Debian problem z uruchomieniem DHCP

0

Witam,

Staram sie uruchomic dhcp na moim serwerze, ale nic mi nie wychodzi... dhcp nie chce startowac i nie bardzo wiem co mam zle.
Konfiguracja:

dhcpd.conf


default-lease-time 600;
max-lease-time 7200;

subnet 192.168.1.0 netmask 255.255.255.0 {
  range 192.168.1.102 192.168.1.110;
  default-lease-time 600;
  option domain-name "gosc.mine.nu";
  option domain-name-servers 194.204.159.1, 217.78.63.164;
  option subnet-mask 255.255.255.0;
  option broadcast-address 192.168.1.255;
  option routers 192.168.1.100;
}

Konfiguracja interfejsu eth0:

auto eth0
iface eth0 inet static
	address 192.168.1.100
	netmask 255.255.255.0
	network 192.168.1.0
	broadcast 192.168.1.255

Konfiguracja iptables:
(podam tylko tą część, ktora jest ważna)

LAN="192.168.1.0/24";

##Udostepnianie lacza
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
iptables -A POSTROUTING -s $LAN  -j MASQUERADE -t nat;

##Forwardowanie portow
iptables -t nat -A PREROUTING -i $WAN_INTERFACE -p tcp --dport $FORWARD_PORT_TCP -j DNAT --to "$REV_CLIENT_IP:$REV_CLIENT_PORT_TCP";
iptables -t nat -A PREROUTING -i $WAN_INTERFACE -p udp --dport $FORWARD_PORT_UDP -j DNAT --to "$REV_CLIENT_IP:$REV_CLIENT_PORT_UDP";
if [ "$WAN_INTERFACE" = "$LAN_INTERFACE" ]; then
   iptables -A FORWARD -p tcp --dport $FORWARD_PORT_TCP -j ACCEPT;
   iptables -A FORWARD -p udp --dport $FORWARD_PORT_UDP -j ACCEPT;
else
   iptables -A FORWARD -i $WAN_INTERFACE -o $LAN_INTERFACE -p tcp --dport $FORWARD_PORT_TCP -j ACCEPT;
   iptables -A FORWARD -i $WAN_INTERFACE -o $LAN_INTERFACE -p udp --dport $FORWARD_PORT_UDP -j ACCEPT;
fi

Dupereli typu wylaczenie pingow czuy zabezpieczenie syn-flood nie podawalem, bo to chyba nie wplywa tu na nic (ale jezeli trzeba to podam).

Próba uruchomienia dhcp:

Can't bind to dhcp address - adrress already in use.

Co mam nie tak?

0

Sprawdź, czy nie masz już jakiejś usługi słchającej na tym porcie. W BSD
sockstat -4 -l -p 67

0

W Debianie netstat, wychodzi cos takiego:

Active Internet connections (only servers)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address           Foreign Address         State       PID/Program name   
tcp        0      0 0.0.0.0:800             0.0.0.0:*               LISTEN     7634/httpd.exe      
tcp        0      0 127.0.0.1:3306          0.0.0.0:*               LISTEN     1975/mysqld         
tcp        0      0 192.168.1.100:139       0.0.0.0:*               LISTEN     17328/smbd          
tcp        0      0 0.0.0.0:110             0.0.0.0:*               LISTEN     7634/httpd.exe      
tcp        0      0 0.0.0.0:80              0.0.0.0:*               LISTEN     25448/lighttpd      
tcp        0      0 0.0.0.0:21              0.0.0.0:*               LISTEN     2187/pure-ftpd (SER 
tcp        0      0 0.0.0.0:25              0.0.0.0:*               LISTEN     7634/httpd.exe      
tcp        0      0 192.168.1.100:445       0.0.0.0:*               LISTEN     17328/smbd          
udp        0      0 192.168.1.100:137       0.0.0.0:*                          17326/nmbd          
udp        0      0 0.0.0.0:137             0.0.0.0:*                          17326/nmbd          
udp        0      0 192.168.1.100:138       0.0.0.0:*                          17326/nmbd          
udp        0      0 0.0.0.0:138             0.0.0.0:*                          17326/nmbd          
udp        0      0 0.0.0.0:67              0.0.0.0:*                          7634/httpd.exe      

Chyba mam dziada :> Pozostaje teraz tylko ustalic czemu on nasluchuje na porcie 67
:/

0

Ok dhcp dziala ale pojawil sie inny problem - przestalo dzialac forwardowanie portow :|

Ustawilem sobie REV_CLIENT_IP=192.168.1.1 oraz zakres w dhcp od 192.168.1.1. Windows pokazuje mi, ze przydzielony adres IP to 192.168.1.1, ale port nie jest otwarty.

Dopoki nie bylo dhcp taki sposob forwardowania portów działał, teraz juz nie działa.... Wie ktos dlaczego moze tak byc?

0

wywal wszystkie regulki dotyczace udp, zostaw sama maskarade, zebys mial internet, potem zrob dhcpd, potem dopiero po kolei sprawdzaj regulki tykajace UDP, bo to w nich masz gdzies blad.

masz np.:

iptables -A FORWARD -i $WAN_INTERFACE -o $LAN_INTERFACE -p udp --dport $FORWARD_PORT_UDP -j ACCEPT

skoro jest ACCEPT to gdzies dalej masz REJECT/DROP/LOGDROP, przyjrzyj sie temu.

0

Sprawa wyjasniona.. problem wystepowal wlasnie z tego powodu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1