[DNS] Dwie domeny, jeden adres IP i rekord A

0

Witam!

Mam poważne wątpliwości czy zadziała coś takiego.
Mam dwie domeny wykupione u dostawcy. Chciałbym obsługiwać je na serwerze w domu (Debian + Apache 2.2). Serwer jest za routerem, który przekierowuje port 80 na ten serwer. IP stałe.
Jako, że utworzenie serwera DNS w domu nie wchodzi w grę, bo trzeba mieć dwa adresy IP (primary i secondary, bo DNSy były by w tej samej domenie) postanowiłem, że przekierowanie będzie następowało przez ustawienie rekordu A u dostawcy na adres IP domu (routera). Dla jednej domeny działa bez zarzutu. Problem pojawia się gdy chciałbym dodać drugą domenę przekierowaną na ten sam IP za pomocą rekordu A. Pytanie brzmi jak na Apachu (bo podejrzewam, że to tu trzeba zrobić) skonfigurować serwer wirtualny by móc cieszyć się dwoma domenami, które nie będa miały ze sobą nic wspólnego... poza wpisem w rekordzie A.

Pogooglowałem już za tym problemem i nie mam jak na razie przekonania do rozwiązań, a ze względu na czas propagacji w DNS (min 20 godzin) testowanie rozwiązania jest kłopotliwe.

0

Po pierwsze mozesz swobodnie postawic sobie serwer DNS (primary), w sieci jest mnostwo miejsc, ktore za free udostepniaja serwer secodnary. Poszukaj, sa naprawde solidne.
Po drugie, do obsluzenia dwoch domen powinno zadzialac cos takiego

NameVirtualHost *
<VirtualHost *>
        ServerAdmin [email protected]
        ServerName mojadomena.pl
        ServerAlias www.mojadomena.pl
</VirtualHost>
<VirtualHost *>
        ServerAdmin [email protected]
        ServerName mojadrugadomena.pl
        ServerAlias www.mojadrugadomena.pl
</VirtualHost>

Po trzecie, upewnij sie, ze Twoj router poprawnie potrafi przeroutowac protokol http1.0 oraz http1.1. Moj nie potrafi :)

0

@ss, dzięki za podpowiedź. Swoją drogą debil i sklerotyk ze mnie. Nawet na blogu opisywałem kiedyś konfiguracje serwerów wirtualnych tylko, ze na portach.

Nie jestem pewien tego DNSa, bo nie chcę podpinać się do operatora za pomocą serwera tylko routera, inaczej mówiąc pierwszym elementem w sieci powinien być router, a serwerem będzie jeden wyznaczony komputer w sieci LAN. Coś nie bardzo wierzę, że to będzie działać.

No ale jak mawiał Syzyf, praktyka czyni mistrza. Pokombinuję nic nie zepsuję, bo zawsze można rzecz odkręcić i ustawić inaczej całość w home.pl. Jak dobrze pójdzie to za kilka dni będę szczęśliwym ojcem ;)

0

Ja mam w domu, za routerem, postawiony serwer HTTP oraz serwer DNS, który jest jednocześnie primary dla samego siebie (secondary gdzieś w Internecie). Przekierowane porty 53 (TCP/UDP) i 80 TCP i działa. Albo zrób tak jak ja mam inną domenę, wyrzuć wszystko gdzieś na darmowe DNS (primary i ze dwa secondary są np. na xname.org), problemy czasem z dłuższym czasem ustawiania stref, ale jak dużo nie kombinujesz to jest ok.

I mam podobnie zrobiony virtualhost jak w konfigu powyżej, tylko *:80, czego zdaje się nie powinno się robić, bo się pojawia jakiś warning ;-)

0
Koziołek napisał(a)

Jak dobrze pójdzie to za kilka dni będę szczęśliwym ojcem ;)
To my wpadniemy na pepkowe ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1