[linux] ftp + wykonywanie poleceń shellowych

0

Witam.
Założyłem sobie konto test z pewnym hasłem oraz ustawiłem powłoke /bin/bash.
Interesuje mnie teraz połączenie przez ftp(nie przez ssh czy telnety) i żeby dało się wykonywać polecenia bashowe na serwerze.
Coś takiego jak:

ftp> ! whoami

Tylko aby polecenie wykonało sie po stronie serwera.
Da rade? Jak to zrobić?

0

nie

0

Do dlaczego np. w proftpd jeśli ftp korzysta z mysqla jest taki wpis:

mysql> show columns from ftp_users;
+-----------+--------------+------+-----+------------+-------+
| Field     | Type         | Null | Key | Default    | Extra |
+-----------+--------------+------+-----+------------+-------+
| userid    | varchar(30)  | NO   | PRI | NULL       |       |
| passwd    | varchar(80)  | NO   |     | NULL       |       |
| uid       | int(11)      | YES  |     | 99         |       |
| gid       | int(11)      | YES  |     | 100        |       |
| homedir   | varchar(255) | YES  |     | /home/...  |       |
| shell     | varchar(255) | YES  |     | /bin/false |       |
| count     | int(11)      | NO   |     | NULL       |       |
| disabled  | tinyint(4)   | NO   |     | NULL       |       |
| lastlogin | datetime     | NO   |     | NULL       |       |
+-----------+--------------+------+-----+------------+-------+
9 rows in set (0,05 sec)

shell?

0

bo może przechowywać listę userów w bazie

. Authentication methods supported
PAM

Standard /etc/passwd lookups

NIS

Shadow passwords

Indvidual passwd/group files for each virtual

SQL databases

BTW co ma wspólnego to co jest w źródłach z twoim pytaniem??? Jak chcą (programiści) to mogą tam nawet film wstawić, co nie znaczy, że program będzie automatycznie wszystkie filmy odtwarzał!

0
tro napisał(a)

Witam.
Założyłem sobie konto test z pewnym hasłem oraz ustawiłem powłoke /bin/bash.
Interesuje mnie teraz połączenie przez ftp(nie przez ssh czy telnety) i żeby dało się wykonywać polecenia bashowe na serwerze.
Coś takiego jak:

ftp> ! whoami

> Tylko aby polecenie wykonało sie po stronie serwera.
> Da rade? Jak to zrobić?


lftp

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1