Przerzuciłem się na Dev-C++...

0

Witam! Otóż gdy usłyszałem info, że BCB6 nie nadaje się do tworzenia aplikacji komercyjnych, to postanowiłem poszukać sobie dobrego i łatwego w obsłudze kompilatora. Dużo znalazłem o Dev-C++. Gdy czytałem jego licencję GPL, to zauważyłem, że można tam wydawać właściwie wszystkie wersje, jakie sobie zapragniesz. Tylko mam dylemat, bo nie znam Dev-C++:
Jak otwieram blok np. pętli for, to gdy chcę ją zamknąć nie przeskakuje do poprzedniego tabulatora. Załączam przykład:

main()
{
    // jakies instrukcje
    for( ... )
    {
         // cos tam
        } // tu wlasnie konczy znak zamykajacy blok, zamiast pod znakiem otwierajacym go
    // dalsze instrukcje programu
}// | - gdy kursor jest tutaj i gdy wpisze klamre zamykajaca, to dla funkcji main() dziala prawidlowo

Czy u was tzn. posiadaczy Dev-C++ v4.9.9.9 PL(zaznaczam, że to wersja beta) też tak jest?

0

To niestety mankament Deva -> czasami robi zupełnie bezsensowne wcięcia (np. wciskasz sobie tab a on ustawia kursor w połowie ekranu, mimo że wcześniejsze wciecia absolutnie nie wskazuja na to ze tam ten kursor chciałeś mieć)
Jeśli ci to przeszkadza to moze zainstaluj jakieś Code Blocks ;)

0

Dev-Cpp ma chyba najgorszy edytor w galaktyce. Już lepiej pisać w notatniku i przeklejać.

0

Gdy sobie tak przeglądałem opcje edytora, to w sumie można wyłączyć tą cholerną automatykę hopsasasów :p Piszę "w sumie" bo nie do końca, a przynajmniej na razie.

Shalom napisał(a)

Jeśli ci to przeszkadza to moze zainstaluj jakieś Code Blocks ;)

Przeszkadza i to bardzo. już wolę się bawić jak w BCB.

0

Dev to przestarzałe ścierwo mające domyślnie wiekową i strasznie zbugowaną wersję GCC na pokładzie - powodzenia w debugowaniu debuggera, klnięciu na błędy kompilatora, bezsensowne działanie edytorka udającego IDE itd. Visual C++ Express też jest darmowy do zastosowań komercyjnych, również ma swoje mankamenty ale pracuje się w nim zdecydowanie wygodniej, ma wielokrotnie większe możliwości, nie ma lepszego darmowego IDE pod Windows.

0
list nil napisał(a)

Dev to przestarzałe ścierwo mające domyślnie wiekową i strasznie zbugowaną wersję GCC na pokładzie - powodzenia w debugowaniu debuggera, klnięciu na błędy kompilatora, bezsensowne działanie edytorka udającego IDE itd.

Mimo tego brutalnego i doprowadzającego do stanów depresyjnych cacka, jednak przywiązałem się troszkę do niego. No nic pozostaję przy swoim. Popracuję sobie z nim i będę wiedział czy dalej z niego korzystać. Dziękuję za porady i wskazówki.

0

To się jak najszybciej odzwyczaj, przesiądź się na cywilizowane IDE jak Visual właśnie ew. Eclipse, bo w dłuższej perspektywie zrobisz sobie tylko krzywdę. Jeżeli planujesz pisać kiedyś sensowny soft to przyzwyczajaj się do bardziej skomplikowanych IDE, z każdym dniem używania Notatnika\Deva będzie tylko trudniej.

