[Linux]Odpalanie programów

0

Witam mam takie pytanko jak zainstaluje jakiś program w Ubuntu i chce go odpalić a nie ma ikonki w menu więc skąd mam wiedzieć jaką komendą go uruchomić?

0

Przewaznie w menu about programow gnome masz podana dokladna nazwe pakietu, wiec wpisujesz ja w konsoli i tyle.

Mozna rowniez, przejrzec katalogi /usr/bin /sbin /usr/sbin w poszukiwaniu programu.

0
Gelldur napisał(a)

Witam mam takie pytanko jak zainstaluje jakiś program w Ubuntu i chce go odpalić a nie ma ikonki w menu więc skąd mam wiedzieć jaką komendą go uruchomić?

najlepiej zgadywać...
możesz przejrzeć co paczka wrzuca do katalogów /usr/bin itp
ale z reguły jest tak, że jak instalujesz program który nazywa się xyz to odpala się go wpisując xyz

0

odpalasz albo terminal, albo wciskasz alt+F2 (utuchom program) i wpisujesz nazwe, terminal jest o tyle lepszy, ze ma dopelnienie, jesli nie znasz calej nazwy

0

mały problem nazwa mało mi się kojarzy przykład:
BitDefender ten program zainstalowałem

Paczki zainstalowane
bitdefender-scanner
bitdefender-scaner-gui

a odpala się komendą bdgui ;/ więc troche nie fajnie

0

Jak mowa o Ubuntu to tam mozesz do menu dodawac swoje wlasne programy. Dodaj sobie zwyczajnie - robisz to raz. A jak sciagasz paczki .deb to jeszcze mi sie nie zdarzylo zebym nie mial tego w menu, no ale ja mlody niedoswiadczony szczyl jestem.

0
Gelldur napisał(a)

mały problem nazwa mało mi się kojarzy przykład:
BitDefender ten program zainstalowałem

Paczki zainstalowane
bitdefender-scanner
bitdefender-scaner-gui

a odpala się komendą bdgui ;/ więc troche nie fajnie

Bardziej obejscie problemu, ale jak masz takiego dziwaka przykladowo, a chcesz miec inna nazwe to robisz taki zabieg:

cd katalog_z_programem
ln -s program nazwa_jaka_Ci_sie_podoba

Tworzysz w ten sposob dowiazanie symboliczne i poprzez to dowiazanie bedziesz mogl sobie odpalac tego bitdefendera, ale stworz te dowiazanie symboliczne tylko w jednym z katalogow zapisanych w zmiennej PATH, ktora zobaczysz po wpisaniu polecenia env albo set w powloce, aby miec dostep z kazdego miejsca do tego dowiazania.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1