Port COM, Delphi, sprzęt do tego

0

Witam
Wyobraź sobie, że masz dostęp do hurtowni komputerowej i zamierzasz kupić sobie komputer tylko i wyłącznie do programowania portu COM (RS-232) - kompilator Delphi.

Co wybierasz?

  1. Minimalną konfigurację np. AMD Athlon X2 250 3.0GHz, 2GB/800 MB RAM i grafika zintegrowana?
  2. Konfigurację na styl 4 rdzeni, 4GB RAM, graficje dedykowanej np. GF 220GT?
  3. Czy przekątna monitora ma ważne znaczenie przy programowaniu? Cieplak 20 cali wystarczy?

Czy warto do Delphi kupować drogi sprzęt czy wystarczy punkt 1?

Podkreślam, że sprzęt ma być tylko do programowania na Delphi, głównie portu COM.
Nie będą odpalane gry itd. System bedzie oryginalny Windows 7 HP i oryginalne Delphi.

Jakie macie swoje konfiguracje pod Delphi?

Oczywiście mowa tylko o podzespołach nowych. Mam dostęp do hurtu, więc kupuje bez marży.

Dziękuję za wasze pomysły, wskazówki. [soczek]

0

Ja mam zintegrowaną grafikę ATI HD 3200
AMD x2 64 bit 5400+
2GB Ramu
windows 7
Delphi 2010 chodzi elegancko
ekran 19" LCD, im większy tym łatwiej, bo na ekranie więcej się mieści, a trzeba brać poprawkę, że z 1/3 ekranu zajmują paski narzędzi

0

Wybieram taki komp, który ma port COM - w brew pozorom może być z tym problem :p

0

Wniosek jest taki, że mogę poskładać kompa z punktu 1.
Misiekd - płyty główne z COM-ami to jeszcze nie jest problem. :) Mam już wybrana jedną, a widzę ich sporo na hurtowni.

Chyba zainwestuję mocniej w monitor, tak ze 22 cale. :)

<font size="4">Pozdrawiam, życzę Wesołych Świąt.</span>

0
Misiekd napisał(a)

Wybieram taki komp, który ma port COM - w brew pozorom może być z tym problem :p

Minimalnie 2 porty COM, jeden do podlaczenia devica, drugi do snifowania w realtime.
Z jednym portem COM to mozna ewentualnie isc na grzyby ;)

0

Oprócz cali w monitorze przydaje się jeszcze rozdzielczość odpowiednia: teraz robią coraz więcej panoram 16:9, które mają znów mniej miejsca w pionie, mniej niż 16:10 popularne do niedawna.
Jak sobie włączysz paski narzędzi, to się może okazać, że miejsca na formę i kod już nie ma ;-)

0

Miejsce w pionie można zaoszczędzić, jeśli pozbędzie się nielogicznego przyzwyczajenia z trzymaniem paska zadań u dołu ekranu :)

0
Portowiec napisał(a)

Podkreślam, że sprzęt ma być tylko do programowania na Delphi, głównie portu COM.
Nie będą odpalane gry itd. System bedzie oryginalny Windows 7 HP i oryginalne Delphi.

wybieram taka konfiguracje na ktorej pojdzie Win7 oraz wybrane Delphi (jakie ?!). Mi win 7 plynnie dziala na celeronie ~2ghz i 512 ramu. Express 2008 c# plynnie dziala pakie VS 2010 juz muli (ram).

Tak wiec jak bedzie to d6/d7 spoko starczy do 1gb ramu i proc jak pisalem.

BTW. po co do COM'a Win7+Delphi :) to oznacza, ze nie tylko do com'a ale tez i do programu aby dobrze wygladal ...

0

W tej sytuacji, ja bym brał najtańszy sprzęt, zwracając uwagę na to, czy nadaje się do Windows 7, byleby z portem COM lub dokupując kontroler RS232 na PCI.

A jak chodzi o podsłuch transmisji, to jest program HDD Free Serial Port Monitor, pod Win2000 i XP działa bardzo dobrze i nie potrzeba dwóch portów RS232.

Zawsze możesz wybrać dowolna płytę główna i dokupić kontroler RS232 na PCI. Będzie działać tak samo, jak port, który byłby dobudowany fabrycznie do płyty głównej. Taki kontroler może posiadać dwa porty. Kontrolery na USB nie działają we wszystkich zastosowaniach portu RS232, dlatego lepiej je omijać.

Ja posiadam procesor P4 z Windows XP i Delphi 5, działa to bardzo dobrze.

Co do monitora, to jak panoramę 16:10, to kup minimum 21 cali, a jak zwykły 4:3, to monitor 1280x1024 to jest minimum.

Jeżeli oprócz samego programu chcesz coś więcej robić naraz, czyli, np. pisać dokumentację wraz z pisaniem programu, kontrolować komunikację za pomocą sniffera, to przyda się drugi, pomocniczy monitor (wtedy trzeba kupić kartę graficzną z dwoma wyjściami). Jako drugi monitor, wystarczy monitor kineskopowy 15 lub 17 cali za grosze z Allegro, w monitor pomocniczy nie warto inwestować.

0
somekind napisał(a)

Miejsce w pionie można zaoszczędzić, jeśli pozbędzie się nielogicznego przyzwyczajenia z trzymaniem paska zadań u dołu ekranu :)

Sporo ludzi już widzę, że przeniosło sobie paski na lewy albo prawy kawałek ekranu, w pionie. W tym sporo pracowników Microsoftu. Ponoć w W7 jakoś lepiej jest używać tak, a wcześniej było niewygodnie.

