[linux] dźwięk z X-FI

0

Witam!
Zakupiłem około rok temu kartę muzyczną Creative X-FI XtremeGamer, pod windowsem normalne ze chodzi, jednak pod linuxem ani rusz...
czekałem i czekałem i w końcu ( 18 kwietnia) pojawiły się sterowniki BETA pod linuxa, przegooglowałem cały internet zeby sie dowiedziec jak się ma to instalować itp jednak z racji tego ze google się szmaci nic mądrego nie znalazłem poza lamentami wściekłych jak ja użytkowników.
Zacznę od początku:
Na nowym linuxie z jądrem 2.6.18 i skompilowaną alsą uruchomienie instalera kończyło się jego zwisem, system działa jednak znak zachęty się nie pojawia (że niby ciągle proces działa - bzdura). Po godzinach googlowania w tym śmietniku przeczytałem ze min kernel to 2.6.24, zatem kompilowałem kernela. Za pierwszym razem wrzuciłem ALSA jako build-in. Instalator x-fi zgłosił to jako błąd i nie poszło. Zatem druga kompilacja tym razem jako moduł. x-fi zgłasza mi błąd 2.
no ja pierd** ku*** mać, szlag człowieka trafia.
Czy komukolwiek udało się zainstalować tą kartę ?
Każda rada będzie mi pomocna, nawet na temat wpływu księżyca na porost trawy w ogrodzie !
Dziękuję !

0

Powiem ci tyle,choć nie mam kart creativa to znam "umiłowanie " tej firmy do linuks. Mówiąc krótko leją na użytkowników linuksa. Ale zapewne masz w płytę główną wbudowany układ dźwiękowy. To jego spróbuj użyć zamiast karty creativa

0

revcorey - myslę że autor nie po to zakupil sobie X-FI zeby sluchać przez AC'97 ;]

0

http://drakensjavahouse.blogspot.com/2008/02/sound-blaster-x-fi-linux-driver-vs.html - mnie to pomogło, jest adres do opensound z paczką.

0

mephir jestes moim prywatnym Bogiem !!!!!!!! Działa !!!!! Trochę oss się czepial ze Sound Card Support jest build -in wiec kompilacja byla nie unikniona ale teraz chodzi !!!!!! Pieknie !! Naprawdę ogromne dzięki !! Googlowalem tygodniami i tyle co znajdywalem to jakies bzdury do ALSY która i tak nie wszędzie wspiera X_FI !!!
hehe juz prawie mialem przepinac na linuxie kabelek do AC-97 :)

0

Hmm jak dziala tylko na oss a nia na alsa to i tak kicha... (tak offtopic)

0
othello napisał(a)

Hmm jak dziala tylko na oss a nia na alsa to i tak kicha... (tak offtopic)

hmm oss jest oczywiście juz starym i "depreciated" projektem, no ale chyba tylko do domowego słuchania muzyki powinno wystarczyć ? Czy myślisz ze mogą być jakieś problemy ?

0

mephir pozwolę sobie na jeszcze jedno pytanko, udało Ci się na tym OSS odpalic amaroka ??
bo mi xine engine nie wykrywa tej karty...
z ossinfo wynika ze jest ona pod /dev/oss/sbxfi0/pcm0
natomiast amarok ma tylko /dev/dsp i jeszcze jakies jedno...
xine-config jest w ogóle jakiś nie konfigurowalny wiec nie wiem juz co zrobic...
udało Ci się to rozwiazać ?

0

Do ogładania filmów używam mplayera. Z xine'a korzystałem jeszcze na Red Hacie, jutrpo zainstaluje zobacze co jest

0

Najwazniejsza rzecz, ktorej OSS nie obsluguje, to jednoczesny dzwiek z kilku zrodel (programow). Czyli jak wlaczasz mplayera (film), a w tym czasie ktos pisze do ciebie na gg (dzwiek wiadomosci) to kupa - film odpali sie bez dzwieku.

Sa jeszcze inne "wady" OSS, ale cóż... w takim przypadku lepszy rydz niz nic.

0

o kurcze to nie wiedzialem ze OSS az tak słabo sobie radzi... no ale naprawdę lepszy ten rydz...
Udało mi się ustawić dźwięk w amaroku. W xine - config dodalem
audio.synchronization.force_rate:48000
audio.synchronization.resample_mode:on

oraz w /dev zmienilem dsp zeby wskazywał na X-Fi
i tu mam pytanie, ponieważ przy każdym restarcie linki DSP znowu mają złe ustawienie i ciągle je ręcznie przestawiam , jak to ustawic na amen ??

0

zrob sobie jakis skrypt startowy ktory bedzie uruchamiany przy odpalaniu linuksa :)
np do /etc/rc.d/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1