Laptop dla webdevelopera

0

Zastanawiam się nad wyborem laptopa w cenie ok 2000 zł, może być bez systemu.

Podstawowe zastosowania:

  • programowanie (dlatego wolę chyba szeroką matrycę) - xampp + eclipse,
  • photoshop na potrzeby www,
  • firefox + dużo otwartych zakładek :).

No i wiadomo - filmy i potencjalnie w cośtam zagrać, może za 3 lata się skuszę na jakiegoś Wiedźmina :D.

Mój wybór padł na Lenovo IdeaPad G550A T6600. Słyszałem bardzo dobre opinie o Samsungach z serii R(550 bodajże).

Raz już wtopiłem z wyborem i dlatego teraz się zastanawiam tygodniami. Wszystkie opinie będą cenne.

0

Dell D600

Matryca 1400 x 1050.
Wykonanie prawie bardzo dobre(srebrny kolor :-/ )

Grafika niezintegrowana typu GMA, bardzo dobra matryca, procek Centrino wiec nienajgorszy. Cena < 1000zl

albo to:
nie mialem, ale patrzac stosunek - specyfikacja / cena to chyba dosc dobrze wychodzi

http://allegro.pl/item953918056_notebook_dell_inspiron_ati_1680x1050_laptop_xp_vat.html

0

Acer Aspire 5738G-664G32Mn
Warto wspomnieć, że obecne Acery to nie to co kilka lat temu, jakość znacznie lepsza obecnie, wystarczy poczytać.

albo popatrz na skąpcu:
http://www.skapiec.pl/site/cat/17/filtr/_0_0_0_0_0_0_0_12901,12897_0_1800-2000

albo poczytaj, popytaj tutaj:
http://forum.laptopy.info.pl/

0

@dell - o tych lapkach od zawsze krążyły dobre opinie. Wolę jednak postawić na nowy sprzęt (miałem kiedyś kuloodpornego thinkpada i nawet on padł chyba w 6 roku użytkowania :)).

@hyde - dzięki, trafiłeś w dziesiątkę z tym modelem chyba :).

0

a moze asus ul80ag (lub pare stowek wiecej i ul80vt)
ladny, nawet wydajny, i bateria 10h trzyma ;) matryca 1366x768

0

Hahaha, dobry laptop ?

Matryca 15,6" 1366x768

Czlowieku, na laptopa glownie PATRZYSZ, co to jest za rozdzielczosc w ogole ?
Ja jako programista nie moge zniesc jak sie przesiadlem z 1400x1050 na 1280x800.

Po prostu dobra rozdzielczosc to podstawa, a kupic nowy i wybulic nieadekwatna kase to sprawa dla NOOBow

0
DELL napisał(a)

Matryca 15,6" 1366x768
Czlowieku, na laptopa glownie PATRZYSZ, co to jest za rozdzielczosc w ogole ?

Niestety, "marketing" dyktuje nam szeeeerookie panoramy, niedługo to będzie 150000x700.
Kompletny bezsens; "stacjonarnie" wciąż używam CRT przy 1280x960¹, niedawno temu większość laptopów miała 1280x800 (czyli w pionie mniej), teraz 1366x768: niby szerzej, a jeszcze węziej.
Jak ktoś chce więcej w pionie, to ma do wyboru albo wielki bo szeeeerooki laptop, albo mniejszy ale za to z maczkiem na ekranie.

¹) wyciągnie i więcej, ale wzrok już nie ten…

0

Jak dla mnie podział jest jasny. Albo ma się notebooka albo ma się Della :]

Jako webdeveloper w samych superlatywach muszę się odnieść do mojego Della, którego mam już dobre 3 lata (4? hmm).

  • Dell Inspiron E1505
  • normalna klawiatura [czyli ins/del,home/end,gpup/pgdn tak jak na pełnoprawnej klawie] - to rzeźnicko ważne, bo jak mam szukać ins koło F12, a del koło spacji czy na odwrót, to mnie krew zalewa - albo jak jakiś debil umieszcza w lewym dolnym rogu Fn zamiast Ctrl.. powiesił bym za jajca..
  • rozdziałka mieszcząca wszystko co potrzebne: 1680x1050px [15.4"]
  • na nowej baterii trzyma do 6h pracy, po roku..dwóch trzyma do 2..4h - zależy co się robi

rozdziałki 1280px są do przeżycia jak się kupuje 12" ale do pracy polecam jednak tę 15 - optymalne, nie za małe, a nie waży 10kg jak 17 ;)

0

No, widze ze kompetetni sie wypowiedzieli.

