Acer TM 5320 - Kupić?

0

Witam specialistów komputerowych :-)
Mam zamiar kupić ten laptopik:

Procesor (producent) Intel 
Procesor (rodzaj) Celeron M 
Procesor (taktowanie) 2,13 GHz 
Procesor (pamięć cache) 1 MB 
Procesor (opis) Intel Celeron 560 (1 MB L2 cache, 2.13GHz, 533 MHz FSB) 
Matryca (przekątna) 15,4 cale 
Matryca (rozdzielczość) WXGA 1280 x 800 (16:10) 
Matryca (powłoka) świecąca 
Pamięć zainstalowana (pojemność) 2048 MB 
Pamięć (zajęte/wolne sloty) 2/0 
Pamięć (max. pojemność) 2048 MB 
Pamięć (technologia) SO-DIMM DDR2 667MHz 
Dysk twardy (pojemność) 250 GB 
Dysk twardy (interfejs) SATA 
Dysk twardy (prędkość) 5400 obr/min 
Dysk twardy (opis) Acer DASP (Disk Anti-Shock Protection) 
Napęd optyczny (typ) Super Multi DVD+/-RW/RAM 
Karta graficzna (producent) Intel 
Karta graficzna (model) Graphics Media Accelerator (GMA) X3100 
Karta graficzna (pamięć karty) 64 MB 
Karta graficzna (pamięć współdzielona) 384 MB 
Karta dźwiękowa Zintegrowana 
Głośniki 2 szt. 
Wbudowany mikrofon tak 
Karta sieciowa przewodowa 10/100/1000 Mbps Gigabit Ethernet 
Karta sieciowa bezprzewodowa tak 
Karta sieciowa bezprzewodowa (opis) Acer InviLink 802.11g Wi-Fi CERTIFIED solution, supporting Acer SignalUp wireless technology 
Bluetooth tak 
Fax modem Tak 
Fax modem (opis) 56K ITU V.92 with PTT approval, Wake-on-Ring ready 
IrDA tak 
PCMCIA card type II tak 
ExpressCard 54 tak 
Kensington Lock tak 
VGA (RGB) tak 
S-video/TV-out tak 
Line-in tak 
Line-out tak 
Mikrofon zewnętrzny tak 
Czytnik kart pamięci tak 
Czytnik kart pamięci (opis) 5-w-1 (SD, MMC, MS, MS PRO, xD) 
Fire-Wire (IEEE1394) tak 
USB 2.0 4 szt. 
System operacyjny Genuine Windows Vista Business 
System operacyjny (wer. Językowa) polski 
Wbudowana kamera tak 
Wbudowana kamera (rozdzielczość) 0,3 
Urządzenie wskazujące TouchPad 
Akumulator (technologia) Li-Ion (8-komorowa bateria) 
Akumulator (pojemność) 7000 mAh 
Akumulator (czas pracy) 3 h 
Wymiary (wysokość) 43 mm 
Wymiary (szerokość) 360 mm 
Wymiary (głębokość) 267 mm 
Waga 2,88 kg 
Gwarancja 12 mies 
Gwarancja międzynarodowa tak 
Gwarancja baterii 6 mies 
Wyposażenie Zasilacz, bateria 
Adres www producenta szczegóły na www producenta 
Serwis producenta 0801080650 

Bardzo fajne parametry za dobrą cene(pcmcia i dość długo trzyma na akk), lecz sprzedawcy odradzają gdyż te laptopy szybko sie psują. Co doradzacie? Ma ktoś z Was ten model? Warto go kupić? Jest jakiś "zamiennik" innej firmy?

0

Nie polecam Acerów. Mam model: TM2492NWLMi... plastiki kiepskie. Boje sie go wkladac do plecaka, gdyz latwo matryca moze peknac... Zainwestowalbym w IMB.

IBM*

0

Wydaje mi sie ze juz nie warto kupowac laptopow z prockiem jednordzeniowym bo za niewiele wiecej mozesz miec dwa rdzenie

0

poszukaj Compali, dobre parametry, niska cena.

