Gadu-Gadu przesył rozmów

0

Witam
Zastanawiałem się niedawno jak to jest w komunikatorami np. GG, a szczególnie z wysyłaniem tekstu.
Otóż gdy pisze do kogoś, kto jest za NAT'em to w moim rozumowaniu nie potrzebuję (chyba) forwardowania portów. A jeżeli chcę do niego wysłać plik to już musi takie coś być.

Jak to jest że tekst mogę wysłać do wszystkich, a pliku już do wszystkich nie wyślę?

A teraz z innej beczki. Jesli już pisze ten post, to pozwolę sobie od razu zapytać was:
Mam stałe łącze - osiedlówkę i zacząć chcę naukę PHP. Zainstalowałem Krasnala i postawić serwer. Czy jest to możliwe bez zewn. IP? Chyba nie, ale wolę się was zapytać.
Kiedyś napisałem jakiś tam pliczek we Frontpage'u index.php z tekstem "Witaj świecie" i wrzuciłem ten plik na serwer Interii bo on tam obsługuje PHP. Gdy chciałem uruchomić plik to mi zamiast napisu, pokazywało całe źródło pliku.

Nie wiem co zrobiłem wtedy źle. Dopiero co będe się uczył tego i proszę napiszcie mi jaki błąd mogłem popełnić. [soczek] Dzięki.

0
Schmeichel napisał(a)

Jak to jest że tekst mogę wysłać do wszystkich, a pliku już do wszystkich nie wyślę?

Chyba se jaja robisz 8-O a jak nie to od takich pytań jest dział Newbie ;) Zastanów się. Jak to jest, że na tym forum możesz wysyłać do wszystkich :)

Schmeichel napisał(a)

Zainstalowałem Krasnala i postawić serwer. Czy jest to możliwe bez zewn. IP? Chyba nie, ale wolę się was zapytać.

Jest możliwe z tym, że tylko Ty będziesz miał dostęp serwera (+ewentualne osoby z Twojej podsieci).

Schmeichel napisał(a)

Kiedyś napisałem jakiś tam pliczek we Frontpage'u index.php z tekstem "Witaj świecie" i wrzuciłem ten plik na serwer Interii bo on tam obsługuje PHP. Gdy chciałem uruchomić plik to mi zamiast napisu, pokazywało całe źródło pliku.

Co zrobiłeś źle? Napisałeś go w FP ;)

0

Jak se zaczne jaja robić to na pewno to odczujesz. :-)
Pytalem powaznie.
Dobra poszukam czegoś innego do skryptów. ;)

0

Do skryptow polecam Notepad++. A CyberKid odpowiedzial powaznie, chodz miedzy wierszami :)

CyberKid napisał(a)

Zastanów się. Jak to jest, że na tym forum możesz wysyłać do wszystkich

0

Niech tam.. ;)

Wysyłając tekst
GG (za NATem) <-> GG (za NATem)
Twoja wiadomość idzie przez serwer GG, czyli:
GG (za NATem) <-> serwer GG (publiczne IP) <-> GG (za NATem)

Ponieważ pliki to zazwyczaj kilkusetkrotnie większy rozmiar, to GG nie chcąc zabijać swojego serwera tak napisało klienta, by tylko p2p mógł przesyłać pliki - dlatego przynajmniej jeden rozmówca musi mieć publiczne IP by nawiązać połączenie bezpośrednie (p2p).

Ot, cała filozofia :)

FrontPage to ZUO! Zapomnij o jego istnieniu.

0

Wszystko ładnie, pięknie ale w nowym GG jest możliwość przesyłania plików nawet jeśli obie strony są za innym NATem ;-P

0

Hmm, no może - ostatnio GG widziałem za czasów 6.0 [od 6.1 już była kaszana i wywaliłem z dysku].

0

A ktoś może wie jak to jest zrobione?

0

Zapewne przez pośrednictwo serwera, tak jak protokół XMPP przewiduje istnienie specjalnych serwerów proxy do transmisji plików przez komunikator.

// @CyberKid: Bo jest to rozwiązanie najprostsze, a w takie zawsze inwestuje Gadu-Gadu sp. zoo? :-)

0

Eee ja bym raczej stawiał na metodę, którą wykorzystuje hamachi czyli że przy pomocy serwera mediacyjnego otwierany jest tunel UDP między dwoma komputerami.

Jak przeprowadzę testy, to dam znać :P

[edited]
Ktoś - miałeś racje. Zrobiłem małego testa i pakiety szły niby przez HTTP do jakiegoś tam hosta w sieci i to na 100% nie był NAT, za którym chował się kumpel. Zastanawia mnie fakt dlaczego aż tak utrudniają sobie życie ...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1