Laptop dla studenta-programisty

0

Witam.
Właśnie rozpoczynam studia, kierunek informatyka, później specjalizacja związana z programowaniem. Czy mógłby mi ktoś doradzić, który laptop wybrać? Cena za jaką mogę kupić sprzęt to ok 2-2.5 tys. zł. Na co dzień korzystam z linuksa(Fedora) i myślę że ten system razem z Windows 7 będę instalować na laptopie. Czy ktoś ma jakieś propozycje pasujące do moich wymagań? A może za mało powiedziałem(jeśli tak, to co jeszcze podać)?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

0

Mógłbyś podać, jakie programy piszesz.
Np: gry, systemy-operacyjne, itp. itd.
I czy chcesz na nim grać w jakieś gierki ?
A tak btw.mój laptopik kosztował nie całe 2 kawałki, i mam go już chyba z 3 lata.

0

Na twoim miejscu po prostu szukał bym jakiegoś który trzyma w miarę długo na baterii, ma ze 4GB ram i najlepiej z matową matrycą...
tyle ;)

0

co do programów, to piszę raczej aplikacje webowe(AJAX ASP PHP) no i zadania algorytmiczne. co do gier, to wiadomo, że czasem w coś sie pogra ale nie jest to priorytet.
Zulowski, a jakies konkretne propozycje? albo chociaż firmy. osobiście jestem zdecydowany na jedną z trzech: HP, DELL, Lenovo

0

Student-programista. Abstrakcja i jakośczasowa już konfabulacja chłopie.
Jak już to student-begin_end; i to wszystko.
BTW: Laptopy HP polecam, Lenovo odradzam. Dell też dobry, ale HP to jst OK.
Po dwóch latach programowania mi się znudził, więc polecam HP.

0

hmm, programuję już od ładnych paru lat, więc oprócz begin end coś tam chyba jeszcze umiem. No a poza tym staram się myśleć przyszłościowo(mam nadzieje kończyć z powodzeniem kolejne semestry). A jakiś konkretny HP polecasz?

0

Osobiście też używam HP dv4-1275, studiuję informatykę 4 rok, właściwie, to za miesiąc pewnie 5 ;p

0

znalazłem coś takiego:
http://www.agito.pl/laptopy/lenovo-ideapad-g550a-59-026280.0.360369.html?cid=2811
chyba wszystko ok, oprócz tego, że matryca się błyszczy. Ale czy to aż taki duży problem? prosiłbym też o opinie na temat samego laptopa/jego parametrów

0

IMO jest w porzadku

co do opinii itd..
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=37350
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=165555
itd.. to tylko pierwsza strona.. użyj szukaj bo było już sporo tematów w ciagu chociażby ostatniego półrocza a wiele w tych granicach cenowych sie nie zmieniło

0

hmm, teraz został mi wybór między dwoma.
http://www.centrumpromocji.pl/lenovo-notebook-lenovo-ideapad-y550-p-26662.html
http://www.agito.pl/laptopy/lenovo-ideapad-g550a-59-026280.0.360369.html?cid=2811
Który z was jest bardziej adekwatny do ceny? i który wy wybralibyście?
i czy błyszcząca matryca ma aż tak duży wpływ na wygodę pracy?
Z góry dzięki za odpowiedź

0
program_ista napisał(a)

i czy błyszcząca matryca ma aż tak duży wpływ na wygodę pracy?

Mówiłem Ci poszukaj... 5sek..
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=163164
i inne... ale to możesz sam, poza tym sporo info jest tez TU

a kompy dałeś dwa różne więc ciężko porównać, lepszy oczywiście jest ten droższy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1