograficzny...

0

Tu nie ma co naprawiać - ten katalog nazywa się po prostu Desktop. A to, że widzisz w Eksploratorze nazwę "Pulpit" to tylko dlatego, że masz zlokalizowany system.
Teoretycznie da się przenieść Pulpit z katalogu C:\Users\<whatever>\Desktop do C:\Users\<whatever>\Pulpit, ale będzie z tym trochę zabawy.

0

Życie byłoby prostsze gdyby Windows był bardziej user friendly. Dlaczego np. nie można otworzyć konsoli w innym katalogu niż katalog domowy?

0

No i jest user friendly bo nie ma zadnych angielskich słowek nigdzie. Pomimo ze katalog nazywa się Desktop, to widzisz Pulpit. A konsola? Konsola z zasady nie jest user firendly (zreszta, cmd konsola nazwac chyba nie mozna, power shell to jest już coś) i kto chce, ten wie o co chodzi i jakie są nazwy katalogów naprawdę.

0

Zmienna środowiskowa %USERPROFILE% zaprowadzi cię do twojego katalogu domowego. Pamiętaj że możesz też stworzyć swoją np. %USERDESKTOP%. Wiersz poleceń możesz uruchamiać w katalogu w jakim chcesz. Wystarczy utworzyć skrót na pulpicie i zmienić jego właściwości "Rozpocznij w" na ścieżkę jaką chcesz.

0

Mam wrażenie, że ksiądz o trupie, a organista o dupie. Windows nie jest user friendly, bo jeśli jest mi potrzebne okno cmd w katalogu bardzo odległym od katalogu domowego, to dostane odcisków na palcach od wpisywania poleceń cd. (TC potrafi otworzyć okno cmd w katalogu bieżącym, Explorator tez powinien umieć).

0

Nie, Windows nie jest nie user-friendly tylko ty jesteś głupi.

Shift+prawy w katalogu, w którym chcesz otworzyć konsolę i z menu wybierasz "otwórz okno polecenia tutaj". Ew. otwierasz konsolkę, wpisujesz "cd " i przeciągasz katalog, co sprawi, że skopiuje się całą ścieżka.

0

Shift+prawy w katalogu, w którym chcesz otworzyć konsolę i z menu wybierasz "otwórz okno polecenia tutaj".

W XP tego nie ma, jeszcze dwadzieścia lat rozwoju Windows i wszystkie niedoróbki zostaną naprawione.

0
bo napisał(a)

Shift+prawy w katalogu, w którym chcesz otworzyć konsolę i z menu wybierasz "otwórz okno polecenia tutaj".

W XP tego nie ma, jeszcze dwadzieścia lat rozwoju Windows i wszystkie niedoróbki zostaną naprawione.

w XP jest jak najbardziej i to jeszcze bliżej
po prostu klikasz prawym na folder i wybierasz "Wiersz polecenia"

Haters gonna hate!

0

Widocznie mam wybrakowaną wersje systemu, u mnie nie ma tej opcji.

0

to stwórz sobie plik .reg i dodaj do rejestru:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\cmd]
@="@%SystemRoot%\\system32\\shell32.dll,-22022"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\cmd\command]
@=hex(2):63,00,6d,00,64,00,2e,00,65,00,78,00,65,00,20,00,2f,00,6b,00,20,00,63,\
  00,64,00,20,00,22,00,25,00,4c,00,22,00,00,00

poza tym, bez przesady - tak często używasz konsoli? Po co? Chyba coś robisz źle

co do pytania z pierwszego posta - możesz sobie zrobić dowiązanie symboliczne i będziesz mógł wchodzić przez ścieżkę Pulpit
zdaje się:

mklink /D C:\Users\Pulpit C:\Users\Desktop

pewny nie jestem, bo siedzę teraz na XP

0

A to nie szybciej wyświetlić pulpit gdy zjedziemy mysią na max width i max top screena?

0

Też jestem głupi, bo nie wiedziałem o tym Shift + PPM. Zresztą nigdy nie potrzebowałem, po prostu któryś dodatek do VS dodaje mi taką opcję do menu kontekstowego, tylko że odpala CMD z VS. ;P
Anyway wpis do rejestru zawsze można dodać, jeśli ma to nam coś ułatwić. No i kto korzysta z 10letniego systemu?!

I nie wiem też, kto trzyma dane użytkownika w domyślnych katalogach na C. Podstawowa zasada higieny w pracy z komputerem to trzymanie danych na innych partycjach niż system.

