serwery baz danych

0

Witam wszystkich

od dłuższego czasu mam na localhost postawiony serwer MSSQL Server 2000 oraz PHP 5. Wszystko cacy dopóki nie przyszło mi zainstalować MySQL w wer. 5 oparty na AppServ 2.6, niby te dwa silniki bazodanowe chodzą dobrze, ale za to mam problem z wyświetleniem kodu źródłowego w przeglądarce. Widze pustą strone, dopiero gdy zamienie znacznik z <?php na <? coś się pojawia, ale to znak że PHP nie działa.

Przy instalacji AppServ utworzył się nowy plik konfiguracyjny php.ini w C:/Windows, zaś z poprzeniej instalacji MSSQL istnieje C:/Program Files/PHP/php.ini
Może to się gryzie...

0

Gryzie Ci sie serwer www, znaczy ten AppServ, a nie silniki baz danych. One maja sie nijak do konfiguracji php. Przywroc sobie konfiguracje php, taka jaka dzialala i bedziesz mial tak jak trzeba. W razie problemow odinstaluj tego AppServ i zainstaluj samego Mysql'a, znaczy sie prosto ze strony producenta :) Ten AppServ to prawdopodobnie paczka instalujaca Apache'a, php i Mysql stad nic dziwnego, ze Ci www i php przestalo dzialac.

0

jeszcze raz wyoślę to : zainstalowałem sam silnik MySQL, następnie z paczki AppServ odznaczyłem to co już jest zainstalowane i zostawiłem tylko serwer Apache 2.
Podmieniałem plik konfiguracyjny PHP w ale bez rezultatu, nie wiem czasem czy nie trzeba jeszcze podmienic biblioteki DLL w Windowsie...

0

Skonfigurowałem plik httpd.conf Apache 2, ale mimo to po podaniu linku http://localhost:90/tescik.php wywala mi coś takiego na stronie

Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, [no address given] and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.

0

czekasz az ktos ci powie po polsku to co jest tam rownie wprost napisane? obejrzyj error.log

0
board1 napisał(a)

jeszcze raz wyoślę to : zainstalowałem sam silnik MySQL, następnie z paczki AppServ odznaczyłem to co już jest zainstalowane i zostawiłem tylko serwer Apache 2.

Zdecyduj sie. Zainstalowales sam MySQL czy razem z Apachem, do tego z AppServ? Nie wiem co zmienia AppServ, ale instalacja Apache'a na 99% spowodowala wylaczenie modulu PHP. Znaczy zajrzyj do httpd.conf i tam ustaw, zeby Apache uzywal php.

PS. Mam wrazenie, ze nie wiesz czym sie rozni php od serwera www i serwera bazy danych...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1