Po prostu mnie smieszy gdy czlowieczki chca kupic sobie laptop, pytaja mnie o rade, ale wychodzi jak zwykle: wola dac 1000zl wiecej bo NOWY, a specyfikacja zdecydowana gorsza. A mozna madrze kupic uzywany a firmowy.
Irytuja mnie tez te nowe standardy panoramy- nic nie widac na wysokosc !!
Dlatego jak juz panorama to tylko 1680x1050, ale takich malo jest laptopow.
Ja osobiscie zrobilem glupote kiedys, wymieniajac 1400x1050 na 1280x800, bo sie napalilem ze Core2Duo, DDR2 i SATA, a stracilem to co najwazniejsze - komfort przegladania stron, a otrzymalem non stop przewijanie linijek kodu :-)

0

@Marooned
To cos taki DELL ?
http://allegro.pl/item953918056_notebook_dell_inspiron_ati_1680x1050_laptop_xp_vat.html

I tu nie wiem czemu musza robic na zlosc, z takim kiczowatym wygladem, i oczywiscie: bez scieralnego sreberka sie nie da laptopa zrobic.
Nie ma to jak obudowa w starych dellach z serii C, czarne, zadnych sreberek.

0
  • normalna klawiatura [czyli ins/del,home/end,gpup/pgdn tak jak na pełnoprawnej klawie] - to rzeźnicko ważne, bo jak mam szukać ins koło F12, a del koło spacji czy na odwrót, to mnie krew zalewa - albo jak jakiś debil umieszcza w lewym dolnym rogu Fn zamiast Ctrl.. powiesił bym za jajca..

Amen! Jak kupowałem lapka parę lat temu to to było absolutnie ważne. Na szczęście znalazłem takiego z normalnym układem, teraz jest gorzej, bo zaczęli jeszcze dorzucać klawiaturę numeryczną (niezbyt wiadomo po co).

Niedawno na prezentacji robiłem coś na klawiaturze mojego TC1100 (10,4" tablet), nie mogłem ani tam znaleźć Home, ani End, a nawet znalezienie F5, by zbudować aplikację sprawiło problem ;-)

Irytuja mnie tez te nowe standardy panoramy- nic nie widac na wysokosc !!
Dlatego jak juz panorama to tylko 1680x1050, ale takich malo jest laptopow.

Tak samo jest przy zwykłych monitorach.

0
DELL napisał(a)

@Marooned
To cos taki DELL ?
http://allegro.pl/item953918056_notebook_dell_inspiron_ati_1680x1050_laptop_xp_vat.html

I tu nie wiem czemu musza robic na zlosc, z takim kiczowatym wygladem, i oczywiscie: bez scieralnego sreberka sie nie da laptopa zrobic.
Dokładnie taki (E1505 to nazwa w USA, 6400 to nazwa w Europie), tylko że mam 120GB dysk [60 to jednak przymało, ale nie ma problemu - 2 śrubki i dysk we własnej kieszeni wyjeżdża - można wymienić]. Też mam Win Media Center Edition - przynajmniej ładniej wygląda niż XP ;)

I fakt, pod nadgarstkami mooocno wytarty, ale nie widzę w tym problemu - widać głównie pod światło.

No, 1200zł! A lepszy niż nówki za 2500.. heh

Żeby nie było, mam jeden problem z nim, ale w Sieci znalazłem tysiące postów z takim samym problemem u innych marek, więc to zapewne problem sterownika [najnowszy jaki jest dostępny]. Jeśli mam włączone BlueTooth [a taką mam myszkę, przez to przestałem używać] i zrobię hibernację, to po powrocie mam jakieś 70% szans, że wątek procesu System sięgnie 100% użycia oby rdzeni i.. jeśli nie miałem wcześniej odpalonego ProcesExplorer z wyświetlonymi wątkami tego procesu, by wstrzymać (bo ubić się nie da) ten wątek, to .. raczej twardy reset - bo włączenie programu to jakiś kwadrans - kiedyś się zawziąłem ;-) Co dziwne, po wstrzymaniu problematycznego wątku BT nadal działa.

Pisałem w tej kwestii do producenta sterownika (bodajże Wildcom czy jak oni się tam nazywają), ale odesłali mnie do Della. Dell Polska mi nie odpisał, a w USA (tam kupiony) już nie mogłem, bo gwarancja wygasła.

Ale jeśli nie używać BT, to absolutne zero problemów.

0
Ktos napisał(a)

albo jak jakiś debil umieszcza w lewym dolnym rogu Fn zamiast Ctrl.. powiesił bym za jajca..