0

Na stronce znak.pl wybrałem kryteria dla mnie ważne, czyli pcmcia i laptop nie firmy aristo/acer/itp...
Na liście pojawił się miedzy innymi HP, Benq.
Zastanawiam się nad nastepującymi komputerkami:
http://znak.pl/index.php?cid=272&scid=3093&prid=notBenA52-9H.09901.620

http://znak.pl/index.php?cid=272&scid=3085&prid=notHP530-FH542AA
http://znak.pl/index.php?cid=272&scid=3085&prid=notHP530KP477AA

Czytałem że w laptopach benqu są głośniki kiepskie i w złym miejscu wmontowane - mnie ten problem nie dotyczy, głośniki mogą być nawet pod klawiaturą :-)
Dobrze gdyby laptop trzymał długo na akk.
A i jeszcze jedno pytanko, jakie jest porównanie 2-rdzeniówek do tradycyjnych? Można to jakoś teoretycznie przeliczyć częstotliwość?-bo nigdy nie miałem kompa z prockiem 2-rdzeniowym :-)

0

wg mnie pytanie sprowadza sie do jednego ile masz MONEY $$$ ....
ja sam planuje kupic laptopa - prawdopodobnie skusze sie na cos mocniejszego lecz uzywanego - ale np dla mnie podstawowy skladnik to bedzie osobna karta graficzna np geforce

0

MONEY to ze 2500zl ;-P

0

Za 2500 można bez problemu kupić w miarę porządnego Asusa zamiast pakować się jakieś nieznane firmy.

0

Ja polecam jakas Toshibe, IBMa lub ASUSa. Co do BenQ to sa calkiem niezle (tanie) i serwis szybki.
Dwa rdzenie raczej niewiele zwieksza szybkosc komputera przy typowych zastosowaniach (siec/word/filmy/mp3). Ale to teraz - jak programisci naucza sie porzadnie programowac aplikacje wielowatkowe to bedzie szybciej :)
Od Acera trzymaj sie z daleka. Jak juz sprzedawcy nie chca tego zlomu sprzedawac to chyba musi cos znaczyc (chociaz Acer podobno polepszyl jakosc plastikow ostatnio...)!

0
somekind napisał(a)

Za 2500 można bez problemu kupić w miarę porządnego Asusa zamiast pakować się jakieś nieznane firmy.

Asusy nie maja pcmci :-/

0
a_s_f napisał(a)

Wydaje mi sie ze juz nie warto kupowac laptopow z prockiem jednordzeniowym bo za niewiele wiecej mozesz miec dwa rdzenie

Wg mnie bezsensownie jest kupować laptopy właśnie z dwoma rdzeniami.
Akumulator ma ciężej na duszy, a przy typowych operacjach typu pisanie programów, oglądanie filmów, przeglądanie internetu to po co taki procek...

0
coreduo napisał(a)

Akumulator ma ciężej na duszy,

Mam Core2Duo, akumulator 4000mAh i chodzi ponad 3h przy nieobciążającej pracy. Mi w pełni wystarcza. I nie sądzę, żeby na jednordzeniowcu chodził dużo dłużej.

coreduo napisał(a)

a przy typowych operacjach typu pisanie programów, oglądanie filmów, przeglądanie internetu to po co taki procek...

Np. znacznie zmniejsza szansę na zamulenie procesora w 100% przez jeden proces. Do tego wygoda pracy jest moim zdaniem większa. A i programów pewno będzie coraz więcej. Więc jeśli planuje się zakup na powiedzmy 3 lata, to może mieć sens.

0

Jesli za 2,5k ktos kupi laptopa z c2d na pokladzie i nie bedzie to jakis Acer lub NoName to ok. Inna sprawa, ze za ta kase najczesciej daja jakies Pentium Dual Core ktore juz tak oszczedne nie jest. Przyklad? Moja Toshiba na C M 540 trzyma ~2h na baterii. Ta sama konfiguracja z Pentium: ~1,5h. Na c2d (oczywiscie jesli chipset dalby rade takie cos obsluzyc) dzialalby pewnie >= 2h :]

Trzeba tez brac pod uwage OS. XP srednio wykorzystuje dwa rdzenie (w koncu byl pisane > 7 lat temu). Vista jest juz lepiej zoptymalizowana ale strasznie muli (zwlaszcza jesli nie jest porzadnie poustawiana). *nixy dzialaja swietnie ale instalacja tego na laptopie to proszenie sie o klopoty (brak sterownikow itp itd).

Ja kupuje tanie laptopy. To tylko dodatek do wypasionego PieCyka. Powaznych rzeczy nie da sie robic na laptopach w cenach < 4k wiec po co sie wyplacac (widzialem mine kolesia ktoremu spadl z kolan laptop za > 4h - myslalem, ze zawalu dostanie :D :D :D ) ?

0

Ostatecznie przypadł mi do gustu IBM Lenovo ThinkPad r62i - z prockiem 2-rdzeniowym 2GHz(centrino chyba), który na akumulatorze trzyma 4h. Co sądzicie o tym laptopie? Słyszałem same dobre rzeczy :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1