Delphi na pendrive

0

Witam

Próbował ktoś zrobić sobie taką wersję Delphi na pendrive - przenośną?
Niezależnie na jakim komputerze (jest Delphi lub nie ma) uruchamiałoby się Delphi z pendrive.
Pewnie kwestia wpisów w rejestrze i zainstalowanych plików od kompilatora.

0

na P2P widzialem D7Enterprise Portable :) wiec raczej jest to mozliwe ;)

0

Zainteresuj się takim programem: Thinstall Virtualization Suite

0

jezeli dziala to wtedy na jakims swoim wlasnych minirejestrze to by bylo super :) u mnie delphi zawsze sprawial problemy z systemem...

0

ja parę miechów temu prawie zrobiłem D5, albo D7 - nie pamiętam - ale w tym samym czasie przerzuciłem się na linuxa i prace zostały zarzucone... Tak czy siak sprowadzało toto się do znalezienia wersji niby-portable na p2p, przeanalizowaniu zasobów i napisaniu programiku, który wrzuca dane do rejestru, odpala delphi izgrywa dane do pliku usuwając z rejestru / przywracając stare dane.

Z dreamweaverem mi się to udało na tyle, że bez problemu chodził na "profesjonalnie zabezpieczonych" szkolnych komputerach

0

no tak ale pytanie wtedy jesli portable (bo wtedy nie korzysta z rejestru windows tylko z wlasnego - wirtualnego)... co z debuggerem i przypisaniem rozszerzen do plikow...

0
york_daro napisał(a)

co z debuggerem i przypisaniem rozszerzen do plikow...

Przypisać do plików nie możesz (chyba) bo wtedy ingerujesz w rejestr systemowy. ;)

0

a bez tego traci to sens :) wydaje mi sie tez ze wersja portable aplikacji nie pozwoli na przekazanie parametru :)

0

wersja portable (przynajmniej moja) polega na:

  1. backupie ewentualnych danych znajdujących się w rejestrze
  2. wgranie do rejestru "przenośnych" kluczy z pendrive (jakby szybka instalacja) wraz z korekcją ścieżki (do litery, na której jest pendrive)
  3. odpalenie programu i oczekiwanie na jego zamknięcie
  4. zgranie przenośnych kluczy do pliku na pendrive i usunięcie danych z rejestru
  5. ewentualne przywrócenie backupa

w ten sposób możesz też wgrać skojarzenia plików. Poza tym w menu run masz możliwość wprowadzenia parametrów, przynajmniej w D5Std :)

z dreamweaverem mi toto śmigało, tylko musiałem sam sobie napisać obsługę plików .reg, bo na "zabezpieczonych" systemach nie można często z regedita korzystać. Poza tym musiałem zcrackować program, bo na zabezpieczonych systemach nie można się z konta usera dostać do klucza HKLM

0

jako parametr mialem na mysli odpalenie pliku z rozszerzeniem bo ten jest przekazywany jako parametr do rozruchu Delphi :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0