Amen! Jak kupowałem lapka parę lat temu to to było absolutnie ważne.
Jest to jednak, jak wiele rzeczy, kwestia przyzwyczajenia. Tyle że człowiek nie lubi się „przezwyczajać” na coś innego.

zaczęli jeszcze dorzucać klawiaturę numeryczną (niezbyt wiadomo po co).
Coś trzeba zrobić z tą panoramiczną szerokością, więc jeśli mieliby robić 5-centymetrowe marginesy po bokach to już lepiej wcisnąć klawiaturę numeryczną.

Niedawno na prezentacji robiłem coś na klawiaturze mojego TC1100 (10,4" tablet), nie mogłem ani tam znaleźć Home, ani End, a nawet znalezienie F5, by zbudować aplikację sprawiło problem ;-)
Ostatnio pojawiają się klawisze bez inserta. Dla mnie to ją całkowicie dyskwalifikuje, gdyż mam nawyk zamiast ctrl-c/ctrl-v używania ctrl-ins/shift-ins.

Dlatego jak juz panorama to tylko 1680x1050, ale takich malo jest laptopow.
Tak samo jest przy zwykłych monitorach.
Zwykłego monitora nie nosisz w torbie/plecaku/pod pachą, więc spokojnie może sobie mieć i full-hd. Najwyżej go odsuniesz 20 cm dalej..

Marooned napisał(a)

Też mam Win Media Center Edition - przynajmniej ładniej wygląda niż XP
Tutaj jest wygląd MCE dla Home/Professional. Nie trzeba żadnych patchy instalować, gdyż theme jest cyfrowo podpisany przez MS i wchodzi bez zwykle potrzebnego cracka.
PS. to ten laptop, z którym cię na granicy zhaltowali? ;-)

0

Dlatego jak juz panorama to tylko 1680x1050, ale takich malo jest laptopow.
Tak samo jest przy zwykłych monitorach.
Zwykłego monitora nie nosisz w torbie/plecaku/pod pachą, więc spokojnie może sobie mieć i full-hd. Najwyżej go odsuniesz 20 cm dalej..

Raczej chodziło mi o coś innego: idziesz do sklepu, chcesz kupić monitor do oglądania kodu, a tu oferują 1366x768 i 1440x900. Miejsca w pionie troszkę brakuje. No, chyba, że jest pivot, to powiedzmy, że nie ma sprawy. Ja byłem przyzwyczajony do 1280x1024, to dla mnie FullHD nawet oferuje te kilkanaście pikseli w pionie więcej, ale jak ktoś był miłośnikiem 1600x1200? [tak, wiem, że istnieją jeszcze takie cuda jak monitory 1920x1200]

Ostatnio pojawiają się klawisze bez inserta. Dla mnie to ją całkowicie dyskwalifikuje, gdyż mam nawyk zamiast ctrl-c/ctrl-v używania ctrl-ins/shift-ins.

Te bez inserta to się pojawiają od jakiegoś czasu już. Producenci stwierdzili, że większy Del jest niezbędny, by lepiej kasować ;-)

0

Ja bym używanego sprzętu nie kupił. Jakbym chciał tanio kupować to brałbym acera, dobry stosunek jakość/cena. Jakbym nie oszczędzał to bardzo chętnie Della, miałem ze średniej półki i sobie chwaliłem :). Niestety modele najtańsze Dell-a to od Acerów Asusów nie odbiegają.
A za 2k cudów się nie da zrobić niestety.

0
Azarien napisał(a)

Jest to jednak, jak wiele rzeczy, kwestia przyzwyczajenia.
Problem w tym, że jak w pracy pracujesz na dużej klawie i wracasz do domu na lapka, to wbudowany skrót w lewą dłoń ctrl+s naciskany 300 razy dziennie przestaje działać.

Ktos: pivot też nie teges.. Mam w tej chwili przed sobą dwa monitory Della 1920x1080px (podpięte przez stację dokującą do lapka Della - takie firmowe nowości) - oba w pionie. Minusy:

  • za wąsko! fajnie widzieć CAŁE forum 4p na jednej stronie bez scrolla, ale jak pisałem wcześniej, nawet zakładki się nie mieszczą.
  • patrzenie na wprost na jeden monitor to takie odchylenie kąta od drugiego, że kolorki są przekłamane

Nie ma opcji, bym do domu z własnego wyboru kiedyś kupił 16:9 - to już podepnę starego LG L900P CRT, ale 16:9 po prostu nie zdaje u mnie egzaminu.

