Nokia do 600zł

0

@dzek69 - PowerMp3 to shit, tylko nakładka na nokiową otwarzarkę, nawet korektora własnego nie ma. Do tego wygląda jak kupa, niezależnie od skórek, a po wybraniu którejś z kolei (doinstalowanej) program się wywalił - nawet ponowa instalacja nie pomogła bo i tak pamiętał tą błędną skórkę. Wypróbuj TTPod-a to zmienisz zdanie ;)

0

Ryba mi czy nakładka czy nie - ilość opcji była niesamowita. Wyglądał ok przy jakiejśtam skórce, która była razem z instalką. Były tylko problemy z trybem panoramicznym - czarny ekran :/ Ale portretowy ok. TTPoda spróbowałbym gdyby nie to, że jestem uzależniony od last.fm i moich scrobbli :P a tylko natywny nokiowy działa z Mobblerem (scrobbler last.fm dla symbiana)

0
othello napisał(a)
  • odtwarzarka muzy. No cóż, nokiowa jest c****, to nie jest tajemnica.

Dla mnie było, bo w poprzednim telefonie, który kupiłem prawie 3 lata temu była porządna. Nie spodziewałem się cofania w rozwoju.

Mi akurat nie potrzeba żadnych "zewnętrznych przyciskow" więc nie wiem o co z tym chodzi

O przyciski "muzyczne" na obudowie telefonu, jak tutaj: http://www.mgsm.pl/pl/katalog/nokia/5310/. Wygodniejsze niż klikanie po ekranie i zawsze dostępne.

W końcu to ma być "Xpress Music". A z takim gównianym odtwarzaczem i bez tych przycisków nie jest ani xpress ani music.

  • klawiatura ekranowa. Nie wiem jak jest w 5800, ale u mnie w pionie jest odpowiednik klawiatury tradycyjnej (czyli po 3 litery pod jednym klawiszem lub T9), znaki specjalne to oddzielny ekran, przełączanie na numeryczną lub odpowiednik tradycyjnej. Natomiast w poziomie klawiatura A-Z podzielona na ekrany: pierwszy klawiatura qwerty i znaki: `!ąę, drugi numeryczna i znaki specjalne. Do tego dochodzą 3 ekrany ze znakami diaktrycznymi ze wszytkich języków (również polski). Dodatkowo jest pismo ręczne, ale to zawracanie d**y tak naprawdę.

Tak samo jest tutaj. To akurat nie problem.

  • dodawanie słow do T9 - mogę otworzyć edytor kiedy chcę i dodać nowe słowo (przycisk opcji->przewidywanie tekstu->wstaw słowo)

Też mogę. Ale w tym edytorze nie mam żadnego przycisku do sterowania kursorem, co jest niewygodne.

Co do reszty... dla mnie to żadne wady, żadnych konwersacji ani tym podobnych dupereli jakoś nie potrzebuję, jak dla mnie to dziecinne. Wystarcza mi to co jest: grupowanie po: czasie otrzymania (dzisiaj, wczoraj, dodatkowo po 3 dni wstecz - po nazwie dni tygodnia, starsze), nadawcy, temacie lub typie wiadomości (mms lub sms). Po co więcej?

SMSy pisze się do kogoś, potem ten ktoś odpisuje, Ty piszesz znowu, itd. To jest dialog. Dlaczego zatem nie wyświetlać go jako dialogu? Tak jak robią to komunikatory internetowe czy klienty poczty email? To jest przecież wygodne! Widać co i kto kiedy napisał, nie zgubi się kontekstu, itd. Fajnie, że można grupować po dacie wysłania wiadomości. Ale czemu nie można po odbiorcy? To chyba ważniejsze.
Poza tym to staje się standardem, coraz więcej nowych telefonów ma takie funkcje. Nokia jak widać woli być 200 lat za murzynami.

"Ulubiony adresat" ? A po cholerę? Otwierasz listę kontaktów, masz checkboxy do kogo chcesz wysłać wiadomośc, lub wpisujesz ręcznie numer/numery. Czego jeszcze chcesz?

