Konfiguracja Apacha - VirtualHost

0

Witam.

Postawilem serwer www na linuksie, wszystko jest ok, odwoluje sie po adresie IP(w mojej sieci lokalnej).
Teraz chce zrobic jakis wirtualny host i w pliku konfiguracyjnym wpisuje:

  <VirtualHost serwerek.lol>
    DocumentRoot /home/www/
  </VirtualHost>

Nastepnie restartuje apacha(nie ma zadnych bledow) i nic.... tzw wpisuje na innym kompie adres http://serwerek.lol i nie ma takiej strony. Cos zrobilem nie tak?

Bardzo prosze o pomoc.

0
<VirtualHost *>
ServerName serwerek.lol
DocumentRoot /home/www
</VirtualHost>
0

Nic... dalej to samo.
Sytuacja wyglada tak:
Zainstalowalem sobie system Linux Slackware, uruchomilem apache z takimi konfiguracjami jakie byly na poczatku(jedynie "odblokowalem" usluge php), dodalem wpis ten ktory podales, zrestartowalem apacha iii
Nic... dalej strony wyswietlic nie mozna

0

Sprawdź czy ping do niego przejdzie (może na DNSie nie ma wpisu). Ewentualnie, ustaw Apacha żeby nasłuchiwał na 2 portach (Listen: 80 jest domyślnie) i ustaw jednego virtualnego hosta na inny port i zobacz

A tak btw:
http://httpd.apache.org/docs/1.3/mod/core.html#virtualhost

0

A o co chodzi z DNSami? Zdaje mi sie ze trzeba jeszcze gdzies dac informacje o tym hoscie a nie tylko do apacha....
No nie mam pojecia czemu nie dziala, pierwszy raz robie z tym virtualhost.

0

W Windowsie jest plik HOSTS gdzie można dodać własne wpisy DNS, tak żeby Windows Wiedział że po wpisaniu http://serwerek.lol/ ma się przenieść na IP serwera Apache, ale jak to w Linuchu wygląda to nie mam pojęcia, bo z Linuchem nie miałem do czynienia.

0

Też jest plik hosts - /etc/hosts ;-)

Musisz tam wpisać by dana nazwa domenowa odpowiadała Twojemu komputerowi, a potem już zaczną działać vhosty. Oczywiście tylko na tym komputerze, na którym są odpowiednie hosty ustawione.

Błąd polega na tym, że komputer nie wie, do kogo ma się odwołać o nazwie serwerek.lol. Gdy podasz mu to w pliku hosts wskazując na przykład na 192.168.0.1 to odezwie się do komputera o takim IP i przekaże (przeglądarka) nagłówek host o wartości "serwerek.lol" dzięki czemu Apache uruchomi swój odpowiedni vhost.

0

Jeśli używasz Slackware, masz też do dyspozycji pakiet - dnsmasq za pomocą którego w bardzo prosty sposób (dokładne opisy w pliku konfiguracyjnym) można zbudować serwer DNS dla sieci lokalnej, tak więc Twoja domena serwerek.lol będzie widoczna w całej sieci lokalnej.

0
routex napisał(a)

Jeśli używasz Slackware, masz też do dyspozycji pakiet - dnsmasq za pomocą którego w bardzo prosty sposób (dokładne opisy w pliku konfiguracyjnym) można zbudować serwer DNS dla sieci lokalnej, tak więc Twoja domena serwerek.lol będzie widoczna w całej sieci lokalnej.

A czy bedzie trzeba ustawiac na komputerach w sieci IP tego serwera jako DNS?
Bo jesli tak, to ten sposob odpada :/

0

Tak, bez tego skąd komputery będą wiedzieć że serwerek.lol prowadzi na Twój IP - inne DNSy (od Twojego operatora do TLD) nie znają tej domeny i nie mają takiego wpisu, także nie umieją go przekształcić na numer IP.

0

W systemach Windows jest mozliwosc wpisania nazwy komputera, po ktorej mozna sie odwolywac(ping, adres http jesli jest serwer).
Nie mozliwe zeby nie dalo sie stworzyc takiego efektu na linuksie i podwojenie ilosci tych nazw(hostow).
:>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1