[maps google] Mapa wolno się przesuwa

0

Witam.

Nie wiem z jakiego powodu, ale strasznie mi "tnie" mapa na maps.google.pl i nie jest to problem z ładowaniem się obrazków.
Gdy chcę przesunąć mapę kursorem, to muszę czekać 2s i dopiero mi przeskakuje! (przeglądarka ff). Na operze czas jest mniejszy, lecz też jest to strasznie denerwujące.
Procesor to 2x2GHz i 2GB ramu oraz grafika x3100 intela ( po zmianie na vesa tak samo się dzieje więc to raczej nie wina grafiki) - lapek.
System to slackware 12.2.
Kumpel nie ma takiej "szybkiej" machiny i mu wszystko płynnie chodzi(PC).

O co chodzi?

0

Jakis addin?

0

Przeglądarka jest od "nowości" żadne bajery nie były wgrywane poza adblockiem które jest wyłączone. System był instalowany z tydzień temu, jeśli o to chodzi.

0

coś może być z flashem ja też tak miałem (ale u mnie poskutkował reinstal FF i flasha)

0

A co do tego ma flash?

0

a google maps nie działa o flasha? (myślałem ,że tak widocznie byłem w błędzie) no to u mnie poskutkował reinstal FF XD

0

Jest jakikolwiek produkt Googla który korzysta z flasha???? Mi się wydaje, że nie.

0

to taki offtop to jak działa google maps?

0

Czysty JavaScript. Tak samo jak Google Wave, GMail czy podobne. Oczywiście JavaScript po stronie klienta, po stronie serwera jest GWT.

Odinstaluj flasha i wypróbuj Google Maps. Nie będzie żadnej różnicy. Jedynie youtube korzysta z flasha, ale to się zmieni jak upowszechni się HTML5 (czyli za > 10 lat).

0
donkey7 napisał(a)

Jest jakikolwiek produkt Googla który korzysta z flasha????

Nie wiem jak teraz, ale kiedyś byli w stanie identyfikować usera poprzez flash-cookie, był swf zaszyty w ichnich usługach.

0

Yyyy coś chyba pomyliłem, za co najmocniej przepraszam [green] .
Sprawa wygląda troszke inaczej:
Maps google na stronie google chodzi OK, problem jest z tym:

<script type="text/javascript" src="http://maps.google.com/maps/api/js?sensor=false"></script>
<script type="text/javascript">
  var mapa;
  function loadmap(){
    var latlng = new google.maps.LatLng(jakis_punkt_polski);
    var mojeUstawienia = {
      zoom: 14, 
      center: latlng,
      mapTypeId: google.maps.MapTypeId.ROADMAP
    };
    
    mapa = new google.maps.Map(
    document.getElementById("obszar_mapy"), mojeUstawienia);
}
  </script>
<div id="obszar_mapy" style="width:800px; height:500px;"></div>
/* i w onload odpalam funkcję */

Oczywiście takie coś mam na stronce i tnie jak cholera. Przeglądałem inne strony z takimi "wtyczkami" i nic nie tnie, ale analizując źródło strony natrafiłem na całkiem inny kod. Google wyjaśniło mi że kiedyś trzeba było się autoryzować, aby dostać taki skrypcik na stronkę, lecz to się zmieniło co widać w powyższym kodzie.

0
deus. napisał(a)
donkey7 napisał(a)

Jest jakikolwiek produkt Googla który korzysta z flasha????

Nie wiem jak teraz, ale kiedyś byli w stanie identyfikować usera poprzez flash-cookie, był swf zaszyty w ichnich usługach.

A i owszem google maps częściowo korzysta z flasha. Poza tym obecnie youtube należy do goolge więc również jest jej produktem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1