Ale mnie to osobiście nie podchodzi w żadnym systemie :-)

0

Witam
Dziekuje za wszystkie posty. :)
Dobra kupiłem coś takiego, robiąc od razu sobie prezent na Gwiazdkę:

PROCESOR AMD PHENOM II X2 550 DUAL CORE (AM3,80W)BE
ASUS M4A77TD PRO AMD 770 Socket AM3 (2xPCX/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3) (1 port COM)
GOODRAM DDR3 2048MB PC1333 CL9
DVD-REC SAMSUNG SH-S223L SATA LightScribe CZARNY BULK ASAP
OBUDOWA I-BOX ORION 910A BEZ ZASILACZA PRESCOT
ZASILACZ I-BOX ATX 500W SFAN CE+PFC 12cm/FAN BOX
HDD SAMSUNG 320GB HD322HJ 7200 SATAII 16MB ASAP (na system)
HDD SAMSUNG 640GB HD642JJ 7200 SATAII 16MBCACH ASAP (na dane)
GAINWARD GeForce 9500GT 1024MB DDR2/128bit DVI/HDMI PCI-E Silent FX (550/800) (chłodzenie pasywne) (chodzilo mi o złącza tylko)
KLAWIATURA MICROSOFT 600 PL/RO USB/BLACK
MYSZ OPTYCZNA MICROSOFT COMPACT/USB/CZAR

Do tego monitor Samsung P2270HD FullHD/MPEG4 - 21,5"

Lektura;
RS 232C - praktyczne programowanie. Od Pascala i C++ do Delphi i Buildera.
Znacie może jeszcze jakieś dobre książki do oprogramowywania portu COM?</span>

Niektórzy wezmą mnie za świra, patrząc na to, że sprzęt potrzebny mi jest tylko do programowania. :)
W przerwach przecież mogę w coś zagrać lub obejrzeć film w TV lub z DVD. :)

Faktycznie port COM pod PCI, będzie tak samo traktowany jak zintegrowany w płycie? :)
Jeśli tak to bardzo mnie to cieszy.

Dzięki za posty. :)
Hucznego Sylwestra i Nowego Roku. :)

0
Ktos napisał(a)

Ponoć w W7 jakoś lepiej jest używać tak, a wcześniej było niewygodnie.

To fakt, że w siódemce taka opcja nabrała sensu. Oczywiście z prawej strony, żeby zegar i tray zostały w tym samym miejscu :)
Mi też kiedyś paski z boku nie podchodziły, aż pewnego dnia stwierdziłem, że szkoda poziomego miejsca, w którym zmieściłoby się sporo kodu.
Przyzwyczaiłem się w 2 godziny góra :)

0

Sorry tą książke kupiłem; :) http://helion.pl/ksiazki/rs2323.htm

No ja też pasek mam w innym miejscu, ale nie o tym mowa w tym temacie, co nie? :-)

0
Portowiec napisał(a)

No ja też pasek mam w innym miejscu,

Zupełnie jak moja dziewczyna, gratuluję.

ale nie o tym mowa w tym temacie, co nie?

No nie.
A na czym polega "programowanie portu COM"?
Port to nie jest czasem taka dziura, na którą wysyła się odpowiednie sygnały, które ewentualnie sterują/kontaktują się z czymś na zewnątrz? Czy wobec tego nie wystarczy znajomość API dostępnego dla języka oraz protokołu używanego przez docelowe urządzenie?

0

Port to nie jest czasem taka dziura, na którą wysyła się odpowiednie sygnały, które ewentualnie sterują/kontaktują się z czymś na zewnątrz? Czy wobec tego nie wystarczy znajomość API dostępnego dla języka oraz protokołu używanego przez docelowe urządzenie?

Czy wobec tego nie wystarczy znajomość API dostępnego dla języka oraz protokołu używanego przez docelowe urządzenie?

No ale jak to jest np. mostek z 2 urzadzeniami typu silniki krokowe i po prostu wysylamy ze napierw jeden sie obraca pozniej drugi gdzie tu api gdzie tu protokol?

0

No chyba wiesz, ile jakich bitów musisz wysłać, żeby silnik się poruszył o tyle i tyle kroków, prawda? To nazywam protokołem.
Wydaje mi się też, że dla większości języków są dostępne biblioteki do obsługi portu, więc to jest jakieś API. Chyba nie trzeba wszystkiego robić w jakimś asemblerze?

0

Cześć.

A ja mam pytanie do Was:

Czy podłączenie kontrolera COM pod PCI lub kontrolera COM bezpośrednio w płytę główną (taki z wtyką na taśmie i na śledziu) jest równoznaczne z kontrolerem fabrycznie zintegrowanym? Czy tak samo sie go programuje jak zintegrowany?

Mnie się wydaje, że tak, a Wy jak uważacie?

Dzięki i pozdrawiam. :-)

0
andrzejlisek napisał(a)

Co do monitora, to jak panoramę 16:10, to kup minimum 21 cali, a jak zwykły 4:3, to monitor 1280x1024 to jest minimum.

1280x1024 to nie jest 4:3 tylko 5:4. Najbliższe stosowane rozdzielczości 4:3 to 1280x960 i 1366x1024.

Jako drugi monitor, wystarczy monitor kineskopowy 15 lub 17 cali za grosze z Allegro, w monitor pomocniczy nie warto inwestować.

Z tym się nie zgodzę, oko się męczy przy ciągłym przeskakiwaniu między zupełnie różnie wyglądającymi ekranami. Do tego trudno na biurku wygodnie ustawić jednocześnie CRT i LCD, z racji zupełnie innych kształtów przestrzennych.
Najlepiej się sprawdzają dwa identyczne monitory.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1