ubunt terminal konto roota

0

witam, zaczolem niedawno posługiwać się linuxem (ubunt) i mam maly problem z zainstalowniem sterownika do karty atheros, a konkretnie mi chodzi o to ze konsola mi caly czas zwraca

E: Nie udało się zablokować katalogu administracyjnego (/var/lib/dpkg/), czy jesteś rootem?

i nie mam pojęcia jak się zalogować na roota - tzn. na swoim koncie mam uprawnienia administracyjne, a jako takiego konta roota Od razu zapisanego w systemie nie ma (bo z tego co się orientuje to dawniej chyba bywało)
. Jak sobie poradzić z tym problemem ? Pozdrawiam pdrs

0

Polecenie w konsoli poprzedź "sudo".

0
Rev.pl napisał(a)

Polecenie w konsoli poprzedź "sudo".

dzieki serdeczne , ale niestety pojawił się kolejny problem - brak pakietów.
kozystałem z instrukcji ze strony http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=85728

0

Na ubuntu jest konto root'a plus to ktore tworzysz podczas instalacji z prawami administratora.
Do wejscia na root'a sluzy polecenie:

su

a do odpalania programow z root'a

sudo ./nazwa

Natomiast kilka uwag:

  1. po instalacji, na root'a mozesz wejsc podajac haslo do swojego konta o tak
sudo su

radzilbym Ci zablokowac w ogóle sudo, aby zwiekszyc bezpieczenstwo, czyli

chmod -x /usr/bin/sudo
  1. ustaw sobie swoje haslo do root'a jak juz wejdziesz, poniewaz po instalacji masz domyslne, ale nie znam go :D
su root
passwd                # to juz z root'a
  1. dokladniej te polecenia masz opisane w manualach, czyli
man su   # lub jakies inne polecenie, o ktorym szukasz informacji
0

Co do pakietow to po instalacji masz domyslne repozytoria ustawione, wiec albo odpalasz z root'a program synaptic albo z konsoli:

apt-get install pakiet

Natomiast po instalacji mozesz sprawdzic rowniez jakich jeszcze pakietow wymaga dany soft

ldd program

Napisz jeszcze jakich pakietow brakuje.

0

roo@Pedro-laptop:~$ sudo apt-get install linux-backports-modules-intrepid-generic
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
E: Nie udało się odnaleźć pakietu linux-backports-modules-intrepid-generic

nie udalo sie tez odnaleźć drugiej paczki przy której była podana wersja jądra

0

Akurat wszystko co niezbedne musi byc, z tym ze przy instalacji apt-get'em sa wymagane pelne nazwy, czyli "nazwa-wersja", wiec odpal sobie synaptic i poszukaj tego pakietu ;)

0

Przeciez atherosy dzialaja z kopa od razu, nic nie trzeba robic. Jaki kernel masz?

0

kernel v2.6.32-22-generic , ale mi niestety nie lapie wi-fi bynajmniej nie wyszukuje sieci i na liscie sterownikow mam tylko modem ;/ a jest taka możliwość ze, karta się włącza tylko przyciskiem którego linuch nie wyszukuje ?

0

Pokaz co Ci daje:

iwconfig

oraz

iwlist TWOJ_INTERFEJS scan
0

Jak atheros to powinien chodzic na sterowniku ath5k, dodatkowo mozesz jeszcze podac lsmod. Oczywiscie wireless-tools masz zainstalowane? Bo jezeli nie to zadna karta wifi nie ruszy.

0

roo@Pedro-laptop:~$ iwconfig
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:off/any
Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=off
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management:off

roo@Pedro-laptop:~$

Wybacz, moze to zabrzmi głupio ale nie wiem co masz na myśli mówiąc o interfejsie ? (nom tekstowy ;D )

0

Nie tekstowy, chodzi o ten ktory Ci pokazalo iwconfig ;p, wiec iwlist wlan0 scan jeszcze daj tak jak Othello napisal lsmod, poniewaz sie okaze czy rzeczywiscie jest ten modul o ktorym Othello powiedzial czy nie, ewentualnie sproboj dac:

modprobe ath5k

Jakby nie bylo wykrywa karte, poniewaz masz interfefs wlan0, zobaczymy co dalej.

0

na wstepie serdecznie dziękuje za zaangażowanie w prowadeniu mnie za reke ;)

roo@Pedro-laptop:~$ iwlist wlan0 scan

wlan0 Failed to read scan data : Network is down

taki komunikat mi zwraca ;/, a modprobe nie zwraca nic, nie wiem czy tak powinno ?

