Linux - wybór dystrybucji

0

Chciałbym zainstalować system Linux.

Głównym zastosowaniem będzie testowanie działania programów z Windows w środowiskach Mono i Wine (w zależności, czy to jest zwykły program, czy program dla .NET). System musi mieć możliwość odczytu i zapisu partycji NTFS (podobno nie każdy Linux może zapisać partycje NTFS). Dodatkowym zastosowaniem będzie próba przejścia z Windows do Linux, czyli pisanie tekstów, internet, emulacja w VirtualBox, itp.

Dobrze by było, gdyby system Linux posiadał w sobie interfejs KDE i GNOME.

Z tego, co wyczytałem, KDE i GNOME naraz są zawarte między innymi w następujacych dystrybucjach:
OpenSuse
Mandriva
Fedora
Debian

Zauważyłem, że Debian posiada inny format paczek instalacyjnych, DEB, a pozostałe obsługują RPM.

Którą dystrybucję warto wybrać?

0

Na pewno mogę ci odradzić mandrivę - po tym jak mi kiedyś się wysypała po aktualizacji nie mam zaufania do tej dystrybucji. Mogę polecić Debiana Sid, zalety to:

  • praktycznie ciągła dystrybucja - aktualizujesz na bieżąco i nic złego się nie dzieje.
  • bardzo bogate repozytorium
  • w miarę nowe (w Sidzie) - najnowsze pakiety
  • jedna z najstabilniejszych dystrybucji i w miarę szybka, bo możesz zainstalować tylko to co jest potrzebne
  • odczys i zapis NTFS po doinstalowaniu ntfs-3g bez żadnego problemu

Co do mono, to będziesz musiał sam skompilować ze źródeł jeżeli chcesz mieć najnowsze, wine jest na bieżąco dostępne najnowsze, virtualbox podobnie.

0

Wszystkie wymagania idealnie spełnia Ubuntu.

Mono jest zainstalowane standardowo (w Ubuntu 9.04 w wersji 2.0, a w Ubuntu 9.10 Beta w wersji 2.4)
Standardowo jest w nim Gnome, ale wystarczy przez menadżer pakietów dodać pakiet "kubuntu-desktop", aby mieć też KDE (w Ubuntu 9.04 w wersji 4.2, a w Ubuntu 9.10 beta wersję 4.3).
System pozwala na odczyt/zapis na partycjach NTFS. Jeżeli chcesz to zmienić wystarczy uruchomić program "ntfs-config" i zmienić opcję "Włącz tryb zapisu".
Wine dla Ubuntu jest tu: http://www.winehq.org/download/deb

0

Standardowo jest w nim Gnome, ale wystarczy przez menadżer pakietów dodać pakiet "kubuntu-desktop", aby mieć też KDE

To nie lepiej już zainstalować KUbuntu, gdzie od razu jest KDE? Ja z różnych względów ubuntu nie lubię, ale nie będe sie rozpisywać.
Moim zdaniem ubuntu raczej tylko dla początkujących, podobnie jak mandriva.

0

Ja również polecam Ci Debiana (wersję testing lub Sid), choć jak jesteś całkowity laik jeśli chodzi o Linuksy, to na początek chyba najlepsze będzie coś z rodziny Ubuntu.

0
othello napisał(a)

Standardowo jest w nim Gnome, ale wystarczy przez menadżer pakietów dodać pakiet "kubuntu-desktop", aby mieć też KDE

To nie lepiej już zainstalować KUbuntu, gdzie od razu jest KDE?

Autor chce mieć Gnome i KDE jednocześnie. Bez sensu, aby oddzielnie instalował Ubuntu i Kubuntu.

othello napisał(a)

Moim zdaniem ubuntu raczej tylko dla początkujących, podobnie jak mandriva.

Możesz mnie nazwać początkującym, ale ja używam Ubuntu od wersji 5.04. Jestem magistrem informatyki i pracuję jako programista Javy EE.

0

Po poczytaniu trochę na stronie http://jakilinux.org/ zdecydowałem się na OpenSuse, który poszedł na pierwszy ogień i zainstalowałem go na próbę.

Generalnie jestem zadowolony, ale system ma poważną wadę:

Mam kartę dźwiękową Sound Blaster Audigy2. System ją bez problemu widzi, pokazuje, jakby było w porządku, sprawdziłem regulację głośności i dźwięk nie jest ściszony, ale mimo wszystko karta dźwiekowa nie gra, a w Windows gra.

Czy da się w OpenSuse to naprawić? Co sprawdzić?

0

Jaki kernel tam jest? Jeżeli nie najnowszy, to zaktualizuj do najnowszego. Podobnie, najnowsze ALSA też się przyda.
Jeżeli jest PulseAudio, to pozbądź się go i skonfiguruj system tak, żeby używał bezpośrednio sterowników ALSA - z doświadczenia wiem, że 50% problemów z dzwiękiem to kaprysy PulseAudio.

Ogólnie SoundBlastery, zwłaszcza nowsze są dość kiepsko obsługiwane w linuksie, więc możesz mieć problemy.

0

Co do testów, to na liście urządzeń było kilka pozycji, przez ALSA, przez PulseAudio i jeszcze jeden, nie pamiętam nazwy, nazwa 3-literowa, jedna z nich jest litera O. Obojętnie, co wybrałem to albo nie grało, albo wyskakiwał błąd.

Posiadam na płycie układ dźwiękowy (płyta to Asus P4P800), którego normalnie nie używam i ten układ dźwiękowy działa prawidłowo i gra bez żadnych problemów.

Dokładnie, to zainstalowałem OpenSuse Linux w wersji 11.1, do tego doszło Wine i Mono w najnowszych wersjach, nic więcej.

Usunąłem wszystkie pakiety związane z Pulse Audio za pomocą Yast, po zatwierdzeniu coś się musiało popsuć, bo Yast nie działa. Ale to nie rozwiązało problemów z dźwiękiem z SB.

Odpaliłem Knoppix 3.1 z PC World Komputer, w nim SB również nie działa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1