LiveCD - prośba o pomoc w wyborze

0

Jak już kiedyś pisałem

http://twojepc.pl/b_archiwum.php?r=2007&id=126226

padł mi laptop. Obecnie mam już nowego, ale ostatnio zaświtał mi w głowie pewien pomysł. Skoro się odpala instalator windy z płytki, to może pójdzie też jakiś LiveCD.
Tak się złożyło że na uczelni kiedyś był jakiś wykład i rozdawali Knopix'a na CD.
Włożyłem do , odpaliłem kompa i git - działa.

Pomyślałem więc, że wykorzystam tego kompa. Zapuszcze na nim jakiegoś fajnego LiveCD, poinstaluje sobie jakieś serwery PHP, MySQL itd itp.

No i moja prośba jest taka, jakiego LiveCD polecacie ?

Nie znam się na linuxie wcale, interesuje mnie więc tylko taki z nakładką graficzną. Musi obsługiwać panoramiczny ekran, bo taki mam w laptopie. Najlepiej żeby był prosty ale żeby miał duże możliwości. Minusem LiveCD jest to że działa wolno, ja bym chciał, żeby była opcja przerzucenia części plików na HDD, żeby to działało szybciej. (w tym knopixie co mam, nie mogę zapisywać nic na HDD). Dobrze by było żeby się działał LAN.

Pamięci ma 1Gb, procek jest 1.6 MHz. Mam czytnik DVD.

A może można mieć takiego LiveCD na USB ? (liveusb : ))

Z góry dziękuje za pomoc

0

Hm... od siebie poleciłbym Slax'a, LiveCD bazujące na Slackware Linux. Ma budowe modułową, działą bardzo szybko... wersja bazująca na Slacku 11 miała czasami problemy ze stabilnością ale generalnie sobie Slax'a chwalę. Hm, odpala sie w konsoli, ale jedno polecenie wystarcza aby tryb graficzny odpalić. Zabawka mała a zgrabna...

0

knoppix ma możliwość zapisu na HDD, nie obsługiwał jedynie NTFS, ale to już przeszłość, wersja 5.1.1 już nie ma z tym problemu ;-)

0
b0bik napisał(a)

A może można mieć takiego LiveCD na USB ? (liveusb : ))

Mozna, w ogole jak livecd to polecam jakies minidystrybucje (INSERT np) z fluxboxem, ew jakis elive, wiekszosc ma mozliwosc skopiowania calej cd do ramu przy bootowaniu (potem mozesz nawet wyjac).

0

Miłą, lekką dystrybucją był puppy linux. Miała nawet możliwość nagrania na DVD i wypalania kolejnych sesji. Bierzesz ze sobą płytę i masz spersonalizowany system operacyjny na dowolnym komputerze. Fajna idea.

0

backtrack2, imo the best.

0

Jest jeszcze Damn Small Linux - lekki i fajnie wyglada.

Z kolei Fedora 7 Live DVD ma nawet od razu wbudowane sterowniki do grafy i zainstalowanego Compiz-Fusion (odpalalem na kompie z Radeonem i dzialalo idealnie), ale na moim kompie domu z GeForce 2 w ogole sie nie odpalilo..

Natomiast polski Cd-Linux LiveCD posiada nawet zainstalowane Kadu, ale wyglada toto nieciekawie - fatalne czcionki, w aplikacjach QT ogromny rozmiar czcionki, na stronkach w necie tez porazka.

Oczywiscie wszystkie distra z LiveCD bez problemu wykrywaja sieć, jezeli nie masz żadnej wymyslnej sieciowki. A jak masz DHCP to po odpaleniu jest od razu net bez potrzeby zadnej konfiguracji.

0

A nie wiecie jak sprawa wygląda z obsługą panoramicznych rozdzielczości ? W tym lapku z tego co pamiętam normalna rozdzielka to 1280x800, w innych wygląda porażkowo.

Jeśli chodzi o sieć, to marzy mi się zbudowanie jej w oparciu o 2 karty Wi-Fi (w obu laptopach takie są). A tak BTW, da się połączyć dwa kompy za pomocą WiFi bez użycia AccessPoint'a ?

0

Z wifi moze byc wiekszy problem - zalezy jaka to karta (na jakim chipie). Gdyby nie wykryl sam, mozna skorzystac z ndisvrappera, ktory umozliwia uruchomienie karty na sterowniku spod Windows.

0

ja nie mam problemu z wykryciem Wi-Fi na knoppixie, nie mam również problemu z panoramą, grafika jest OK tak samo jak wielkość czcionek.

othello napisał:

Z kolei Fedora 7 Live DVD ma nawet od razu wbudowane sterowniki do grafy...

to prawda, ale niestety nie wszystkie obsługuje :-( u mnie na GeForce Go 7300 256MB nie poszła :-(

b0bik napisał:

A tak BTW, da się połączyć dwa kompy za pomocą WiFi bez użycia AccessPoint'a ?

Jasne że tak, trzeba tylko karty bezprzewodowe ustawić na tryb „ad-hoc”.

Pozdr.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1