0

Daj jeszcze lsmod, ale juz moge sie zalozyc, ze nie masz modolu do obslugi swojej sieciowki, wiec tak napisz mi dokladnie jaki masz model tej sieciowki oraz jaka wersja Ubuntu, ale strasznie dziwne, ze akurat ten system od razu nie wgral za Ciebie wszystkiego ;p

Mozesz jeszcze sprobowac w panelu Gnome, masz Ustawienia/Setting -> Administration/administracyjne -> dribers/sterowniki i tam jest szansa, ze bedziesz mial napisane, ze to i to nie jest zainstalowane oraz mozliwosc instalacji automatycznej, jak nie zadziala to czekam na te info i cos wymyslimy.

Jakbym nie odpisywal od razu to poczekaj chwile, chyba ze ktos inny odpisze, bo wlasnie bede Ubunciaka do 10.4 upgradowal.

0

pdrs88@Pedro-laptop:$ lsmod
Module Size Used by
binfmt_misc 6587 1
ppdev 5259 0
snd_hda_codec_si3054 3396 1
snd_hda_codec_realtek 203170 1
snd_hda_intel 22005 5
snd_hda_codec 74201 3 snd_hda_codec_si3054,snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
fbcon 35102 72
tileblit 2031 1 fbcon
font 7557 1 fbcon
bitblit 4707 1 fbcon
softcursor 1189 1 bitblit
snd_hwdep 5412 1 snd_hda_codec
vga16fb 11385 0
snd_pcm_oss 35308 0
snd_mixer_oss 13746 1 snd_pcm_oss
vgastate 8961 1 vga16fb
snd_pcm 70886 6 snd_hda_codec_si3054,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss
arc4 1153 2
snd_seq_dummy 1338 0
snd_seq_oss 26726 0
snd_seq_midi 4557 0
joydev 8708 0
snd_rawmidi 19056 1 snd_seq_midi
ath5k 122424 0
radeon 694521 3
snd_seq_midi_event 6003 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
mac80211 209830 1 ath5k
snd_seq 47263 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
ttm 50071 1 radeon
drm_kms_helper 29297 1 radeon
snd_timer 19098 2 snd_pcm,snd_seq
ath 8073 1 ath5k
drm 163143 5 radeon,ttm,drm_kms_helper
psmouse 63245 0
snd_seq_device 5700 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
cfg80211 130735 3 ath5k,mac80211,ath
ati_agp 5094 0
led_class 2864 1 ath5k
serio_raw 3978 0
i2c_algo_bit 5028 1 radeon
agpgart 31788 3 ttm,drm,ati_agp
snd 54148 21 snd_hda_codec_si3054,snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,
snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
i2c_piix4 8527 0
lp 7028 0
soundcore 6620 1 snd
snd_page_alloc 7172 2 snd_hda_intel,snd_pcm
shpchp 28884 0
parport 32635 2 ppdev,lp
video 17375 0
output 1871 1 video
8139too 18673 0
8139cp 16602 0
mii 4381 2 8139too,8139cp
pata_atiixp 3148 0
sata_sil 6959 2
pdrs88@Pedro-laptop:
$

uzywam Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx , i widze ze kernel mi sie chyba zaktualizowal bo teraz mam 2.6.32-22-generic-pae a wczesniej mialem bez pae chyba . hehe mialem juz pare podejsc do linucha i zawsze ten odwieczny problem ze sprawna konfiguracja internetu .

a co do zawartosci sterownikow to powiem Ci że nie wyszukuje mi mojego atherosa 5007eg jedyny sterownik ktory pokazuje to od jakiegos modemu ;/

The SmartLink modem daemon is the application part of thedriver for recent modems produced by Smart Link Ltd.

This package replaces (along with hardware access drivers) the olddriver generation (2.7.x) which consisted of kernel modules only.

It needs a kernel driver to access the hardware. This can be eitherrecent ALSA (shipped with a newer kernel (>=2.6.4) with ALSA supportand snd-intel8x0m module) which is sufficient for basic operation anddata/Internet connection, or the SmartLink kernel driver which isprovided by separate packages which you can build using the source fromthe sl-modem-source package.

