Który laptop wybrać

0

Witam uprzejmie, mam taki oto dylemat.

Lapek 1

  • proc : Core 2 Duo 7450
  • grafika : GeForce GT 240M 1024MB

Lapek 2

  • proc : i5 i5-430M
  • grafika : ATI Radeon 545V 1024MB

Podstawowe pytanie to pewnie do czego ma mi służyć komp. Otóż na pewno do programowania, tworzenia stron, tworzenia i cięcia grafiki (głównie Photoshop). Przede wszystkim filmy i muzyka. Chociaż jak każdy mam czasami ochotę w coś pograć np. Starcraft II ew. coś w stylu Quake (tylko nowsze ;p)

Co powinienem wybrać ? Laptopa z gorszym procem (Core 2 Duo) ale za to z lepszą grafiką (GT240MB ma ponad 2000 punktów więcej w 3DMarku 2006 - tylko takie info znalazłem).
Czy też może moim zdaniem lepszy proc (i5 - nowsza architektura, turbo boost) ale za to gorszą grafikę (ATI 545V) ??

0

Procesor i grafika to nie jedyne cechy laptopa.
Dla mnie ważniejsze są wygoda klawiatury – żeby home/end/pgdn/pgup były z boku a nie u góry, żeby istniał insert i prawy ctrl; jakie wymiary i rozdzielczość ma matryca i żeby nie była to 16:9 (za nisko w pionie); gdzie ma rozmieszczone porty USB (mają być z tyłu i po lewej. po prawej stronie się nie liczą – tam mam rękę z myszką i będzie to przeszkadzać). Słowem: ergonomia.

0

Ja jakieś pół roku temu kupiłem do pracy DELLa 1764, z prockiem i5 i jakimś tam radeonem (poszukaj w necie), i muszę przyznać że jestem zdecydowanie zadowolony. Eclipsy, jbossy śmigają aż miło, a i jak zainstalowałem Risen (grę) to też na max detalach nie cięła.
Ale to co mówi Azarien jest bardzo ważne, istotna jest klawiatura i matryca, chyba że zakładasz ze zawsze i tak będziesz miał 2 zewnętrzne monitory podłączone a lapek zakmnięty ;p.

0
LukaStrz napisał(a)

chyba że zakładasz ze zawsze i tak będziesz miał 2 zewnętrzne monitory podłączone a lapek zakmnięty ;p.
to wtedy szkoda przepłacać na laptopa, stacjonarny będzie i tańszy i wygodniejszy...

0

HPki z tego co slyszalem dosc czesto sie psuja... Jak gadalem z gosciem w serwisie to mowil, ze najczesciej przychodza do nich wlasnie HP i Acery. O Acerach powiedzial jeszcze, ze mial 2 i wszystko bylo z nimi ok dopoki... nie zaczal ich ze soba gdzies czesto wozic :| Takie troche "stacjonarne laptopy" ;)
Ja mam takiego Della - http://allegro.pl/dell-studio-1555-p8600-4gb-500gb-dvd-rw-i1213468292.html od pol roku i jak na razie sprawuje sie bardzo dobrze. Dosc dlugo(jak na te parametry) trzyma na baterii - jak pisze sprawko na uczelni(openoffice + opera/ff + ew gg) to w zrownowazonym trybie wytrzymuje 3-4 godziny. W gry za duzo nie gram, ostatnio tylko troche w assasin creeda 1 gralem i wszystko chodzilo ok, nic nie przycinalo, chociaz musze przyznac, ze nie gralem na najwyzszych detalach - zostawilem wszystko tak jak bylo, bez zmieniania.
Troche mnie wkurza blyszczaca matryca - jakies zrodlo swiatla za plecami i juz trzeba kombinowac jak lapka ustawic, zeby odbicie swiatla w ekranie nie dawalo po oczach :/ Na poczatku myslalem, ze propocje ekranu moga byc problemem, ale wystarczylo przerzucic pasek start na prawa strone i jest ok. Samo ulozenie paska jest nawet lepsze niz standardowe - na dole.
Na co warto zwrocic uwage? Tak jak wspomniano - ekran i klawiatura! O ekranie juz napisalem - mozna sie przyzwyczaic do 16:9, ale chyba jednak wolalbym 4:3. Napisales, ze lapka bedziesz uzywal miedzy innymi do ciecia grafiki w ps'ie - jezeli masz taka mozliwosc to sprawdz u kogos jak wyglada ps na ekranie 16:9 i czy jest to dla Ciebie wygodne. Ja troche sie bawilem w 3ds max'ie i dopoki nie przerzucilem paska start na prawa strone to uzywanie max'a bylo... po prostu niewygodne - wiekszosc miejsca w pionie zajmowaly rozne paski itp itd. Niby mozna je poprzesuwac na boki, ale.... i tak nie jest to jakies super rozwiazanie.
Do klawiatury natomiast nie dalem rady sie przyzwyczaic - brak klawiatury numerycznej i pare innych wad(glownie chyba niezbyt korzystne ustawienie lapka na biurku - inaczej niestety nie da rady :/) spowodowalo, ze kupilem jakas tania klawiature pod USB co rozwiazalo problem.
Oprocz tego wazne potrafia byc rzeczy o ktorych nie pomyslisz dopoki nie okaza sie problemem - u mnie np nie da sie wlozyc plyty do napedu jezeli podepniesz cos duzego(jakas mp3 czy cos takiego) pod usb z prawej strony.. Niby mozna podpiac to cos z lewej, ale wtedy blokuje drugi port :/ A no i jeszcze... touchpad jest strasznie szorstki :-D Teraz juz sie troche przyzwyczailem, a poza tym glownie uzywam myszki, ale wczesniej strasznie mnie to wkurzalo - chwila uzywania touchpada i juz mnie polaly palce ;)

0

wybierz moze cos z lenovo albo ibm. dwie najlepsze firmy produkujace laptopy (wg.mnie)

0
dethim napisał(a)

wybierz moze cos z lenovo albo ibm. dwie najlepsze firmy produkujace laptopy (wg.mnie)

ale to właśnie lenovo produkowało lapki dla ibm a teraz wydaje je pod własną marką. lapków z logo ibm już nie ma ;) jest tylko lenovo
btw również gorąco je polecam

0

Zanim cokolwiek kupisz, obadaj osiągi procków i grafik w laptopie.

http://www.notebookcheck.pl/Porady.1010.0.html

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1