0

komputer098 nie przesadzaj, przeciez dopiero go zainstalowałeś ;)
Odpal sobie Code Blocks ;)
Co do Visuala, to mnie osobiscie nie przypadł do gustu.
A Eclipse faktycznie fajna sprawa, ale straciłem kupe czasu na zainstalowanie do niego odpowiednich pluginów, kompilatora a potem na konfigurację, a potem okazało się jeszcze że programy wyświetlają się w tej śmiesznej, białej niby-konsolce i zrezygnowałem :P

0

Zdecydowanie najlepsze jest Visual C++. Idealne, wcięcia, InteliSense, breakpointy. Jedynym minusem jest to że wspiera wielowątkowość, przez co do odpalenia skompilowanego programu potrzebne jest u użytkownika zainstalowane Visual C++ Redist, ale można to wyłączyć w opcjach projektu.
Jest to dosyć ciężkie środowisko, które wymaga .NET Framework'a. Jeśli masz słabego kompa, albo żal ci zasobów/nie chce ci się ściągać, to jak wspomniano wyżej, najlepszy będzie CodeBlocks. Darmowy, otwarty, napisany w C++. Ma bardzo dużo szablonów projektów, dla różych bibliotek i silników graficznych.
DevC++ jest na prawdę stary i nierozwijany. Czasami na prawdę ciekawe błędy potrafi wywalać, które po zrestartowaniu IDE się naprawiają. Używanie go raczej nie ma już sensu.

PS: No i CodeBlocks ładniej wygląda, a Visual Studio jeszcze ładniej, ale to już kwestia gustu.

Eclipse jest również ciekawym środowiskiem, ale stworzonym z myślą o Javie. Skonfigurowanie go na użytek C++ jest bardzo trudne(nawet specjalnej wersji). Konfigurowanie projektu jest mało intuicyjne. Raczej nie dla początkujących.

0

Fakt może i Visual najlepszy, ale przeznaczony do bibliotek MS. Chodzi mi tu na przykład o wykorzystanie go jako menadżera dla projektu gdzie używa się QT. Istna masakra... Wolałem już KomodoEdit i konsole.

ps. szkoda tylko, że w Komodo nie ma takiego wsparcia dla C++ jak dla języków skryptowych, fakt, nie jest to program do tego stricte przeznaczony, ale nie zmienia to faktu, że jest to jeden z najlepszych edytorów z jakich miałem przyjemność korzystać.

0

Zgadza sie, Visual sie sprawdza jak sie pisze pod .NET albo MFC - mowie tu o projektowaniu GUI i tworzeniu projektu.

Ja jendak i tak uzywam Visuala do pisania w wxWidgets - kod do tworzenia GUI generuje w Code::Blocks, a scislej w wxSmith, a reszte kodu pisze i kompiluje juz w Visual C++ 2008 - tu sie przydaje IntelliSense i inne fajne rzeczy.
Swoja drogra Code::Blocks tez jest bardzo dobrym IDE i mozna go skonfigurowac do uzywania kompilatora Microsoftu, ale przy Visualu nie ma szans.

Co do devc++, to projekt juz dawno umarł, jest niedokończony i tak zabuggowany ze chyba nikomu juz nie chce sie do niego zaglądać. Nie odgrzebujmy trupa...

0

Ok, przekonaliście mnie żebym tego rupieca się jak najszybciej pozbył. Czyli najlepiej żebym wybrał Microsoft Visual C++ Express Edition 2008 (znalezione na <url>www.dobreprogramy.pl</url> ).
Poza tym mam taką sytuację: teraz korzystam z laptopa a do instalacji visual potrzebny jest internet. OK. Ale Z visuala będę korzystać na innym kompie, który do neta podłączony nie jest i za bardzo nie może być(brak jakichkolwiek zabezpieczeń). Jest jakieś obejście?

0

Jak koniecznie musisz, to wxDev-Cpp. To fork projektu, nadal żywy. A co do Code::Blocks, to faktycznie jest godny polecenia.To samo środowisko do pracy i na Windowsie i na Linuxie no i można w D pisać. Dodatkowo łatwo można go skonfigurować do pracy z całą masą kompilatorów.

0

Hehe, jak to pisałem to się zdecydowałeś.

Oczywiście, że jest. http://www.microsoft.com/express/download/#webInstall i na dole stronki offline install i pobierasz obraz iso.

0

fiu fiu, pliczek toroszkę waży, ale mój net sobie z tym poradzi(mam 2Mb/s). W końcu zawsze coś. Dziękuję, skullman i przepraszam bo dzisiaj mam lenia i nic nie szukałem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1