Ale czemu taki ton? :|
Chcę wygody. Piszę do 5 czy 10 osób, nie do 300. Dlaczego mam przewijać całą listę, skoro mógłbym wybierać spośród kliku najczęściej używanych kontaktów?

Fakt, nie można dodać adresata z listy ostatnio wybieranych numerów, ale możesz otworzyć listę ostatnio wybieranych i z jej poziomu wysłać smsa.

Ale ja nie chcę wysyłać do wybieranych numerów tylko do ostatnich adresatów. To na serio nie są takie same listy.

dzek69 napisał(a)

coo? u mnie znika ostatnio odtwarzany utwór po crashu/killnięciu playera, bądź restarcie telefonu..
Opcje -> idź do teraz odtw.

A także po zainstalowaniu jakiejś aplikacji. No i po jakimś tam czasie nieużywania go. No i trzeba wchodzić do jakichś opcji. A w 5310 zawsze był na wierzchu, do tego nawet po restarcie telefonu i wciśnięciu play odtwarzał piosenkę tam, gdzie się go spauzowało. Jest różnica.

Poradziłem sobie trochę instalując Power MP3. Jest wygodniejszy niż TTPod, bo nie trzeba rysika, żeby go obsługiwać. I otwierając listę wykonawcy widzę listę jego albumów, a w tamtym jest lista piosenek, która jest dla mnie nieużywalna (preferuję słuchanie całych albumów).

nie rozumiem przykladu.. napisz jaśniej, najlepiej jedno pod drugim

Kontakty układają się np. tak:
Andrzej
.Antoni
Bernard
!Bufon
.Cycki
Czeczylia

Mnie uczyli innego alfabetu, nie wiem też jak to przestawić.

szkoda, że jeszcze pl języka nie ma..

No właśnie, znalazłem gdzieś w necie Twój słownik :) , ale to nadal nie to...
Poza tym to takie trochę dziwne w obsłudze - klawiatura ułożona jak do pisania dwoma rękoma, a maże się po ekranie jednym palcem. ;)
A w ogóle planowana jest polska wersja Swype? Bo w necie widzę sprzeczne informacje...

wygląda na to, że to ten.

Tylko do niego trzeba złamanego softu. A nie chcę się w to bawić tylko po to, żeby stwierdzić, że to jednak jest c****.
Zainstalowałem sobie coś takiego jak ThreadSMS - bardzo fajny, co prawda nie da się w nim wyłączyć emotek, ale okazało się, że nie obsługuje uproszczonego kodowania znaków, co go dyskwalifikuje. :|
Zatem mam pytani, co do tych Conversations:

  1. Czy obsługują uproszczone kodowanie znaków?
  2. Czy pozwalają wyłączać wyświetlanie emotek?
  3. Czy można skonfigurować liczbę ładowanych wiadomości?
  4. Czy są białe/czarne listy kontaktów, których aplikacja ma nie obsługiwać?
0

A w 5310 zawsze był na wierzchu, do tego nawet po restarcie telefonu i wciśnięciu play odtwarzał piosenkę tam, gdzie się go spauzowało. Jest różnica.
żadna z dwóch 5310 które miałem tak nie robiła.. po restarcie ginęła ta informacja.. no i to przeszukiwanie mp3 co restart..

Mnie uczyli innego alfabetu, nie wiem też jak to przestawić.
no czyli pomijajac te znaki wszystko jest ok :P hmm, nie sądzę zeby sie dalo przestawić. chcieli zrobic wygodny feature ale im nie wyszlo

No właśnie, znalazłem gdzieś w necie Twój słownik , ale to nadal nie to...
mogę Ci podesłać nowszą wersję mojego - po tym miesiącu używania słowa są o wiele lepiej zbalansowane. tam były prawie świeżo po imporcie.

