Debian, nie moge podniesc interfejsu sieciowego

0

Sprawa jest taka: karta REaltek 8139D. Chce skonfigurowac jak eth0 do udostepniania netu, wiec w pliku /etc/network/interfaces przykladowo:

auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.100
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.1.255

I to powinien byc w zasdzie koniec konfiguracji - karta prawodłowo wykryta, sterownik działa, odpowiednie moduły załadowane.

Jednak, próba podniesienia eth0 (przy odlaczonym kablu sieciowym):

eth0: link down

... ale ifconfig eth0:

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:E0:4C:44:3E:64
inet addr:192.168.1.100 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
Interrupt:11 Base address:0x1400

Pytanie: czy owe "link down" to komunikat tylko o braku podlaczenia kabla (cos jak "Kabel sieciowy odłączony z Windows"), czy tez sygnalizuje jakies problemy z karta/konfiguracja?

Czyli, czy połączenie po stronie serwera jest skonfigurowane jak trzeba?

Nie mam teraz pod reka skrosowanego kabla, zeby polaczyc go z drugim kompem i sprawdzic jak wtedy bedzie dzialalo. Kabel "na wprost" nie powoduje zadnych zmian, a diody w zadnej z kart sie nie swieca

0

a co Ci zwraca:
mii-tool eth0

0
eth0: no link
0

Skoro tylko tyle wypluwa mii-tool to znaczy, że:
a). Sieciówka raczej nie jest uszkodzona
b). Karta w ogólne nie może połączyć się z druga stroną (no chyba, ze wyciąłeś informacje o negocjacji)

0

Karta w ogólne nie może połączyć się z druga stroną

Tak, ale pytanie zasadnicze: czy dlatego ze nie jest podlaczony kabel sieciowy (bo jak pisalem, kabla na razie nie mam), czy dlatego ze cos nie tak z konfiguracja iface.

Wypluwa tylko to, niczego nie pominalem

0
othello napisał(a)

Karta w ogólne nie może połączyć się z druga stroną

Tak, ale pytanie zasadnicze: czy dlatego ze nie jest podlaczony kabel sieciowy (bo jak pisalem, kabla na razie nie mam), czy dlatego ze cos nie tak z konfiguracja iface.

Wszystko jest dobrze, jak podłączysz kabel będziesz miał uplink.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0