Napisałem aplikację. Chcę wykupić licencję na MySQL

Odpowiedz Nowy wątek
harypoter
2009-08-03 00:37
harypoter
0

Załóżmy, że napisałem aplikację opartą o MySQL-a. Chcę ją zainstalować np. w miejscowej przychodni. Aby przychodnia mogła korzystać z owej aplikacji musi wykupić licencję na MySQL-a. Stąd moje pytanie - jak tego dokonać? Bardzo proszę o szczegółowy opis, krok po kroku. Będę niezmiernie wdzięczny, pozdrawiam!

Pozostało 580 znaków

2009-08-03 00:43

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

czy to naprawdę takie trudne???
http://www.mysql.com/buy-mysql/


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

lol12
2009-08-03 01:45
lol12
0

moze o tej porze mam problemy z pamiecia, ale czy mysql nie jest OPEN SOURCE?!

Pozostało 580 znaków

2009-08-03 06:50

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

A czy open source znaczy po polsku "darmowy"?


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2009-08-03 09:58

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

Jest darmowy, a płatne jest tylko wsparcie techniczne. Zresztą tutaj masz wszystko opisane...

Pozostało 580 znaków

2009-08-03 10:41

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
angel2953 napisał(a)

Jest darmowy, a płatne jest tylko wsparcie techniczne. Zresztą tutaj masz wszystko opisane...

może by wypadało poczytać trochę o licencji GPL i jak się ona ma do MySQLa i programów opartych o ten silnik (małą podpowiedź - program też musi być na GPLu, a tego nie każdy sobie życzy)
BTW wybór MySQLa jako 'darmowego' silnika BD dla aplikacji desktopowych to porażka ...


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2009-08-03 11:20

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 3 miesiące temu

0
Misiekd napisał(a)

może by wypadało poczytać trochę o licencji GPL i jak się ona ma do MySQLa i programów opartych o ten silnik (małą podpowiedź - program też musi być na GPLu, a tego nie każdy sobie życzy)

No nie wiem... jak o GPL myślałem zawsze inaczej. Tzn. gdybym budował silnik bazy i korzystał z fragmentów kodu mysql, który jest na GPL - to ok, mój silnik też musiałby byc na GPL.
Ale jeśli używam Mysql'a jako narzędzia, nie korzystam z jego otwartego kodu pisząc na przykład CMSa - mój CMS nie musi być na licencji GPL.

Pomocnicza analogia: zakładając, że OpenOffice jest na GPL (nie wiem, czy jest, ale załóżmy dla tej analogii). Jeśli piszę program, w którym korzystam z kodu OpenOffice'a muszę też wypuścić go na tej licencji. Jeśli jednak piszę dokument w edytorze tekstu - nie muszę tego dokumentu wypuszczać na licencji GPL.

Nie twierdzę, że jest tak na 100%, ale tak ja to rozumiem.

Poza tym angel2953 rozwiała chyba wszystkie wątpliwości co to tematu wątku. Nic nie trzeba kupować, jeśli opisują Cię zdania z pierwszej kolumny tabelki, za nie drugiej ;)

Pozostało 580 znaków

2009-08-03 11:30

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
id02009 napisał(a)

Nic nie trzeba kupować, jeśli opisują Cię zdania z pierwszej kolumny tabelki, za nie drugiej ;)

ale tu się właśnie rozchodzi o

freely available under the GPL License

używając MySQLa musisz mieć do niego bibliotekę kliencką, która

  1. też jest na GPLu
  2. dołączasz ją do swojego programu

Jedną z kluczowych kwestii związanych z GPL jest problem, czy oprogramowanie na innej licencji może być dynamicznie linkowane z bibliotekami GPL. Sama licencja wyraźnie mówi, że wszystkie pochodne prace bazujące na kodzie GPL muszą same opierać się na GPL. Jednak nie jest jasne, czy plik wykonywalny, który jest dynamicznie linkowany z biblioteką może być uważany za pracę pochodną. Środowisko wolnego/otwartego oprogramowania jest podzielone w tej kwestii, Free Software Foundation zakłada, że tak właśnie jest, inni eksperci nie zgadzają się z tym.

zresztą poszukaj sobie na necie wątków i dyskusji na ten temat - jest od metra i prawie każda stwierdza, że jak nie chcesz udostępniać swojej app na GPLu to trzeba płacić


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2009-08-03 11:47

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 3 miesiące temu

0

ok, rozumiem ten punkt widzenia, ale to dość kontrowersyjna sprawa. A jak to się ma w przypadkach, gdy korzystam z Mysql'a na hostingu? Kto wtedy musi opłacić licencję?

Pozostało 580 znaków

2009-08-03 11:56

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Problemem są właśnie sterowniki do łączenia z bazą (Connector/*), gdyż one są na GPL, a nie na LGPL.

Z resztą Oracle przejmuje Suna i za parę lat nikt nie będzie pamiętał o MySQL.

Ze swojej strony polecam PostreSQL. Jest na licencji BSD.


Registered Linux user #456405 | SCJP 6 | SCWCD 5 | SCBCD 5

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0