Poza tym to takie trochę dziwne w obsłudze - klawiatura ułożona jak do pisania dwoma rękoma, a maże się po ekranie jednym palcem.
jak do wszystkiego - trzeba się przyzwyczaić - ale bardzo fajna rzecz. informacja: jak swype Ci powoli działa to przełącz w tryb portretowy i upewnij się że na portretowym wybrana klawiatura to NIE swype tylko jakaś domyślna - wtedy w landscape chodzi płynnie. (musze im to zglosic)

A w ogóle planowana jest polska wersja Swype?
owszem. wiem, że nokia kupiła sobie prawa do swype, tak jak wiele innych marek - po to właśnie, żeby taka klawiatura za jakiś czas mogła być domyślna. autorzy swype dla nokii na tym forum piszą, że języki będą. zresztą spróbują zignorować polski jak tam polski topik ma tyle odwiedzin, odpowiedzi i kliknięcia w ten przycisk ze ty tez to chcesz :P
Zatem mam pytani, co do tych Conversations:

  1. tak
  2. tak
  3. nie
  4. nie

przy 3 uwaga - uzywajac normalnej klawiatury gdy chcesz pisac wiadomosc gdy reszta sie jeszcze laduje - po wejsciu w menu wstawiania znaków - przestaje w nim dzialac klikanie w symbole dopoki nie zaladuje sie cala reszta.. przy swype jest ok.

0
dzek69 napisał(a)

żadna z dwóch 5310 które miałem tak nie robiła.. po restarcie ginęła ta informacja.. no i to przeszukiwanie mp3 co restart..

No u mnie tak się nie dzieje. Może po prostu w którejś wersji softu to poprawili.

podesłać nowszą wersję mojego - po tym miesiącu używania słowa są o wiele lepiej zbalansowane. tam były prawie świeżo po imporcie.

A nie da się ich jakoś zbalansować programowo? W ogóle nie da się jakoś tego słownika edytować z zewnątrz? Bo ja rozumiem, że to co zrobiłeś, to efekt normalnego użytkowania telefonu.

A jeszcze co do pamięci - po zabiciu wszystkich aplikacji JbakTaskMan pokazuje mi, że mam wolne ok 43,5 ze 120,3 MB. To chyba niewiele...

Spróbuję zatem poszukać dobrego tutoriala i zainstalować ten alternatywny soft. Mam nadzieję, że niczego nie zepsuję. W przeciwnym wypadku będę zły. ;P

0

A nie da się ich jakoś zbalansować programowo? W ogóle nie da się jakoś tego słownika edytować z zewnątrz? Bo ja rozumiem, że to co zrobiłeś, to efekt normalnego użytkowania telefonu.

zbalansowane - w sensie, ze zostały te faktycznie używane.. Ja importowałem w/g listy najczęściej używanych słów (aż przekroczyłem limit słów i stare zaczęły znikać) a potem pisałem z tydzień ręcznie - żeby te najczęściej używane, ale nie w książkach tylko w sms wyrzuciły te książkowe też..

Edytować się nie da. Podmienić słownika z Androida (oni już mają po polsku, ale podobno Skype ssie na Androidzie) nie wolno - bo error i do widzenia.

Ja przy Playerze MP3, Mobblerze, jakimś popupie Swype, MobiXplorerze (którym sprawdzałem RAM), Pasjansie, Konwersacjach miałem 27MB, po zamknięciu co się dało - 38MB. Po restarcie - 56,9 MB.

Ja uśmierciłem swój telefon 3 razy zanim zainstalowałem poprawnie hackowany soft ;)

edit:
Jak byś testował hack z podkręcaniem procka to daj znać czy telefon po tym żyje ;p teoretycznie niegroźny (poczytaj dokładnie co robi) ale do tego to już jestem nieufny

PS. Nie ma tutaj PMów to Ci tu napiszę:
www.somekind.pl nie bangla (przekierowanie do http://www.software.somekind.pl/ i błąd Nie Można Odnaleźć Serwera)

0

ThreadSMS jest fajny... ale dlaczego nie można usunąć całego czata? Mam teraz 800 wiadomości i 10 czatów przykładowo. I co, muszę usuwać po 1 wiadomości? Gdyby nie to, ten program mógłby zastąpić domyślna aplikację do smsów, a tak to kicha...

P.S. Przecież grupowanie po odbiorcy (czyli od kogo) jest i w domyślnej aplikacji...

