[Windows 7] - Aero nie włącza się.

Odpowiedz Nowy wątek
2010-07-18 12:53
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 15 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Witajcie ;-)

Dzisiejszy dość trudniejszy problem:
Od dłuższego czasu (chyba po instalacji jakiejś tam aktualizacji) Aero nie chce się włączyć.
Szukałem w Internecie rozwiązania, znalazłem takią czynność, jak:

Start --> (do wyszukiwarki) Aero --> Znajdź i rozwiąż problemy z przezroczystością...
Wtedy pokazuje się okienko i sprawdza, sprawdza, i pokazuje na koniec:
Bieżaca kompozycja nie obsługuje efektów Aero Nierozwiązany
Menadżer okien pulpitu jest wyłączony Wykryty

Nie mogę także zmienić kompozycji, tzn.po wejściu do Personalizacja jest wybrana kompozycja "Niezapisana kompozycja". Po naciśnięciu innej kompozycji (dowolnej) pokazuje się to okienko do zmiany, ale nic się nie zmienia. Na niebiesko zaznaczona jest tamta kompozycja, którą wybrałem, ale po zamknięciu okna Personalizacja i włączeniu go od nowa, znowu jest wybrana "Niezapisana kompozycja". Wybrałem usuń, pokazało się czy usunąć "Custom.theme", dałem tak, ale nic to nie dało. Znalazłem plik "Custom.theme" w "C:\Users\x\AppData\Local\Microsoft\Windows\Themes", i ręcznie go usunąłem, jednak po chwili się znowu pojawia.

Mój komputer to HP G7010ew (po zmianie matrycy i procesora).
Procek: Intel Core 2 Duo; 2 i coś Ghz;
Grafika: Ziintegrowana Intela; 350 i coś Mhz;
Ram: 1gb.

PS: Wcześniej, przez kilka miesięcy Aero działało normalnie.

Ja zaraz zwariuję ! ;-(


Pozostało 580 znaków

lewak
2010-07-18 14:15
lewak
0

Sprawdź, czy tą aktualizacją nie były sterowniki do karty graficznej - Win7 dla intela sam aktualizuje. Również miałem identyczny problem z intelowską kartą i Aero, odinstalowanie aktualizacji pomogło. Następnie zainstalowałem ją ponownie i było ok...

Pozostało 580 znaków

2010-07-18 15:11
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 15 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

0

E...Takie głupie pytanie: gdzie odinstalować tę aktualizację ?


Pozostało 580 znaków

abc
2010-07-18 15:25
abc

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 godzin temu

Lokalizacja: Białystok

0

Spróbuj przejść test sprzętu raz jeszcze - w tedy system sam ustawia aero (gdy uzyskasz wystarczającą liczbę punktów), czasem po zainstalowaniu sterowników dla karty graficznej musiałem od nowa przejść ten test :)


Pozostało 580 znaków

2010-07-18 15:30
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 15 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Chyba już wiem, przed chwilą sprawdziłem wynik klasyfikacji - teraz wynosi 3.0 ; wcześniej było 4 i coś.
Nie wiem, dlaczego tak nisko spadł...


Pozostało 580 znaków

lewak
2010-07-18 15:40
lewak
0

Byłem pewien, że aktualizacja jest trzymana razem z aktualizacjami zainstalowanymi dla Windows - jednak tam jej nie widzę. Za to jest w programach, już jako sterownik - data jego zainstalowania pokrywa się z datą dokonania aktualizacji - tak więc wybacz wprowadzenie w błąd, odinstaluj sterownik(lub przywróć do starszej wersji poprzez menadżer urządzeń, jeśli masz taką możliwość), a następnie ponownie go zainstaluj. W Windows Update masz całą historię aktualizacji, możesz tam sprawdzić kiedy teoretycznie mogłeś wgrać coś do karty - u mnie aktualizacja ta nazywa się: Intel Corporation - Display.

Pozostało 580 znaków

2010-07-18 17:03
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 15 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Zrobiłem, tak jak napisałeś lewak, ale wyniki nadal takie same...

Procesor: - Obliczenia na sekundę - 4,7
Pamięć (RAM): - Operacje pamięci na sekundę - 4,5
Grafika: - Wydajność pulpitu dla interfejsu Aero - 3,1
Grafika w grach: - Wydajność trójwymiarowej grafiki biznesowej i w grach - 3,0
Podstawowy dysk twardy: - Szybkość transferu danych dla dysku - 4,9

Wynik:

<font size="6">3,0</span>
Zależy od
najniższego
wyniku
cząsteczkowego.

@abc:
Test przechodzę co 10 minut, po restarcie kompa, wyłączeniu na chwilę, itd.

Aha:
Gry działają mi b.dobrze (NFS MW na maksymalnych działa nieźle) i płynnie.


Pozostało 580 znaków

2010-07-19 08:49

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 14 godzin temu

0

Jak wymusić Aero mimo niskiego wyniku wydajności:
http://www.blogsdna.com/1996/registry-hack-to-enable-aero-in-windows-7.htm

Pozostało 580 znaków

2010-07-19 09:30
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 15 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Nadal nic, ale dzięki ;-)


Pozostało 580 znaków

lewak
2010-07-19 09:56
lewak
0

A zobacz może we właściwościach systemu ustawienia wydajności (Mój komputer/właściwości -> Zaawansowane ustawienia systemu -> Wydajność/Ustawienia) czy masz dostępne opcje: Włącz kompozycje, Uruchom wizualne style okien, Areo Peek itp. To już są porady na siłę ale nic innego obecnie nie przychodzi mi do głowy. Ja również mam 3,0 jeżeli chodzi o kartę grafiki(Intel x3100) a mimo wszystko mam właczone Aero, kompozycje itp.

Pozostało 580 znaków

2010-07-20 08:36
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 15 minut temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Niemam tam takich opcji...


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0