0

Znalazłem Acera 5738G T6600/Ram 4GB DDR3/320G/ATI Radeon HD4570 DDR3/BT za 2000 zł bez systemu, poczytałem sporo opinii i ludzie sobie bardzo chwalą. Jedyny minus to bardzo słaby kąt matrycy (szkoda ale... życie :)).

Ostatni alternatywny pomysł przed popadnięciem w obłęd (co to będzie jak przyjdzie kupować samochód... [glowa] ) to Dell Studio 1555 T4200 - w cenie ok 1900 zł. Ma fajne parametry, słabsze od Acera bez dwóch zdań, mało złącz USB i brak bluetooth. Ale to DELL. Podobno te z najniższej półki (no a taką jest ten lapek) materiały mają już słabsze, jednak na zdjęciach wygląda na podobnie pancerny sprzęt jak mój martwy już Thinkpad. Nigdzie niestety nie znalazłem wersji bez systemu, wszędzie wpakowana Vista, z W7 to już w ogóle dużo droższe.

Gdyby mi wpadł w łapy ten Dell bez systemu za ok 1.600 zł nowy to bym się chwili nie zastanawiał. Ale że to raczej fantazja, to chyba wybiorę Acera. Upadłem na głowę? :)

0

@Marooned
To wpadne do Ciebie i poogladamy della, bo tez zem z Poznania [green]

0

Mam Della Vostro 1220 "z niższej półki" i do jakości wykonania czy materiałów to przyczepić się nie można. Za to design i ergonomia mogłaby być lepsza.

0

DELL, zapraszam - szczegóły na prv :)

0

ja mam firmowego lenovo n500 i w sumie jest w sam raz, zwykly prosty lap bez bajerow, poki co daje rade, tylko klawideska troche wk*rwia

0

co go Laptopa 550 lenovo to juz wiem ze drugi raz bym go nie kupił ;D
chodzi już dobrze ale swoje się z nim na początek nawojowałem ,
jakbym miał wybierać to wybrałbym teraz Y530 albo coś wyżej ;p
ogólnie nie jest zły ale gdybym pracował z grafiką to bym go nie wybrał
kolory są jakieś takie zimne ekran panoramiczny malo miesci :P
(profil barwny ciężko samemu dostroić może coś by dała kalibracja )
zapoznaj się z Tym wątkiem : KLIK -moje problemy z 550
550A niewiele się różni wiec może być podobnie ogólnie jak za takie pieniądze
zły nie jest ale jednak warto dołożyć do czegoś lepszego.

0

Lenovo... miałem taki (służbowo). Dokładnej cyferki nie pamiętam. Kształty typu "trumna", strasznie toporne. Wadą był słaby ekran i wręcz beznadziejne gniazdo Ethernet - ciągle nie stykało.
Ale światełko oświetlające klawiaturę - w nocy cudo.

0
Azarien napisał(a)

Ale światełko oświetlające klawiaturę - w nocy cudo.

Sorry za lekki OT, ale w moim stacjonarnym to klawiatury nie widziałem gdzieś od pół roku, od ostatniego czyszczenia - szuflada pod blatem. To naprawdę jest w jakimś stopniu przydatne dla człowieka spędzającego pół życia z palcami na klawiaturze?

0

Mi tego w moim Dellu brakuje - ostatnio dostałem w prezencie taką na usb, ale nie używam bo nie mm jej przy sobie jak potrzeba - wbudowana to załatwia.

0
Świętowit napisał(a)
Azarien napisał(a)

Ale światełko oświetlające klawiaturę - w nocy cudo.

Sorry za lekki OT, ale w moim stacjonarnym to klawiatury nie widziałem gdzieś od pół roku, od ostatniego czyszczenia - szuflada pod blatem. To naprawdę jest w jakimś stopniu przydatne dla człowieka spędzającego pół życia z palcami na klawiaturze?

Klawiatura od stacjonarnego jest duża, osobno jest blok alfanumeryczny, osobno strzałki, osobno kalkulator, eFy pogrupowane po cztery, itd. Klawiatura w laptopie jest zbita, a dodatkowych odstępów jest mało albo wcale.
Spróbuj tak na ślepo trafić nagle w powiedzmy F6, gdy klawisze są w jednym ciągu.

0

Właśnie problem w tym, że i do tego idzie się przyzwyczaić - wszystkie klawisze funkcyjne etc. są położone jakoś względnie tych częściej używanych. Chociaż fakt, wolę pełne klawiatury, po prostu są wygodniejsze. Problem z laptopową zaczyna się dopiero wtedy, kiedy trzeba jej używać naprzemiennie ze 'zwykłą'.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1