Cofanie instalacji linuksa

0

Witajcie, spadla na mnie apokalipsa doszczetna [glowa] ...

Sytuacja: mam 40 GB dysk z Windows XP i mnostwem drogocennych danych.

Wstaje rano, pelen entuzjazmu instaluje ubuntu. Wszystko pieknie, tylko mial sie zainstalowac na innym dysku. Nie bede opisywal stanu, w jakim sie znalazlem.

Probowalem robic cos testdiskiem, ale nie pokazuje zbyt wiele a to delikatny program i nie chce niczego zwalic. Generalnie robi scan, pokazuje ze sa linuksowe partycje i nic wiecej. Photorec tez widzi linuksowe partycje, kaze mu szukac w systemie plikow ntfs i podobnych - znajduje pliki, backupuje mi je, ale to wszystko sa pliki z tego Ubuntu :(. Doslownie 3 jpgi mi znalazlo z XP.

Mam drugi dysk, zainstalowalem na nim XP i odpalam DiskInternals Datarecovery NTFS. Obawiam sie jednak, ze to nic nie da.

Czy da sie odzyskac dane, jesli instalacja Ubuntu zmienila mi system plikow i cala fizyke dysku? W trakcie instalacji wybralem niby "wyczyszczenie" ale to trwalo na prawde blyskawicznie, wiec nie byl to full format z nadpisywaniem itp.

Blagam o pomoc, tam byly najcenniejsze rodzinne zdjecia :(. Kazdy gram doswiadczenia sie przyda, ale szczegolnie bym prosil o wypowiedzi ludzi, ktorzy sie znaja na tych tablicach partycji itp. Programow w necie jest mnostwo, a i historia z odzyskiwaniem zazwyczaj za kazdym razem inna.

0

Temat po czesci zamkniety :).

Nie mam pojecia, czy daloby sie odtworzyc stan poprzedni (restitutio in integrum ;)). Ale udalo mi sie odzyskac duza czesc danych (najwazniejsze byly te zdjecia).

Programy, ktore daly rade akurat w moim przypadku to:

  1. GetDataBack for NTFS
  2. DiskInternals NTFS Recovery

Troche szkoda, ze zaden nie jest na GNU/GPL. Najwazniejsze - odtwarzaja one (tam gdzie potrafia) strukture katalogow.

0

Wczoraj chcialem Ci wlasnie zaproponowac pare programow, ale wycofalem sie z tego.. ja po odzyskaniu plikow mp3 mialem totalna sieczke :|
program zmiksowal losowo dane i 90% muzyki byla losowo zlepiona

0
lofix napisał(a)

ja po odzyskaniu plikow mp3 mialem totalna sieczke :|
program zmiksowal losowo dane i 90% muzyki byla losowo zlepiona

Bo trzeba było używać czegoś do odzyskiwania danych, a nie jakiegoś virtual dj :D

Z interesujących programów dodam jeszcze DiskScavanger, niestety też komercyjny, ale znajduje dużo plików nie widzianych przez inne programy.

0

roSzi z calym szacunkiem dla twojej checi poznania, rob nastepnym razem partycje zanim zaczniesz instalowac system :)

0

@Flabra - nastepnym razem po prostu odlacze drugi dysk na wszelki wypadek :D. No i nie bede instalowal systemow pare minut po przebudzeniu w piekny, sloneczny dzien.

Juz jestem back on track (w sensie z powrotem na windzie) i paradoksalnie zdalem sobie sprawe, jak przyjemne sa teraz te linuksowe instalatory. Szkoda ze Gnome o jakies 15% wolniejsze niz Luna na moim sprzecie.

Happy end jak w amerykanskim filmie :p.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1