[samba] Widoczność w internecie

0

Witam.
Potrzebuję skonfigurować sambę tak aby widoczna była w internecie.

#======================= Global Settings =====================================
[global]
   workgroup = HOME
   server string = SmbServ
   netbios name = SERWER
   security = user
;   hosts allow = 192.168.0. 192.168.2. 127.
   load printers = no
host allow = all
;   printcap name = /etc/printcap
;   printcap name = lpstat
;   printing = cups
;  guest account = pcguest
   guest account = nobody
   log file = /var/log/samba.%m

   max log size = 50
;   password server = <NT-Server-Name>
;   realm = MY_REALM
;   passdb backend = tdbsam

;   include = /usr/local/samba/lib/smb.conf.%m
;   interfaces = 192.168.12.2/24 192.168.13.2/24
;   local master = no
;   os level = 33
;   domain master = yes
;   preferred master = yes
;   domain logons = yes
;   logon script = %m.bat
;   logon script = %U.bat
;   logon path = \\%L\Profiles\%U
;   wins support = yes
;   wins server = w.x.y.z
;   wins proxy = yes
   dns proxy = no

;  add user script = /usr/sbin/useradd %u
;  add group script = /usr/sbin/groupadd %g
;  add machine script = /usr/sbin/adduser -n -g machines -c Machine -d /dev/null -s /bin/false %u
;  delete user script = /usr/sbin/userdel %u
;  delete user from group script = /usr/sbin/deluser %u %g
;  delete group script = /usr/sbin/groupdel %g
#============================ Share Definitions ==============================
[homes]
   comment = Home Directories
   browseable = no
   writable = yes

Po długim czasie wyskakuje okienko do logowania, lecz hasło nie wchodzi. Wewnątrz sieci jest wszystko ok.
Z serwerem www, ftp itp nie ma problemów jeśli chodzi o internet.

0

Witam.
Okazało się że windows umie zmyślać;]
Zrobiłem skana nmapem serwera i nie widać portu 445. Posiadam router linksys i na nim przekierowane mam porty udp i tcp od 1 do 700. Firewalle wyłączone, iptables czyste. Co jest nie tak?

//neostrada.

0
  1. tepsa na pewno blokuje porty samby
  2. najgorszy mozliwy sposob udostepniania czegokolwiek w internecie to wlasnie sieciowe systemy plikow (nfs/samba)
  3. jezeli na prawde potrzebujesz komus z zewnatrz udostepnic zasob sieciowy to zrob to przez vpna
  4. jezeli mozesz udostepnic inaczej, to masz http (do odczytu), ftp, sftp (w obe strony)
0

Właśnie z ftp itp odpada... Na serwerze są pewne pliki w excelu, wordzie itp które muszą być modyfikowane z zewnątrz w locie. Chodzi o to że "klienci" nie ściągają czy wysyłają dane... muszą modyfikować pewne pliki np. w excelu. Z ftp jest tak że trzeba plik ściągnąć, zmodyfikować, wysłać. A z sambą sprawa wygląda jak z normalnym dyskiem i dodatkowo blokuje aby 2 osoby jednocześnie nie modyfikowały tego samago pliku. Dodatkowym plusem samby jest to że można zasotsować net use...
Myślałem żeby zrobić to jakoś na stronce www i baze danych na mysql, lecz szablony w excelu często sie zmieniają i jest ich sporo. Samba najlepiej się z tym sprawuje. Nie widzę lepszego rozwiązania, a musi być to proste, bez instalacji dodatkowych programów na systemach "klienckich". Przez sambe przecież można mając hasła przeglądać katalog danego usera, nie widzę tu nic co by zagrażało bezpeczeństwu systemu linux...

0
sam7 napisał(a)

Właśnie z ftp itp odpada... Na serwerze są pewne pliki w excelu, wordzie itp które muszą być modyfikowane z zewnątrz w locie.

Może coś do pracy grupowej?

0

Rozwiązałem problem z sambą. W loginie neostrady trzeba było na początku dodać "BEZ_OCHRONY-".
Czy serwer samby na linuxie jest dobrze zabezpieczony? Nie ma jakiś ukrytych usług?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1