0

Wlasnie sie dowiedzialem, ze do Twojej akurat karty jest patch potrzebny ;p Tutaj masz opis:

http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=61317

Jakby kogos interesowalo to kilka spostrzezen co do Ubuntu 10.4 Desktop i386:

  1. Instalator pokazuje zle rozmiary zajetego obszaru partycji, mialem dwie partycje o tym samym rozmiarze, ale na jednej bylo mniej rzeczy, a na drugiej wiecej wiec sprawdzilem specjalnie wczesnie, a tu sie okazalo ze dla Ubuntu jest inaczej, przez co wgralem system nie na tej partycji, na ktorej chcialem
  2. System na Athlon'ie 1200Mhz 512 ramu uruchamia sie okolo 5 minut, ale na szczescie wszystko w miare sprawnie dziala, mysle ze jest to wynik tego, ze Ubuntu daje za male pole manewru przy instalacji i dodaje za duzo [CIACH!] od siebie
  3. Domyslnie nadal nie kompletna obsluha jezyka polskiego
  4. W Gnome 2.30 mamy po lewej stronie przyciski wylacz, maksymilizuj itp.
  5. Podczas pisania tego posta doszedlem do wniosku, ze jednak dziala za wolno, o czym swiadcza zaciecia podczas pisania

Po czesci to wina mojego sprzetu, ale za duzo syfu od siebie dodaje Ubuntu i Gnome troche za bardzo sie "wypasiony" zrobil, wiec konieczna bedzie zabawa z jajkiem na starszym sprzecie oraz wiecej czasu niz myslalem przyda sie na konfiguracje, aby wszystko przystosowac do pracy, ale na szczescie Linux daje takie mozliwosci ;)

0

jeszcze raz dzieki wielkie , jutro sie tym chba dalej ajme ;) , bo jak sie okazuje teraz ze znalezieniem pliku jest problem ;/ ;P Pozdro

0

a co do ubuntu to mam podobne spostrzeżenia co do wersji którą ja posiadam(j.w), ale mam oczywiście nie duże porównanie .

0

No bo interfejs nie jest podniesiony, zrob tak:

ifconfig wlan0 up
iwlist wlan0 scan

Jeżeli znajdziesz siec niezabezpieczona, ktora korzysta z dhcp to mozesz polaczyc sie tak:

iwconfig wlan0 essid NazwaSieci
dhclient wlan0

Karta dziala, jezeli nie bedzie wyszukiwac sieci, to pewnie jeszcze jakies firmware potrzebne (chociaz atherosy z zasady go nie wymagaja i wszystko powinno dzialac od razu)

Zreszta, w Ubuntu masz NetworkManagera, nie wiem czemu z niego nie skorzystasz?

@t0m_k-tmp
Nie mieszaj, po co korzystac z przestarzałego madwifi, skoro w kernelu jest sterownik ath5k, ktory znakomicie obsluguje karty na chipie atheros. Podales linka do posta sprzed 3 lat - wtedy rzeczywiscie tylko madwifi bylo jedynym wyjsciem

0

@up: Rzeczywiscie nie zwrocilem uwagi na date tego posta, ktory podalem, ale akurat dotyczylo to dokladnie tej karty o ktorej autor pisal i na reszte juz nie patrzylem, bo uznalem ze ten patch jest potrzebny, aby smigalo.
Moj blad.

Jeszcze co do tego Ubuntu 10.4 to na razie po wywaleniu kilku rzeczy czas uruchamiania zmalal do 20 sekund oraz ogolnie sprawniej chodzi bez ruszania jajka, wiec jestem zadowolony i nie ma na co narzekac.
Troche mi tnie na tym forum przez reklamy, ale zaraz to tez sie zalatwi.

0

nom niesteety zwraca mi error 132 ;/

0

To masz pecha :P Spróbuj zainstalowac linux-backports-modules, zrestartuj system i zobacz czy dziala

0

wczoraj odinstalowalem tą aplikacje o której piszesz bo mi chciało ją aktualizować i wywalalo error ze juz mam ją na dysku a nastepnie ze jest uszkodzona, spróbuje to dziś ponownie zainstalować i dam znać jak się sprawy potoczą ;)

0

No tak, ubuntu... albo nie dales apt-get update przed instalacja i skopales zaleznosci

0

z sinaptica (?) korzystałe , nie znam zbytnio terminala ;) za chwile juz do domu to spróbuje zainstalować tą aplikacje

0

Jezeli juz sie upierasz na synaptica, to jest to bodajże Edycja->Odśwież informacje o pakietach. Z tym że problemów z zaleznościami to za jego pomoca nie rozwiazesz, trzeba bedzie jednak z konsola sie zapoznac

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1