[Linux red hat] Lokalizacje plików konfiguracyjnych

0

Witam!
Dostałem dzisiaj kompa z tym systemem(Red Hat Enterprise Linux - przeznaczony był jako serwer http).
Wszystko jest domyślnie zainstalowane.
Problem mam z zlokalizowaniem ścieżek do plików konfiguracyjnych-FTP, HTTP.
W pliku konfiguracyjnym od ftp potrzebuje usunąć stare wpisy i wpisać nowe hasła.
Bardzo proszę o ścieżki tych plików, gdzie zwykle się znajdują.

0

man find
man grep

cos w stylu 'find / | grep ftp'
albo gdzies w '/etc' ew w jakims '/usr/local/etc'

konfig bedzie mial raczej nazwe NAZWADEMONA.conf

0
lofix napisał(a)

man find
man grep

A nie lepiej whereis i/albo locate ? :>

pzdr.

0

Apache:
/etc/httpd/conf/httpd.conf
/etc/httpd/conf/extra/*.conf

vsftpd:
/etc/vsftpd/vsftpd.conf
ale afaik użytkownicy mogą być gdzieś indziej, ja stosowałem systemowych

Podobnie konfiguracja named jest w /etc/named/, mysqld jest w /etc/mysql/, cvsd jest w /etc/cvsd/

[ktos@leia ~]$ cat /etc/redhat-release
CentOS release 4.5 (Final)
[ktos@leia ~]$

(CentOS = RHEL bez znaków towarowych)

0

Dzięki wielkie.
Coś wyszukiwanie mi nie chodzi [???]
Ścieżka od http idealnie tutaj pasuje :d
Mam jeszcze jedno pytanko, pamiętam że w linuxie zapisywały się polecenia które sie wpisuje w konsoli.
Np. /root/..... Jaka jest ścieżka tego pliku?

0

Jaka jest ścieżka tego pliku?

~/.bash_history

0

A faktycznie, widze. Czyli ta kropka oznacza że plik jest "niewidoczny"?
I jeszcze jedno pytanko ;-)
Ścieżka pliku w którym są zapisane konta użytkowników i ich przywileje...?

0

konta użytkowników w /etc/passwd, hashowane hasła w /etc/shadow.

0

Dzieki dzieki.
Uff jeszcze mam pytanka :-P
W pliku /etc/resolv.conf są ustawienia dns.
W jakich plikach są zapisane dane które ustawia się przez ifconfig(chodzi mi o IP) i przez route(brama)?

0

/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth[x] gdzie [x] to numer karty sieciowej. Nie wiem czy brama też tam jest, nie pamiętam, bo używam DHCP.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1