0

Też nie wiedziałem o tej możliwości otworzenia konsoli z Shiftem. Trzeba przyznać że bardzo przydatna funkcja (jak dla mnie) - w końcu to dużo szybsze niż otwierać okno konsoli i zmieniać ścieżkę za pomocą cd

0
somekind napisał(a)

Anyway wpis do rejestru zawsze można dodać, jeśli ma to nam coś ułatwić. No i kto korzysta z 10letniego systemu?!

Wiesz, u mnie te okienka UAC zanim załaduje się piękna przezroczystość, tworzą jakieś 2 sekundy totalnego laga. Już pomijam to że większość programów trzeba odpalać z prawami admina, bo microsoft nagle po latach se wymyślił żeby zabronić aplikacji zapisywania w jej własnym folderze w Program Files -.- Jak już odpalę program z prawami admina, to może sobie zrobić co chce pod pretekstem zmiany pliku w program files, więc generalnie wracamy do punktu wyjścia.

0

Wiesz, u mnie te okienka UAC zanim załaduje się piękna przezroczystość, tworzą jakieś 2 sekundy totalnego laga.

To wynika z zupełnie innej przyczyny. Ta przeźroczystość, tło, to zwyczajny przyciemniony screenshot z pulpitu w momencie uruchomienia danej aplikacji. System przechodzi wtedy na inne, tzw. window station, chronione, tak, by mieć pewność, że z poziomu naszego pulpitu żadna aplikacja nie będzie mogła złapać uchwytu okienka z hasłem (można wyłączyć ten feature, wtedy okienko pojawi się szybciej, ale nic wtedy nie broni cię przed aplikacją, która sama kliknie "ok"). A resztę skwitował somekind. Dla mnie UAC w obecnej postaci to najlepszy kompromis jaki można było uzyskać pomiędzy bezpieczeństwem, a wygodą. A, że zdecydowana większość użytkowników jest przyzwyczajona do ZEROWEGO bezpieczeństwa to przecież UAC można wyłączyć.

0
Rev.pl napisał(a)

Wiesz, u mnie te okienka UAC zanim załaduje się piękna przezroczystość, tworzą jakieś 2 sekundy totalnego laga.

To wynika z zupełnie innej przyczyny. Ta przeźroczystość, tło, to zwyczajny przyciemniony screenshot z pulpitu w momencie uruchomienia danej aplikacji. System przechodzi wtedy na inne, tzw. window station, chronione, tak, by mieć pewność, że z poziomu naszego pulpitu żadna aplikacja nie będzie mogła złapać uchwytu okienka z hasłem (można wyłączyć ten feature, wtedy okienko pojawi się szybciej, ale nic wtedy nie broni cię przed aplikacją, która sama kliknie "ok"). A resztę skwitował somekind. Dla mnie UAC w obecnej postaci to najlepszy kompromis jaki można było uzyskać pomiędzy bezpieczeństwem, a wygodą. A, że zdecydowana większość użytkowników jest przyzwyczajona do ZEROWEGO bezpieczeństwa to przecież UAC można wyłączyć.

Imo dla mnie UAC to zerowe bezpieczeństwo, odpalę instalkę ze zbindowanym czymś, dam jej prawa admina, dołączony wirus odziedziczy je kaskadowo i papa, tyle na temat bezpieczeństwa.

1

Jak ściągniesz system z torrenta z jakimś syfem to też Ci nic nie pomoże. Żaden system Cię nie uchroni jak sam będziesz się zgadzał na instalację jakichś syfów.

0

Tu nie ma co naprawiać - ten katalog nazywa się po prostu Desktop. A to, że widzisz w Eksploratorze nazwę "Pulpit" to tylko dlatego, że masz zlokalizowany system.
W XP i wcześniejszych katalog nazywał się Desktop w angielskiej wersji, a Pulpit w polskiej. Ale, w wersji angielskiej ale spolszczonej (zainstalowany pakiet MUI) fizycznie pozostaje Desktop, mimo że pulpit nazywa się Pulpit (ale jeśli wejdziemy do C:\Documents and Settings\user to zobaczymy Desktop). Nie można więc polegać na tym, czy to będzie Pulpit, Desktop, czy デスクトップ.

0
Azarien napisał(a)

W XP i wcześniejszych katalog nazywał się Desktop w angielskiej wersji, a Pulpit w polskiej.

Efektem tego była jedna wielka kupa. Upośledzeni programiści (vel pojebani debile) z USA pisali swoje programy, które uparcie po instalacji tworzyły skróty w nieistniejącym katalogu "Desktop" zamiast w tym zależnym od języka systemu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1