0

kompletowanie wyslane/odebrane jest jednak fajniejsze :P
zawsze cale rozmowy (albo wiadomosci starsze niz X dni) mozna usuwac z menedzera sms ja polecam tego http://symbianwave.com/product.php?id=mmm_s60 (filtrowanie na bieżąco [nie uzywalem] - filtrowanie istniejacych, reguły do ustawienia sa bardzo szczegolowe). napisany jeszcze dla systemow v3, ale dziala ok. niestety platny (nie, cracka w necie nie ma) - ale najlepszy - cala reszta to bieda taka ze szkoda instalowac.. a ich aplikacja do konwersacji jest beznadziejna. i tez platna.

0

Tak przypadkiem tu wróciłem, to się jeszcze wypowiem.
Część ewidentnych wad można zlikwidować instalując niefirmowy soft, co niekoniecznie jest łatwe, nie każdy też pozwoli się zainstalować - może to zależy od serii, egzemplarza, a może od pogody - nikt tego nie wie. Z częścią nie da się nic zrobić, trzeba niestety przywyknąć. :(
Zauważam taką tendencję, że dodają do telefonów nowe bajery - duże dotykowe wyświetlacze, WiFi, GPS - wszystko to fajne, ale jednocześnie olewają podstawowe funkcjonalności, zmniejszają ich używalność.

Największą jednak patologią Nokii 5800 jest fakt, że można mieć podłączone słuchawki i jednocześnie dźwięk będzie leciał przez głośniki. Za to przy podłączaniu słuchawek telefon pyta o to, czy faktycznie chcemy je podłączyć. Jakiś cymbał wpadł najwidoczniej na idiotyczny pomysł programowego robienia tego, co od dziesiątek lat, w różnego typu urządzeniach realizowane było sprzętowo, było dobre i sprawdzone. Nic tylko kopać po jajach i patrzeć czy równo puchną za taki przebłysk geniuszu.

0

Hehe też nad tym sie zastanawiam. Po podłączeniu słuchawek są opcje:

  • słuchawki
  • wyjście liniowe
  • stojak muzyczny

Za cholerę nie mogę dojść, czym różni się opcja "słuchawki" od opcji"wyjście liniowe", bo nieważne którą wybrać, słuchawki grają tak samo i dokładnie taki sam sygnał idzie na wyjście. Natomiast "stojak muzyczny" jest wtedy, gdy grają na raz słuchawki i głośnik, ale cóż to jest ten "stojak muzyczny" to tak naprawdę nie wiem.

0

@othello - ustaw głośność (w odtwarzaczu w tel) na minimum i spróbuj (na czymś typu: wieża) najpierw słuchawki, potem wyjście liniowe - jest różnica :P nie wiem co grzyba tak - ale różnica jest. Ze stojakiem nie pomiętam ocb. Stojak muzyczny to taki zewnętrzny głośnik. Ja mam jeszcze opcję "zestaw słuchawkowy". No i po podłączeniu zestawu słuchawkowego - wykrywa się on samoczynnie - telefon nie pyta o nic.

0

Możliwe, że telefon posiada dwa wzmacniacze - jeden lepszej jakości na słuchawki, drugi głośniejszy na głośniki (i wyjście liniowe). Dlatego software pyta o to, co podłączyliśmy. Ale to jest potrzebne jak dziura w moście, telefon ma odtwarzać dźwięk wyłącznie przez słuchawki, nie na zewnątrz!
Nokia 5510 (która ma chyba 10 lat) sama wiedziała, co podłączyliśmy, bez żadnych debilnych pytań.

0

jak już wybierzesz co to podpiąłeś - to gra tylko na tamtym podłączonym czymś, czyż nie? mi też się wybitnie nie podoba, że w 6230i po odłączeniu słuchawek muzyka się pauzowała, za to w 5310 (moja poprzednia) leciała dalej - i tak samo w 5800. Trochę ostatnio szaleją z usability, Symbian jako system coś leży, .. i teraz ciekawe co na to Nokia. Ale myślę, że się ogarną tam, bo jak im wykresiki w dół pójdą, to będą musieli się poprawić..
ale i tak uważam, że taki telefon (teraz za 400zł) to warto brać :P

0

Wyjście liniowe w gruncie rzeczy oznacza to, że dźwięk nie jest poddawany ustawieniom żadnego korektora (i programowego i sprzętowemu podrasowaniu). Służy po to, by podłączyć telefon do własnego systemu audio, ludzie czasem korzystają z zewnętrznych wzmacniaczy słuchawkowych.
A opcję automatycznej pauzy przy odłączeniu słuchawek bardzo lubię, mój stary Samsung tego nie miał; nie wiem co fajnego jest w przypadkowym odłączeniu słuchawek po za domem i zmuszeniu każdego wokół do słuchania twojej muzyki.

0

Ale że co? Wyjście liniowe u mnie przynajmniej działa tak samo jak słuchawki. Tak samo jest dźwięk z korektorem (jezeli korektor w odwarzaczu jest włączony) i ma taką samą głośność. Te 2 opcje działają zawsze dokładnie tak samo.

Co do automatycznej pauzy - bardzo dobra opcja, też żałuję że nie ma w mojej 5230. Przykład: jedziesz pociągiem i przez nieuwagę słuchawki wyciągniesz z gniazdka - zaczyna muza grać na cały przedział.

0
dzek69 napisał(a)

jak już wybierzesz co to podpiąłeś - to gra tylko na tamtym podłączonym czymś, czyż nie? mi też się wybitnie nie podoba, że w 6230i po odłączeniu słuchawek muzyka się pauzowała, za to w 5310 (moja poprzednia) leciała dalej - i tak samo w 5800.

Tak jest, to kolejna z wad tego telefonu. Wspomniana już 5510 też automatycznie pauzowała.

Trochę ostatnio szaleją z usability, Symbian jako system coś leży, .. i teraz ciekawe co na to Nokia. Ale myślę, że się ogarną tam, bo jak im wykresiki w dół pójdą, to będą musieli się poprawić..

Nie wiem czy to "trochę" i "ostatnio", mam trochę znajomych, którzy zniechęcili się do tego systemu już dawno temu.

A co Nokia zrobi? Skoro sama nie potrafią tworzyć systemów, to użyje systemu Microsoftu.

@Rev.pl - a Twój nowy telefon ma automatyczną pauzę?

0

A co Nokia zrobi? Skoro sama nie potrafią tworzyć systemów, to użyje systemu Microsoftu.

To już oficjalnie? Ciekawe co tam Nokia poinstaluje, żeby system wyglądał jak ich standardowy UI..
Poza tym to Nokia chyba nigdy nie robiła systemu.. Symbian to nie ich dzieło, podobno mieli go rozbudowywać teraz sami, ale chyba jeszcze nie zdążyli?

0

Prędzej będzie nokia z androidem niż z windowsem

0

Tzn. ja ani w Nokii ani w M$ nie pracuję, słyszałem tylko o tym.

0

ale ponoć jakieśtam prezezy się w nokii pozmieniały, i teraz na jedym z foteli zasiada jakiśtam koleś co z m$ kiedyś cośtam też robił (szczegółów nie znam, to tylko bełkot kumpla :P)

0
othello napisał(a)

Prędzej będzie nokia z androidem niż z windowsem

Jak widać, znowu potwierdziło się stare ludowe porzekadło: "jak somekind mówi, to ma rację". ;)

0

Kopią sobie grób ale ich wybór.

0

M$? Nie sądzę. A Nokia grób wykopała sobie już jakiś czas temu, cokolwiek co zrobią jest lepsze od trwania w symbianowskim gównie.

0

Fakt, symbian stoi w miejscu, tak samo jak kiedys Windows Mobile stał w miejscu. Chyba jedynie android to przyszłość.

0

Nokia hehe dobry żart.
Nokia była dobra 4 - 7 lat temu, wtedy trzymała pałeczkę pierwszeństwa.
Teraz, gdy Samsung, HTC czy LG się wkur*ło, Nokia może co najwyżej tą pałeczkę ssać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1